My Weblog: umraniye elektrikci uskuadar elektrikci usta elektrikci sisli elektrikci

ОСТАНЕТЕ У ДОМА!

Самотни, трудноподвижни възрастни хора от Бургас, които се нуждаят от доставка на храна и лекарства, могат да потърсят помощ на телефони: 0884 46 91 30, 0885 98 56 93 и 0882 129 664
Сцена

Дипломирани магистри и първокурсници в специалност „Арт терапия“ към Национална художествена академия – филиал Бургас ще подредят изложба в галерия „Георги Баев“. Експозицията ще бъде открита на 11 март /сряда/ от 18.00 часа, при вход свободен.

В изложбата са включени една малка част от творческите търсения на девет бъдещи арттерапевти. Това са Венета Капеева, Гергана Аврамова, Даниела Илиева, Даниела Тодорова, Милена Новакова, Николина Караганчева, Светозар Славов, Силвия Карагьозова и Теодора Димитрова. Те ще представят творчески интерпретации, създадени по време на работния процес в часовете по Арт студио и дипломните си работи. Това са завършени художествени търсения, наситени с емоционалност и психологизъм при създаването им, изцяло вписващи се в контекста на съвремените визуални изкуства.

Събитието се реализира в партньорство с Община Бургас.

Най-известната любовна история за всички времена, с автор Уилям Шекспир и с превода на Валери Петров ще се играе на сцената на Кукления театър на 19-ти март (четвъртък) от 19:00 часа. Спектакълът ще бъде представен от  студенти IV-ти курс в специалност „Актьорство за драматичен театър“ с художествен ръководител доц. д-р Пенко Господинов.

Студентският спектакъл е уникалена интерпретациия, прочит на близо 5-вековната Шекспирова трагедия. В него всяко момиче събужда у себе си Жулиета, а всяко момче се преобразява в Ромео. Магнетичните персонажи спират да бъдат привилегия на най-красивите, високите, блондините, брюнетите. Стават достъпни за всички. Играта им освобождава страст, която заразява публиката и я оставя без дъх.

Участват: Александра Майдавска, Анна Янева, Атанас Петков, Богдан Бухалов, Васил Илиев, Владинелла Кацарска, Георги Караиванов, Димитър Сулев, Ели Колева, Илияна Гекова, Йоанна-Изабелла Върбанова, Кристиян Негалов, Мартина Троанска, Миглена Бохеми Везирова, Неделин Найденов, Николай Николаев, Стефан Кондров, Тодор Тодоров. Цената на билетите е 5 лева.

Втора част на хитовата постановка „Догодина по същото време“ по Бърнард Слейд е поредният съвместен проект с участието на Христо Шопов и Лилия Маравиля. Режисьор е Георги Михалков, преводът е на  проф. Андрей Аврамов, костюмография – Петър Митев, а сценографията е на  Антония Попова.

Майсторската игра на актьорите завладява театралната публика още в първата част на продукцията – „Догодина по същото време“ – пиеса по сценарий на блестящия драматург Бърнард Слейд. Препълнените зали, при над 100 представления на родна сцена, бурните аплодисменти и широкия медиен отзвук ни мотивираха да поставим и естественото драматургично продължение на пиесата -„Всяка година по същото време“. В нея, актьорите продължават завидната си творческа симбиоза, за да разкрият, чрез героите си – Джордж и Дорис, тайните на трогателна любов, неподвластна на житейските обстоятелства! Прекрасният превод е дело на проф.Андрей Аврамов. Режисьорът – Георги Михалков успява интуитивно да изгради образите по най-добрия начин и заедно с целия екип да подари на публиката един очакван и незабравим спектакъл, който вярваме, ще има същия изключителен успех! „Всяка година по същото време“ е пиеса, която рисува история с палитрата на всички човешки емоции и състояния. Чувствен и забавен диалог за неизбежните лутания между удобните самоизмами и отрезвяващите истини. За онзи етап, в които изпитваш нужда да осмислиш пропуснатите възможности и да се отдадеш на неосъществените идеи, заедно с някой, който те обича и подкрепя! За моментите, в които бързаш да прекосиш пустинята на неполучените отговори и да изкачиш своя личен Еверест. Най-голямото щастие е да осъзнаеш, че любовта е единственият правилен житейски път!

