My Weblog: umraniye elektrikci uskuadar elektrikci usta elektrikci sisli elektrikci

ОСТАНЕТЕ У ДОМА!

Самотни, трудноподвижни възрастни хора от Бургас, които се нуждаят от доставка на храна и лекарства, могат да потърсят помощ на телефони: 0884 46 91 30, 0885 98 56 93 и 0882 129 664
Събития

Ясни са имената на авторите, сред които ще бъде излъчен тазгодишният носител на наградата за поезия „Христо Фотев“.

В седмото издание на националния конкурс за поетична книга  участваха 131 стихосбирки на 110 автори от цялата страна.

Журито с председател д-р Лорис Мануелян и членове Симеон Димитров, Силва Налбантян-Хачерян, Боян Ангелов и доц. Йордан Ефтимов отличи десет от изпратените стихосбирки. Те ще участват във финалната селекция на националния конкурс.

Ето номинираните автори по азбучен ред: 

Антон Баев – „55 меланхолии на Антон Баев“;

Владимир Левчев – „Марс“;

Димитър Христов – „Песни, тъги и наздравици“;

Кръстьо Раленков – „Кислород“;

Мирела Иванова – „Седем“;

Роза Боянова – „Обратна гравитация“;

Румен Денев – „Вокално стихосложение“;

Румен Леонидов – „Покаяние Господне“;

Светла Гунчева – „Езикът на пчелите“;

Цвета Делчева – „Отворени възможности“

Петчленното жури има за задача до 20 март да определи своите 5 номинации, от които ще бъде избран и носителят на голямата награда. Победителят ще бъде обявен на рождената дата на поета – 25 март.                                        

Националният конкурс е посветен на големия поет Христо Фотев. Той е учреден през 2006 година и се организира от Община Бургас, Министерството на културата, Съюза на българските писатели, Сдружението на българските писатели и Сдружение „Бургаска писателска общност“.

По повод 10 март – Ден на спасяването на българските евреи от Холокоста и Ден за почит пред паметта на невинно загиналите 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот, депортирани и унищожени в нацистките лагери на смъртта, Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“ организира кратка церемония за отдаване на почит към смелите и достойни представители на бургаската общественост, които през 1943 -1944 години са защитили и спасили своите съграждани евреи от ешeлоните на смъртта.


Събитието ще се проведе на 10 март 2020 година. С присъствието си от 12.30 часа пред паметника на Благодарността в градско пространство „Толерантност“, между улиците „Александровска“ и „Богориди“ в Бургас, потомците на спасените ще заявят своята признателност и решимост да не се допусне забрава на техния пример от бъдещите поколения, казаха организаторите.

Десети март е обявен с решение на Министерски съвет от 13 февруари 2003 г. като Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството. На тази дата през 1943 г., след активната и решителна намеса на няколко български депутати, православната църква, интелектуалци и граждани, е спряна заповедта за депортиране на българските  евреи към нацистките лагери на смъртта. Този безпрецедентен акт остава в световната история – с него България дава вечен пример за хуманизъм и човешка солидарност.
 
На церемонията са поканени представители на институциите и граждани.

„Няма повод за паника във връзка с коронавируса в Бургас“. Това заявиха членовете на общинския кризисен щаб след свое заседание, свикано от кмета Димитър Николов.

Общинският кризисен щаб набеляза днес превантивни мерки за борба със заболяването. Като консултанти в щаба са привлечени още деканът на Медицинския факултет в Бургас доц. д-р Велинов, завеждащият на Инфекциозно отделение д-р Йотов, бившият заместник-кмет на Община Бургас д-р Лорис Мануелян, както и директорът на Регионалната здравна каса д-р Добрев.

Болниците в област Бургас имат готовност да направят необходимата реорганизация, за да поемат пациенти със съмнения за коронавирус. На заседанието днес стана ясно, че на първо време може да се разчита на 40 легла в Инфекциозно отделение, 20 легла в инфекциозното отделение в болницата в Айтос, 20 – в болницата в Средец и 7 в Белодробната болница в Бургас.

Спешният център има готовност да отдели 2 линейки, които да се използват единствено за транспортиране на пациенти със съмнения за коронавирус.

