My Weblog: umraniye elektrikci uskuadar elektrikci usta elektrikci sisli elektrikci

ОСТАНЕТЕ У ДОМА!

Самотни, трудноподвижни възрастни хора от Бургас, които се нуждаят от доставка на храна и лекарства, могат да потърсят помощ на телефони: 0884 46 91 30, 0885 98 56 93 и 0882 129 664
От общината

Община Бургас постави 17 мобилни мивки при някои от големите търговски обекти и автобусни спирки в града, където се струпват повече хора.

По този начин се осигуряват по-добри възможности за поддържането на лична хигиена, което е едно от условията за предпазване от зараза с коронавирус. Мивките са заредени с вода и хартиени кърпи за ръце.

От утре започва поставянето на химически тоалетни и мобилни мивки на КПП-тата при входно-изходните точки на града. Първото подобно оборудване вече е поставено на пропусквателния пункт при кръговия пътен възел за Созопол, комплекс „Меден рудник“ и Средец. 

Ето къде днес бяха поставени мобилни мивки на територията на града:

1. „Меден рудник“ – спирка „Лидл“ (център) – 1 брой;
2. „Меден рудник“ – спирка „Захари Стоянов“ – (център) – 1 брой;
3. Пазар РУМ „Велека“ – 2 броя;
4. Пазар „Зорница“ – до блок 3 – 1 брой;
5. Пазар „Лазур“ – до магазин „Болеро“ – 1 брой;
6. Пазар „Краснодар“ – по две мивки от двете страни – 4 броя;
7. Пазар до у-ще „П. Р. Славейков“ 1 брой;
8. Спирка УМБАЛ – Бургас – 1 брой;
9. Спирка УМБАЛ – Бургас – (парка) – 1 брой;
10. Спирка „Тракия“ – (център) – 1 брой;
11. Спирка „Военна болница“ – 1 брой;
12. Спирката при Професионалната гимназия по строителство – 1 брой;
13. Морска гара – 1 брой.

Няма нов случай на корона вирус, доставени са лекарства за по-тежките случаи

„Бургас  се включи в  Националната програма за закупуване на обдишващи апарати. Поръчката от Бургас е за 15 нови апарата. Те ще се използват за лежащо болни пациенти, заразени от коронавирусна инфекция“. Това заяви на редовния брифинг на Общинския кризисен щаб кметът Димитър Николов. Той съобщи още, че днес предстои да бъде направен трансфер от дарителската сметка, която обяви Общината, към УМБАЛ Бургас за закупуване  на апарат за Авто- хемо трансфузия, изключително необходим в момента, след като има отлив на кръводарители.

„Този апарат ще ни помогне в случаите, когато се извършват операции и кръвта, която се губи по време на интервенциите, да може да я съберем, досега тя се губеше изцяло, да я съберем. Самият апарат я обработва, стерилизира изцяло, отделя еритроцитния концентрат, който след това може да бъде прелят на същия пациент.“, разясни  шефът на УМБАЛ Д-р Бойко Миразчийски.

Към днешна дата нямаме потвърден нов случай, съобщи Д-р  Георги Паздеров, директор на РЗИ Бургас.

 В Инфекциозното отделение на УМБАЛ – Бургас са настанени трима пациенти. И тримата вече са без симптоми, нямат оплаквания. При един от тях все още има лека девиация на кръвната картина, но и това ще бъде овладяно от терапията, която е започнала и му се прилага.

„Предстои ни да се направят поредните проби в съответните дни, когато трябва да се направят, и ако бъдат отрицателни, пациентите ще бъдат изписани.“, уточни д- р  Миразчийски.

Направени  са тестове на контактните лица и роднини на заразените от „Бургасмед“ и Дом „Вяра, Надежда и Любов“. Така е  докладван единия потвърден случай – един от 6-те, които има на територията на Бургас.“ На всичките контактни, в зависимост от степента на инфектиране, заразяване и контактът, който са имали, се правят съответните изследвания, за да може да се потвърди или да се отхвъри заболяването.“, уточни доц. д.р  Цветан Велинов

Вече е доставено лекарство в УМБАЛ Бургас, което ще стигне за хоспитализираните, а и за нови пациенти, ако се наложи.

От днес стартира изпълнението на заявките за Центъра за спешна медицинска помощ, държавните и общински здравни заведения за зареждане с предпазни средства – облекла, маски, очила и др.

 Относно кацащият днес самолет от Великобритания на  Летище Бургас , от Кризисния щаб    разясниха :

„Не само за днешния, а и всички полети, пътниците ще бъдат термометрирани поотделно. Ще бъдат ангажирани допълнително служители към граничен и здравен контрол, санитарни инспектори от РЗИ, които ще връчат предписание, поставящо пътниците под задължителна 14-дневна карантина. Ще бъде осигурен, разбира се, и медицински транспорт – автомобил на бърза помощ за онези с висока температура или други симптоми, те ще бъдат извозвани до болница.