Постановката ще се играе на 6.03.2020 г. от 19ч. в зала ДНА / Военен клуб/ Бургас. Билети вече се продават в билетен център „ Часовника” / пред хотел България/.

 За повече информация и резервации тел. 0894/898-098-Маруся Русева –организатор / Арт ателие/

Най-новата постановка на МТТ „Валери и приятели“ „Любовта е с крила“ е с премиера на 28-ми март с две представления и два напълно различни състава – от 17.00 и 19.00 часа на сцената на Куклен театър Бургас. Тя е прекрасна музикална комедия, която ще ви накара да се смеете, да пеете заедно с младите актьори и да се замислите за това какво е любовта и как да я опазим.

Действието се развива в караоке бар, а зрителите са поканени на една нетрадиционна сватба. Съвременното, почти тийнейджърско звучене на текста повдига и още много важни въпроси за живота на младите хора. Постановката е и остра критика срещу употребата на наркотични вещества.

Билети за постановката можете да намерите на каса „Часовника“ пред Община Бургас на цена от 10 лв.

Култовата дамска формация записва ново парче специално за фестивала в Бургас

Най-успешното българско дамско музикално трио Антибиотика ще се събере отново на сцена само и единствено за SPICE Music festival 2020 в Бургас съобщиха организаторите на най-хитовия фестивал.

„Това е подарък за всички, които харесват Антибиотика! Досега много пъти са се опитвали да ни събират, но само SPICE Music festival успяха! Преценихме, че единствено събитие от подобен мащаб може да ни качи отново на сцена, така че приемаме предизвикателството!“ – споделят дамите от Антибиотика и нямат търпение да се върнат на сцената именно в Бургас, откъдето през 2000 г. стартира първото им турне.

 Антибиотика оставиха трайна следа в българската музикална история, 3 албума и едни от най-добрите поп парчета на всички времена – „Няма как„, „Искаш да си с мен“ (с Мишо Шамара), „Какво е времето вътре в мен“ и т.н.  Музиката им звучеше навсякъде в края на 90-те и нито една дамска формация не успя след това да надмине успеха им.

Освен, че вече се подготвят да ви пренесатотново в 90-те с най-големите си хитове, Ани, Савина и Силвия решиха да запишат ново парче за участието си на SPICE Music festival 2020

Песента се записва в България и в САЩ, където живее Савина и откъдето ще се прибере специално за това единствено завръщане на Антибиотика.

Очаквайте премиерата на песента в началото на лятото, а видеоклипът към новия летен хит ще се снима по време на самия фестивал! 

Едни от най-големите звезди на 90-те пристигат в Бургас за да се качат на сцената на SPICE Music festival 2020 –  Bomfunk MC’s и легендарните En VogueC+C Music FactorySonique, мамбо фурията Lou BegaCorona с участието на бразилската дива Олга де Суза, германските хип-хопъри C-Block, испанките Las KetchupReel 2 Real ft. The Mad Stuntman, който също ще видим за първи път на фестивална сцена у нас, Rozalla с „Everybody’s free“, италианската денс формацията Black BoxLayZee aka Mr.President, който ще ни върне в 1996 с „Coco Jamboo“ и британското дуо Maxx, което от 2019 отново се завърна на сцената, KosheenNanaVengaboys и Double You.

Заради големия успех на фестивала тази година той ще бъде цели три дни – 7, 8 и 9 август 2020 и отново ще се проведе на територията на Пристанище Бургас. Фестивалната зона ще бъде по-голяма, а сцената, ефектите и цялостната хореография – още по-мащабни.

Очаквайте още изненади и артисти, с които ще си припомним най-добрите хитове и атмосферата на 90-те години, при това в уникален формат – на метри от морския бряг!

Билети могат да бъдат закупени от EpayGo и в мрежата на  EasyPay в цялата страна.  До края на март цената на тридневния билет е 110 лв.

За най-големите фенове на музиката на 90-те организаторите са предвидили и VIP билети, които са ограничен брой и в момента са на цена от 120 лв. VIP билетът дава достъп до специално изградени VIP платформи и VIP бар, по-бърз достъп до фестивалната зона и отделни санитарни помещения. VIP билети може да купите от тук: http://bit.ly/spice2020-epayGO

SPICE Music Festival се организира от „Културно-масова дейност“ ЕООД с ексклузивната медийна подкрепа на радио ENERGY – станция номер 1 за музика от 90-те!