Всички здравни заведения разполагат със защитни облекла и маски до края на седмицата. Очаква се в четвъртък да бъдат осигурени и нови количества от Националния кризисен щаб, които ще бъдат разпределени в болничните и извънболничните заведения.

РЗИ-Бургас получава ежедневна информация от Гранична полиция за всеки гражданин, който идва от рискова държава и остава на територията на областта. Контролът дали се спазва карантината е поверен на МВР и НОИ.

Общинската дезинфекционна станция е заредена с достатъчно дезинфектанти на алкохолна основа за обработка на повърхности, както и с разтвори за дезинфекция на ръце.

В момента се обработват заявките от автогари, жп гара, социални заведения, билетен център, публични пространства, спортни зали и териториални дирекции за осигуряване на достатъчно количества дезинфектанти и диспенсъри за лична хигиена.

Ще бъдат осигурени препарати и за приюта за бездомни и всички социални заведения, изработват се и информационни материали за пенсионерските клубове и потребителите на Домашен социален патронаж. Ще бъдат уведомени пенсионерските клубове да се въздържат от сбирки и събирания, например отчетно-изборните им събрания, които започват тази седмица.

Ще бъде издадена заповед до всички директори на детски градини и училища за осигуряване на консумативи за лична хигиена – сапуни и дезинфектанти в учебните заведения.

По отношение на градския транспорт:

– Всяка вечер ще се извършва дезинфекция на автобусите;

– Всяка седмица ще се извършва дезинфекция на филтрите на климатиците в превозните средства;

– Между съответните курсове – ще се дезинфектират дръжките в самите автобуси;

– До няколко дни контрольорите в автобусите ще бъдат снабдени с предпазни маски, поръчани са количества на специализирани шивашки фирми в града;

– Ако бъде отменена грипната ваканция в Бургас, общинският превозвач има готовност за увеличаване на превозните средства, които обслужват пътници в пиковете часове.

От тази седмица започва и по-ускорено миене на улиците, графикът ще бъде публикуван днес.

Уведомени са управителите на големите търговски центрове в града и веригите магазини да извършват няколко пъти на ден дезинфекция на търговските пространства, както и на количките за пазаруване, които се ползват от потребителите.

Дезинфекционна станция-Бургас разполага с перицидни лампи, които ще се включват в помещения с голям поток от хора /фронт офиси/ и които извършват дезинфекция след работно време.

Планираните културни мероприятия на територията на Община Бургас се отлагат. Планираните спортни събития ще се провеждат без публика. Забранява се провеждането на масови мероприятия с участието на деца.

Обществените сгради могат да разчитат на 4 машини за дезинфекция, които се намират в РЗИ-Бургас, както и на специализираните дезинфекционни фирми.

Заради липсата на маски за еднократна употреба в аптечната мрежа, Община Бургас прави проучване на специализирани фирми, на които да бъдат поръчани количества маски от текстил.

Остава засиленият филтър и дезинфекция в детските градини и ясли на територията на общината.

Мерките са превантивни, няма основание за паника и притеснения. В състава на общинския кризисен щаб участват директорът на РЗИ-Бургас – д-р Георги Паздеров, директорът на УМБАЛ-Бургас – д-р Бойко Миразчийски, директорът на Белодробната болница – д-р Евелина Трошанова, представители на общинските здравни заведения, представител на Комплексния онкологичен център, заместник-кметът по образование и здравеопазване Йорданка Ананиева и председателят на Общински съвет-Бургас – проф. Севдалина Турманова.

Интересен и цветен се оказа кастингът за конкурса „Мисис Бургас“ тази година, съобщават организаторите. 17 са одобрените кандидатки от предварителната селекция, които организаторите допуснаха до следващ етап. Сред тях са доказали се в своите професионални области дами с чар, красота и здрави семейства, което ще направи изборът на журито изключително труден. Най-младата участничка е на 23 години, а дамата с най-дълъг опит е на 49. Организаторът Ваня Кирова допълва:

Много са атрактивни всичките ни участнички тази година. Прави ми впечатление, че имаме много дами свързани с психологията. Имаме дами, които работят в изкуството, имаме арт личности. Четири са дамите от Русия и Украйна. Имаме финансист, химик, както и психолог към затвора в Бургас„.