Това ще отнеме повече време от рутинната проверка, но предполагам, че тези, които пристигат, ще проявят необходимото разбиране. „

„Недоумение в мен будят онези 200 наши сънародници, които искат да излетят за Англия“, коментира още д-р Паздеров на брифинга.

 Комисар Радослав Сотиров съобщи, че засега няма  установени случаи, при които хора да преминават по черни пътища, за да избегнат КПП-та. Всички подходи за и от град Бургас са осигурени, категоричен е комисарят. Той  призова гражданите да бъдат готови със съответните документи още преди да наближат КПП-то. Осигуряват се  и химически тоалетни за КПП- та на входовете на Бургас

По  време на брифинга стана ясно още, че са раздадени 500 опаковки с дезинфектанти на домоуправители на блокове и големи жилищни кооперации за третиране на общите части.

Увеличава се броя на клиентите на патронажната грижа, което е обяснимо с оглед на това, че стават повече хората под карантина.

Броят на грузинците, които са бедстващи на наша територия  се увеличава.  Те се  вече 41. Осигурен им е подслон и храна. Очаква се решение от Външните министерства на Грузия, Турция и България са извозването им с санитарен самолет.

Допълнително са  осигурени 30 допълнителни мивки  на  различни обществени места в града.

От  утре на сайта на Общината и на приложението Smart Burgas ще бъде качен математическия модел относно заболяваемостта  в Бургас и броят на лицата под карантина.

Обявен е Горещ телефон за Стоматологията – 0886 40 7014

„Намалява броя на  недобросъветните граждани, които не спазват ограничителните мерки. Надяваме се да направим заедно така  да не създадем среда за разпространение на коронавируса.“, каза в заключение кметът  Димитър Николов.

Доц. д-р Цветан  Велинов  : Къде и как можете да се изследвате в Бургас

Този антителен отговор се активира и може да бъде засечен след 20-ия ден от навлизането на инфекциозния агент в тялото. При положение, че за коронавирусната инфекция имаме 14-дневен инкубационен период, време, в което вирусът е в тялото ни, но не се развива клиника на заболяването, остават едни 7 дни, в които може да проявим клиника на заболяването и тестът да остане отрицателен. Това е имунологията на вируса. Естествено, че при различните хора протича по различен начин, но винаги има един прозоръчен период, в който да се появят фалшиви отрицателни резултати, с което да се внесе едно съмнително спокойствие сред хората. Именно затова препоръчителните тестове са  генетичните или антигенните. Всеки може да си го направи това изследване, но тъй като проблемът с диагностикумите, който не е само при нас, а в цяла Европа, за предходните две седмици ние изпитахме огромни трудности, за да стартираме нашата диагностика на територията на Бургас.

В момента започваме регулярно да зареждаме различните тестове. Определена е сграда и кабинет, където ще бъде извършвано набирането на проби, така че в рамките на седмица гражданите ще може на свободен достъп да си правят тези изследвания. Но подчертавам, рискът антителните тестове да излязат фалшиво отрицателни, го има.

Комисар Сотиров: Къде да разхождаме домашните любимци

Местата за разхождане на кучета са строго определени, но това което наблюдаваме с оглед майките с децата вече не се разхождат в градинките, а забелязваме лица, които разхождат домашни любимци в тези градинки. Това е недопустимо към момента и не е разрешено. Нека да е ясно, че местата трябва да са обособени за разходка на кучета и отново да се спазва съответното отстояние един от друг.

Продължава строгият контрол на всички КПП-та на входовете и изходвете на Бургас. Това заяви директорът на ОДМВР-Бургас ст. комисар Радослав Сотиров на редовния брифинг след заседанието на общинския кризисен щаб.

Той посъветва шофьорите да подготвят предвариутелно документите си, защото иначе проверките стават твърде бавно и това затруднява трафика.

„В момента голяма част от шофьорите тръгват да търсят документи, чак когато при тях дойде полицай. Има и случаи на шофьори, които изобщо нямат документи и това допълнително забавя колоната“ заяви ст. комисар Сотиров.

По думите му в момента в полицията няма информация за шофьори, които се опитват да влизат или излизат в Бургас през черни пътища. 

Общинският превозвач „Бургасбус“ съобщи, че от 24.03.2020 г. (вторник) временно ще бъде преустановено обслужването на Т1 и нощната линия. Причината е драстично намалелият брой пътници, тъй като все повече бургазлии спазват стриктно препоръките да си стоят у дома, за да не се заразят.