Оперетните звезди Валентина Корчакова и Марио Николов – на сцената на Бургаската опера в сряда 

Зрелищен спектакъл на оперетата „Цигански барон“ ще бъде представен на 4-ти март, от 19 часа, в Зала Опера. Вълнуваща история за скрито съкровище, гадания, предсказания, мистерии, любовни страсти, гордост, доказване на честта, смелост, заплетени сюжетни завръзки и неочаквани разкрития, апотеоз на силните и неподкупни чувства ще бъде разказана на сцената на Бургаската опера в сряда. Ще има гълтачи на огън, акробати, пищни танци, излъчващи страстта и емоцията както на циганската душа, така и на темпераментните унгарски народни традиции, красиви и богати костюми и, разбира се, великолепни певци, които чрез средствата на музикалното изкуство ще накарат публиката да съпреживее една магична приказна реалност – на фона на красивата и темпераментна музика на Йохан Щраус /син/.

Действието на оперетата в три действия „Цигански барон“ се развива в Унгария, в края на XVIII век. Либретото е на Игнац Шницер, създадено по новелата „Сафи“ от Мор Йокай. Режисурата на постановката, характерна със своята пищност, динамично сценично действие, атрактивни костюми и специални ефекти, е на Марио Николов – гост, който ще се представи в ролята на Шандор Баринкай, земевладелски син, прокуден в изгнание. Марио Николов е известен не само с многобройните си роли на родни и чужди сцени, а и като водещ на авторското предаване за класическа музика и джаз „Вечната музика“ по БНТ. В ролята на Сафи, дъщеря на циганската гадателка Чипра, която всъщност се оказва дъщеря на последния турски паша, пребивавал по време на османското нашествие по унгарските земи, на сцената на Бургаската опера ще се представи солистката на Музикалния театър „Стефан Македонски“ Валентина Корчакова – гост. Тя е чест и желан гост на бургаска сцена, участва и в други постановки на Държавна опера – Бургас – „Прилепът“, „Бал в Савоя“, „Графиня Марица“, „Виенска кръв“, както и в концертни спектакли, реализирани от състава на Бургаската опера – „Под небето на Париж“, „От Виена до Бродуей“ и др.

 В ролята на Чипра, циганска гадателка, ще влезе темпераментната Шмилена Султанова. Образа на Каломан Жупан, богат търговец на свине, ще представи Йордан Христозов. В ролята на неговата дъщеря Арсена на бургаска сцена ще излезе блестящото сопрано Мария Цветкова-Маджарова. Партията на Граф Хомонай, предводител на хусарски отряд, ще пее басът Диман Панчев. Лина Пеева ще бъде Мирабела, гувернантка на богаташката дъщеря Арсена. Ролята на нейния син Отокар ще бъде изпълнена от младия тенор Яни Николов. В образа Карнеро, комисар на Комисията по съблюдаване на местните обичаи, съпруг на Мирабела и баща на Отокар, ще бъде Петър Тихолов.

Диригент на постановката е младият маестро, но вече със солиден опит зад пулта, и то в сериозни и мащабни музикални проекти – Цанислав Петков. Съвсем наскоро, на 11-и февруари, той дирижира при голям успех операта „Палячи“ от Руджиеро Леонкавало на бургаска сцена. Сценографията на „Цигански барон“ е на Иван Токаджиев, диригент на хора – Невена Михайлова, танците са дело на Галина Калчева, репетитор на балетния състав на Бургаската опера, помощник-режисьори на атрактивната постановка са Лина Пеева и Петър Тихолов, концертмайстор – Йордан Ковачев.

На 05-ти март, от 19ч, в Културен център „Морско казино“, зала „Георги Баев“, ще се състои премиерата на третата книга на предприемачът Пламен Попов – „Преговаряй с мен“.

Бургас е един от петте града, включени в националното турне „Наръчник по преговори“.

Авторът Пламен П.Попов – един от създателите на Университет за Личностно Развитие и Предприемачество и „Големият Взрив“ – най-големият форум за личностно развитие и предприемачество в Източна Европа, ще засегне теми като изгубената комуникация в ерата на социалните мрежи, връзката между преговорите и обмена на информация между хората и как този наръчник по преговори ще ни помогне не само да успеем в бизнеса, но и да станем по- човечни.