Миналата година титлата „Мисис Бургас 2019“ спечели Мариана Атертон  – успешна бизнесдама със собствена агенция, собственик на най-голямата туристическа фирма на Сейшелските острови и на о. Мартиника, предлагащи почивки, релакс и забавления за туристите. За изминалата година тя разказва, че е била много вълнуваща.

Имах възможността да участвам в конкурса „Мисис Планета“, на който станах втора подгласничка, като за първи път българка получава това място. След това бях също поканена, като специален гост на „Сейшел фешън уик“, където имах възможността също да се представя с моята титла, като „Мисис Планет България“ и да изляза на сцената„.
Първоначалната идея на Мариана Атертон да се включи в конкурса за най-красива бургазлийка е нейното желание да подпомогне възрастните хора. Кауза, която успява да осъществи, помагайки на пенсионерски клубове. 
Конкурсът „Мисис Бургас“, тази година ще се състои в новооткрития Конгресен център – Бургас на 23 април и обещава незабравими емоции както за участничките, така и за гостите и журито.

Цялото интервю с Ваня Кирова и Мариана Атертон можете да чуете в звуковия файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Специално участие във „Флора Бургас“ 2020 ще вземат Асоциация на флористите в България, с флористи от цялата страна, чиито арт инсталации и аранжировки ще бъдат посветени на темата „Пространство за двама“.

Тазгодишното издание на „Флора Бургас“ ще се проведе от 1-ви до 10-ти май, а неговата тема е „Пространство за двама“. В него ще участват флористи от цялата страна, а подготовката на цветното изложение вече е в разгара си. Информация за всеки един от участниците, предлаганите цветя, тематичните демонстрации и презентации, които ще бъдат част от „Флора Бургас“ 2020, можете да следите в специално създаденото събитие във фейсбук: Флора Бургас 2020 на: https://www.facebook.com/events/413269652929021/

Срокът, в който производители и вносители на цветя, цветни продукти и градински инвентар, ландшафтни архитекти и професионалисти в областта на цветното изкуство могат да заявят своето желание за участие е до 15 март.

Подробности за условията и допълнителна информация може да получите още на електронна поща: [email protected], както и на телефон: 0882 121 001.

Градът ни отново е домакин на двудневното издание на Кандидат-студентската борса, която ще се проведе на 23 и 24 март (понеделник и вторник) в изложбена зала и фоайе на Младежки културен център. В тази инициатива, организирана за 26-ти пореден път от сдружение „Кандидатстудентска борса“, със любезното съдействието на Община Бургас и Младежки културен център, ще вземат участие 18 български висши учебни заведения от цялата страна. Целта е да се представи българското висше образование, да среща представители на висшите училища с ученици, като ги насърчава да продължават образованието си, както и да привлича и задържа младите хора в България.

По време на изложението, на щандовете разположени във фоайето и изложбена зала на Младежки културен център, кандидат-студентите и всички интересуващи се ще получават актуална информация, консултации или съвет от специалисти от висшите училища за условията, реда и сроковете за кандидатстване, класиране и записване, за програмите за подготовка на приемните конкурсни изпити, за предварителните и редовните изпити, за признаването на зрелостните изпити, битовото устройване на студентите и социалните придобивки и друга актуална информация.

Освен това младежите имат възможност да се снабдят с кандидатстудентски справочници, учебно-помощни и информационни материали. Часовете, в които кандидатстудентската борса ще бъде отворена и ще приема посетители са на 23 март от 11:00 до 17:00 часа и на 24 март от 09:00 до 13:00 часа.

След провеждането на „Кандидатстудентска борса“ 2020 в Бургас до края на м. март тя ще бъде представена и в градовете Хасково (25 и 26 март в Читалище „Заря“) и Стара Загора (27 и 28 март в хотел „Верея“).

БЪЛГАРСКИ ВИСШИ УЧИЛИЩА УЧАСТНИЦИ В КСБ’20 – БУРГАС

23.03.2020 – 11.00 – 17.00 ч./ 24.03.2020 – 9.00 – 13.00 ч.