Танцовата гала, която включва букет от класически, модерни, спортни танци и атрактивни акробатични съчетания, ще внесе финес, красота, динамика и настроение в Зала Опера на Бургас – на 27-и февруари, от 19 часа.
Публиката ще има възможност да съпреживее магията на танцовото изкуство,  с изпълненията на примабалерината на Софийската опера и балет Марта Петкова и солистите от Бургаската опера-Емил Йорданов, Иванина Иванова, Адриана-Мария Манасиева, Даниел Тичков, Полина Иванова, Стоян Фъртунов.Прекрасните танцьори от „Дюн“, с ръководител Петя Стойкова, ще представят своята нестандартна и въздействаща програма, в която са вплетени философски елементи, предизвикващи размисъл. Взрив от динамика на сцената и зашеметяващи съчетания ще сътворят невероятните акробати от Клуб по спортна акробатика „Нефтохимик 2011“, с ръководител Диана Колева. Грациозните двойки от Клуб по спортни танци „Бургас 1975“ ще внесат както взривяващ латино привкус в танцовата вечер, така и изискана красота в ритъма на стандартните състезателни танци.В богатата и разнообразна програма на Танцовата гала ще вземе участие и ансамбълът на балета към Държавна опера – Бургас – като красив нюанс към цялостната естетична картина на вечерта.

В балетната програма са включени фрагменти от балетите: „Баядерка“ и „Дон Кихот“ по музика на Лудвиг Минкус, „Лебедово езеро“ и „Спящата красавица“ от П. И. Чайковски, „Корсар“ от Адолф Адам, „Есмералда“ от Цезар Пуни.

Само преди дни – на 19-и февруари 2020 г., балетната трупа към Държавна опера – Бургас, с участието и на възпитаници на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас, представиха при голям успех „Баядерка“ от Минкус в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ в Благоевград. Постановката е на Веса Тонова и е отличена с награда „Златна муза“ от Сдружение „Асоциация на хореографите в България“ за изминалата 2019 г.

Танцовата гала е по идея на Галина Калчева, дългогодишна примабалерина на Държавна опера – Бургас и репетитор на балетния състав.

За идейния създател на Танцовата гала – Галина Калчева:

    Галина Калчева е примабалерина на Държавна опера – Бургас. Ученичка на примабалерината Евгения Кръстева. В репертоара й са ролите на: Жулиета, Жизел, Пахита, Саломе, Пепеляшка, Демна, Констанц, Маша и други. Гастролира във Франция, Австрия, Испания, Дания, Италия, Турция, Македония и др. Преподавала е класически балет в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас, преподавател в Детска балетна школа „Капка“. Носител на „Кристална лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци, дипломант на Министерството на културата за принос в развитието на българската култура, носител на награда за изключителен принос към развитието на балетното изкуство на Годишните награди за мода и шоубизнес в Бургас. Носител на награда на Община Бургас по случай Деня на българската просвета и култура.

Живописецът Чавдар Петров и неговите фантастични дунавски пейзажи ще гостуват в галерия „Пролет“. Откриването на експозицията е на 28 февруари от 17.30-19.30ч.

Чавдар Петров има над 60 самостоятелни изложби в София, Видин, Пловдив, Плевен и други градове.

Всекидневието в платната му придобива приказен и фантастичен образ, който гравитира около магията на цвета – богат, нюансиран, магнетичен.

Реката е неговият живописен изказ на красивата метафора за пътуването, а подводния свят се слива с реалния живот  на брега по завладяващ живописен начин. Любимият му цвят е синьото във всичките му нюанси – от бледосиньо , почти бяло, през наситено тюркоазено до тъмновиолетово. Той е майстор на монохромната живопис, за което свидетелстват нощните му пейзажи , оцветени във всички нюанси на сивото до черно и изпълнени с релефна техника. Използва и контрастните цветни петна  в пламтящо червено и топло оранжево, вдъхновени от изгрева и огъня. Впечатляват  и ескизните образи от градската градина на Видин и уличния пейзаж.

Изложбата на Чавдар Петров може да се разгледа  в галерия „Пролет“ до 24 март.