1.     Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“- Варна

2.     Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“

3.     Висше военноморско училище „Н.Й.Вапцаров“- Варна

4.     Висше училище по мениджмънт – Варна

5.     Висше училище по сигурност и икономока

6.     Военна академия „Георги Стойков Раковски“

7.     Нов български университет

8.     Русенски университет „Ангел Кънчев“

9.     Софийски университет „Св. Климент Охридски“ – София

10.  Стопанска академия“Д.А. Ценов“  – Свищов

11.  Технически университет – Варна

12.  Технически университет – София

13.  Университет „Асен Златаров“ – Бургас

14.  Университет по хранителни технологии – Пловдив

15.  Химикотехнологичен и металургичен университет – София

16.  Национален център за кандидатстудентска подготовка и информация   ЕООД

17.  Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“- Шумен

18.  Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград

За допълнителна информация:

Кандидатстудентска борса 

www.kandidatstudent.net

e-mail: [email protected]

*Бюрото за Кандидатстудентска подготовка и информация в Бургас се помещава в сградата на МКЦ, етаж 1 и работи със следното работно време за месец март 2020:

02.03.2020 – понеделник – 13.00 – 15.00 ч.

03.03.2020 – вторник – 13.00 – 15.00 ч.

05.03.2020 – четвъртък – 17.00 – 19.00 ч.

07.03.2020 – събота – 12.00 – 14.00 ч.

09.03.2020 – понеделник – 17.00 – 19.00 ч.

10.03.2020 – вторник – 11.00 – 13.00 ч.

12.03.2020 – четвъртък – 14.00 – 16.00 ч.

14.03.2020 – събота – 11.00 – 13.00 ч.

16.03.2020 – понеделник – 17.00 – 19.00 ч.

18.03.2020 – сряда – 14.00 – 16.00 ч.

19.03.2020 – четвъртък – 17.00 – 19.00 ч.

21.03.2020 – събота – 12.00 – 14.00 ч.

23.03.2020 – понеделник – 11.00 – 13.00 ч.

25.03.2020 – сряда – 17.00 – 19.00 ч.

27.03.2020 – петък – 12.00 – 14.00 ч.

28.03.2020 – събота – 11.00 – 13.00 ч.

31.03.2020 – вторник – 17.00 – 19.00 ч.

Телефони за връзка: 0888 759 750; 0888 305 539    

Най-известната любовна история за всички времена, с автор Уилям Шекспир и с превода на Валери Петров ще се играе на сцената на Кукления театър на 19-ти март (четвъртък) от 19:00 часа. Спектакълът ще бъде представен от  студенти IV-ти курс в специалност „Актьорство за драматичен театър“ с художествен ръководител доц. д-р Пенко Господинов.

Студентският спектакъл е уникалена интерпретациия, прочит на близо 5-вековната Шекспирова трагедия. В него всяко момиче събужда у себе си Жулиета, а всяко момче се преобразява в Ромео. Магнетичните персонажи спират да бъдат привилегия на най-красивите, високите, блондините, брюнетите. Стават достъпни за всички. Играта им освобождава страст, която заразява публиката и я оставя без дъх.

Участват: Александра Майдавска, Анна Янева, Атанас Петков, Богдан Бухалов, Васил Илиев, Владинелла Кацарска, Георги Караиванов, Димитър Сулев, Ели Колева, Илияна Гекова, Йоанна-Изабелла Върбанова, Кристиян Негалов, Мартина Троанска, Миглена Бохеми Везирова, Неделин Найденов, Николай Николаев, Стефан Кондров, Тодор Тодоров. Цената на билетите е 5 лева.