 Чавдар ПетровРоден на 14/10/1955г. в с.Екзарх Йосиф,Русенски окръг. През 1974 завършва художествена гимназия в гр. Казанлък. През 1980г. завършва Велико Търновския Университет „Св. Св. Кирил и Методий“ – специалност живопис. От 1985г. е член на Съюза на Българските Художници-гр. София. Живее и работи във Видин, поетичен град на река Дунав.Самостоятелни изложби – над 60.
За периода от 1985 – 2018г.Галерия Раковски 108, София 1985г.Галерия Руски 6, София 1987г.ХГ „Никола Петров“ Видин 1993г.Галерия Арт 36, ул.“Славянска“40, София – 6 самостоятелни изложбиГалерия „Райко Алексиев“, София ул.“Раковски“125 – 1995 , 2000г. и 2011г.1995г. пребивава в ателиетата „Cite des arts“ – Париж.Юбилейна изложба октомври – ХГ „Никола Петров“ гр.Видин2007 февруари, галерия „Кръг+“, София2007 октомври,СБХ-Шипка 6, София2009 април, галерия „Арта1“, гр. Крайова, Румъния2011 април, галерия „Средец“, Министерство на културата2014 август,Дом на архитекта,Международно биенале на изкуствата,Варна2014 октомври, галерия „Арт Алея’,София     2015  октомври , СБХ -Шипка 6,София    2018 септември,Квадрат 500Участия в представителни колективни изложби:Есенни изложби – Пловдив 1996г. – Балабановата къща.“Cite des arts“ – Париж 2002 февруари – колективна изложба.Българската живопис след 1989г., салон на изкуствата НДК 2002г.2005 Награди на Мтел за съвременно българско искуство,София и Виена.Колективна изложба 39 съвременни български автори – галерия „Кръг +“.Изложба „Поколения“ – март 2010, галерия „Средец“, Министерство на културата.“Познати – непознати – забравени“ – 80-те години, октомври – ноември, Национална галерия за чуждестранно изкуство, град София.2014,Пловдив,музей арт галерия „Филипополис“2014,ноември.Галерия Изкуство 15,Крайова,РумънияУчастия в Сърбия и Черна гора, Румъния, Русия, Украйна, Чехия, Германия, Франция, Австрия , Южна Корея и Страсбург. Награди:1985г. – II-ра награда за живопис „Човекът и трудът“, Габрово.1993г. – II-ра награда за живопис – Международно биенале на хумора и сатирата.1994г. – Награда за живопис от Съюза на Българските Художници – София.1998г. -Награда за живопис гр. Решица – Румъния.2010-Награда на община Бургас за живопис “ Приятели на морето“2013-Регионална награда за живопис на Алианц България2015- Национална награда „Захари Зограф“Негови творби притежават Национална художествена галерия и почти всички галерии в страната.Частни колекции:България, Румъния, Сърбия, Украйна, Франция, Германия, Чехия, Австрия, Белгия, САЩ, Великобритания, Холандия, Колекция Петер Людвик и др.
 

Майсторски интерпретации на произведения от големия полски композитор Фредерик Шопен ще звучат в Културен център „Морско казино“.

Почитателите на класическата музика ще чуят виртуозните изпълнения на полската пианистка Анна Липяк на 27 февруари от 18:00 часа в зала „Петя Дубарова“.

Тя е лауреат на програмата Młoda Polska на министъра на културата и националното наследство на Полша за 2017 година. Същата година печели Студентската Нобелова награда като най-добра студентка в Полша в област „Изкуство“. Анна Липяк три пъти е била стипендиант на министъра на културата и националното наследство на Полша (2012, 2013, 2015).

Концертът е озаглавен „210 години от рождението на Шопен“ и се организира от Полския институт в София в партньорство с Община Бургас. Входът е свободен.

Aнна Липяк – завършва Музикалната академия в Бидгошч в класа на проф. Катажина Попова-Зидрон и проф. Йежи Суликовски. Смятана е за една от най-талантливите млади пианистки. Благодарение на изключително бързо развиващата се кариера тя вече е изнесла над 130 рецитала в 13 държави на два континента. Лауреат на двадесет международни клавирни конкурси, в т.ч. в Падуа – I награда през 2016 г., Пиове ди Сако – І награда в 2014 г., Гусаго (Бреша) – I награда в 2013 г. (Италия). Финалистка на Националния Шопенов конкурс във Варшава (2013 r.) и на „Fausto Zadra“ Piano Competition в Абано Терме (Италия, 2018).

От витринатавиж всички

0
Тишина и спокойствие денят е делничен, а по улиците на града няма жив човек. Сякаш живеем в нереален свят, в който скрихме...
Открий ме в спорта