Вечната Шескпирова история по „Укротяване на опърничавата“ ще бъде представена на 10-и март, от 19 часа, в Зала Опера

След  19-и ноември – запомняща се дата за артистите на Държавна опера – Бургас, когато „Целуни ме, Кейт!“ бе представен с голям успях на сцената на Народния театър „Иван Вазов“, мюзикълът ще се играе отново в Бургас – на 10-и март, вторник, от 19 часа, в Зала Опера. Постановката вече оформи своя зрял облик – след бляскавата премиера на 4-ти септември, 2019 г. в Летния театър – Бургас, мащабният бродуейски мюзикъл, в който взема участие целият състав на Бургаската опера, имаше успешни представления – в Зала Опера – Бургас, в Горна Оряховица и Пловдив, а апогеят бе пълната зала в Народния театър, където публиката изпрати бургаската на крака. Зарядът на постановката, който е роден и надграждан от създателите на мюзикъла, бе разгърнат изцяло на столична сцена, която, оказа се, е по мярка на нашите артисти. След представлението на бургаска сцена – идния вторник, трупата на Бургаската опера ще играе „Целуни ме, Кейт!“ в Шумен.  

Мюзикълът е по музика на американския композитор Коул Портър и е създаден по мотиви от Шекспировата комедия „Укротяване на опърничавата“. Заглавието се поставя за първи път на българска сцена – с официално откупени авторски права. „Целуни ме, Кейт!“ предоставя на публиката възможност да съпреживее забавните обрати в сценичното действие и да се потопи в атмосферата на всеобща емоционално-естетска кауза, която постигат артистите на сцената, в творчески синхрон с оркестрантите, пресъздаващи прекрасната музикална партитура. Настроението,  създадено и преливащо от сцената, акумулира естетска наслада в най-чист вид. Получава се оригинална препратка към духа на Шекспир, осъвременен чрез средствата на американския мюзикъл, и комплексното усещане за симбиоза между либрето, музика и пълнокръвно сценично пресъздаване на образите. А „опърничавата“ – напълно според Шекспировия сюжет, бива укротена, защото това е логиката на живота и отношенията. И смислово-емоционалните жалони на безсмъртната история, макар и като „театър в театъра“, са спазени – като послания и интелектуална закачка.

С времето, „Целуни ме, Кейт!“ показва все по-голям блясък – и в художествен, и в емоционален план, повече задълбоченост, богатство на нюансите и сценична динамика. Цялостният облик на „Целуни ме, Кейт!“ е обединен от режисурата на Александър Текелиев – с авангарден привкус, но придържаща се към параметрите на класическия мюзикъл. Оригиналната сценография с интелигентна визия е на Денис Иванов, който е и идеен създател на атрактивните костюми, сътворени с фантазия, романтичен финес, усет и прецизен подход към детайла. Стилната впечатляваща хореография е на Желка Табакова. В смислов паралел със завършения облик на спектакъла е и ролята и на асистент-режисьорите Лина Пеева и Петър Тихолов, който публиката ще види и на сцената – в образа на сенатора Хаулъл. Диригент на хоровия състав е Невена Михайлова, концертмайстор – Йордан Ковачев. Зад диригентския пулт ще бъде Цанислав Петков, който е изучавал диригентско майсторство при маестро Пламен Джуров. Едва 30-годишен, той  успява да запали у оркестрантите искрата на удоволствието от музицирането на един класически, свеж, зареждащ, предизвикващ разнопосочни мисли и емоции мюзикъл.

Сюжетът на „Целуни ме, Кейт!“ преплита две основни линии – едната, разказваща вечно забавната и поучителна история на „Укротяване на опърничавата“, в която действието се развива по времето на Шекспир, и другата – в средата на миналия, XX век. Кинозвездата с опърничав характер Лили Ванеси/ Катерина – в сюжетната линия от „Укротяване на опърничавата“, ще бъде сопраното Шмилена Султанова. Тя ще пее в блестящ сценичен тандем със солиста на Националния музикален театър – тенорът Марчо Апостолов, който ще се представи в ролята на Фред Греъм/ Петручо. Нона Кръстникова, сопран, ще влезе в образа на своенравната кокетка Лоис Лейн/ Бианка. Артистичният Бранимир Недков ще се превъплъти в ролята на Бил Калън/ Лученцио и ще покаже не само певчески, но и забележителни балетни умения на сцената. В останалите, не по-малко запомнящи се и важни за сюжетното развитие роли, ще бъдат: в образа на строгия Хари Тревър/ Баптиста /баща на „опърничавата“ Катерина/ ще представи басът Веселин Христов, гардеробиерката на звездата Лина Ванеси – Хети ще бъде Дарина Запрянова, надареният с многостранни таланти Пол –  Йордан Христозов. Влизайки в забавните роли с криминално-комичен привкус на Първи и Втори гангстер, настроение на сцената ще внесат Диман Панчев и Яни Николов. В образа на сенатора – спонсор на театралния спектакъл и кандидат за ръката на кинозвездата Лили Ванеси – г-н Харисън Хаулъл, ще се представи Петър Тихолов. В ролите на обожателите на Бианка /в сюжетната линия от „Укротяване на опърничавата“/ ще бъдат: Хортензио – Любомир Тодоров, Гремио – Милен Динолов, Ралф – Александър Перпериев. Вълю Тотев влиза в образа на портиера.

 „Целуни ме, Кейт!“ е с пълни шансове да се превърне в сценичен хит, не само на бургаска сцена – това е мнението и на специалистите, и на широката публика. По време на постановката се получава спойка между музика, артистизъм, ярко присъствие, оригинална сценография, интелигентни решения с играта на светлините, полусенките, отраженията, пречупващи образите и изваждайки под ъгъла на неочакван ракурс онова, което е щателно пазено и почти незабележимо. Но, в същото време, въздействащо, чрез интелектуалния резонанс, който предизвиква.

За творбата:

„Целуни ме, Кейт!“ е първият мюзикъл, в който музиката и текстът плътно се придържат към фабулата на сюжета, като либретото е по Шекспировия шедьовър „Укротяване на опърничавата“. Това е най-хитовото произведение на Коул Портър и единственият негов мюзикъл, игран повече от 1000 пъти на Бродуей. С „Kiss me, Kate!“ композиторът бележи своето творческо завръщане и професионален триумф – през 1949 г. Портър печели наградата „Тони“ за мюзикъл и за най-добри текст и музика. Работата по този спектакъл носи и на писателския тандем на съпрузите Бела и Самюъл Спивак, създали либретото – цели две награди „Tони“ – за най-добър мюзикъл и за най-добро либрето. Всичко това обуславя превръщането на „Целуни ме, Кейт!“ в ненадмината класика в този жанр и оставането му в историята като първият мюзикъл, печелил тази престижна награда.

На 30-ти март, понеделник, в Културен център „Морско казино“ от 18.00 часа Слави Томов ще представи „5-те случая“ на Зигмунд Фройд. Това е поредното културно събитие на бургаския писател и журналист от поредицата да запознава всеки месец ценителите на високата литература с дадено заглавие.

Пет истории, публикувани от Фройд в началото на 20-ти век, чрез които през грешки, провали и възхитителни прозрения до голяма степен се ражда и самата същинска психоанализа и се очертава голяма част от полето и – хистерията на Дора, фобията на Ханс, параноята на Шребер, неврозите на Човека с плъховете и на Човека с вълците.

Без познаване на 5-те случая бихме останали далеч от най-забелижителното психологическо направление на 20-ти век., което ни изгражда културно, независимо дали осъзнаваме или отричаме това. Случаите са придружени от специално написани за това издание послеслови на един от най- авторитетните български психотерапевти – д-р Давид Йерохам.

Тодоровден ще бъде отбелязан на 7-ми март, събота, от 11.00 часа на конната база в парк „Езеро“. На празника ще има конно надскачане в три различни височини за деца, юноши и възрастни.

Поради тежката епидемиологична обстановка в Бургас се налага празничното возене на деца с понита и коне да бъде отменено. Малчуганите ще имат възможност да се насладят на това невероятно изживяване допълнително, след като опасността от заразяване с грип и други заразни болести отмине.

Тодоровден в първата българска държава е бил ден за пролетен преглед на войската. Могъществото на държавата се е определяла от този пролетен изпит за боеготовността на армията. Празникът е наречен за здравето на конете, чийто покровител е Свети великомъченик Теодор Тирон.

Всички жители и гости на морския град, които имат желание по традиция да станат част от празничните кушии за Тодоровден могат да заповядат на конна база в парк „Езеро“ тази събота.

От витринатавиж всички

0
Тишина и спокойствие денят е делничен, а по улиците на града няма жив човек. Сякаш живеем в нереален свят, в който скрихме...
Открий ме в спорта