* Отново от утре линия 9а/б ще пътува със следното разписание:

Делник
от Бургас: 7:30; 12:45; 18:30
от Върли бряг: 08:05; 13:20; 19:05

Празник
от Бургас: 07:40; 12:30; 17:40
от Върли бряг: 08:05; 13:05; 18:05

* Във вторник влиза в сила още една промяна, касаеща работното време на касовите салони на „Бургасбус“. То става следното:

– Транспортна къща – от 07:00 до 17:00

– Автогара Юг – от 08:00 до 11:15 и от 12:00 до 16:30

– Автогара Запад – от 08:00 до 11:15 и от 12:00 до 16:30

– „Меден рудник“ – от 06:30 до 10:30 и от 13:15 до 17:00

Нека всички пътници си изградят навика редовно да проверяват сайта на „Бургасбус“ за новини и актуална информация, докато премине извънредното положеие: http://burgasbus.info/burgasbus/?p=9682.

За улесняване на пътуващите, има промяна на местоположението на част от КПП- та в Бургас. Въвеждат се:

КПП „Деспред“ – на пътя за село Братово; КПП на автомагистрала „Тракия“- разклон Българово; КПП – портал Запад на „Лукойл“- разклон за Камено.

Отпадат  – КПП при „Топлофикация“  на ул. „Одрин“ – пътят Бургас – „Долно Езерово“, и КПП на „Ромпетрол“, главен път Бургас – София. 
Не се притеснявайте, отделете повече време за придвижване до работа, от МВР ще са толерантни към медицинските служители и работещите. Целта е да се ограничат неоснователните пътувания.    

И днес служители на общината подготвят индивидуални опаковки, над 500 са вече готови

 Продължават доставките на дезинфенктанти  за блокове и  големи жилищните сгради в Бургас. Първите доставки  са за  18 -етажните блокове, където живеят много хора, които ползват асансьори, ключове за осветление, дръжки на врати, парапети на стълбища  и други общодостъпни части. След това ще продължат доставките за останалите големи жилищни сгради, а малките ще се почистват от общински служители, като най-важното части са звънци, домофони, външни части.

Служители на Община  Бургас подготвят и в днешния ден  индивидуални опаковки с хигиенната течност -над 500 броя, за да могат доставките да не спират. Според инструкциите на кризисния щаб , изброетите повърхности трябва да се третират на 4 часа, за да могат да се елиминират максимално възможностите от заразяване и разпространение на болестта.
Всички домоуправители могат да получат повече информация или да заявят нови количества на ел. поща и телефон на съответната териториална дирекция/ Център за административно обслужване/:

ЦАУ „Възраждане“ – e-mail: [email protected]

056/ 907 408
ЦАУ „Изгрев“ – e-mail: [email protected]

056/ 907 406


ЦАУ „Приморие“ – e-mail: [email protected]

056/ 907 402

ЦАУ „Освобождение“ – e-mail: [email protected]

056/907 407


ЦАУ „Зора“ – e-mail: [email protected]

056/ 907 451


ЦАУ „Долно Езерово“ – e-mail: [email protected]

056/907 410


Както и в по-наложителна ситуация на другите обявени дежурни телефони на Община Бургас.  

В Бургас доказаните случаи на заразени с коронавирус са 6 човека. Последният от снощи е контактно лице от медицинския персонал на болница „Бургасмед“, специалист по здравни грижи. Новоустановеното лице няма никакви оплаквания, просто е с положителна проба за коронавирус и в момента е под карантина у дома.

 „600 са лицата под карантина на територията на община Бургас. Вирусът проникна тук по две направления – от Банско и Пампорово“, заяви кметът Димитър Николов.

От днес спира работата по сепариране на отпадъците на депото в Братово, заради риск от заразяване на 40-те работници, обслужващи поточната линия. 4 тона спирт, конфискуван от Митница Бургас, ще бъде предоставен на лечебните заведения в Бургас.

На 495 точки в Бургас са осигурени дезинфектанти. Това са здравни заведения, търговски обекти, превозни средства. До момента Общината раздаде 350 флакона с дезинфектант на домоуправителите в Бургас, за обработка на общите части в жилищните сгради. По-късно днес ще бъде обявен телефонен номер за онези от тях, които още не са получили, но желаят.

Назначени са отговорници, които да следят за наличието на течен дезинфектант във всички поставени дозатори.

Броят на бедстващите грузинци се увеличи до 26. Община Бургас полага грижа за тях, осигурявайки им храна, лекарства и подслон, очаквайки да им бъде предоставен коридор за напускане на страната.

След разговор на кмета Николов с Министерство на земеделието, то отпуска допълнителен автомобил за дезинфекция на Бургас, който се включва в движение в графика за обработка на улици и обществени пространства.

От днес всички кметски наместници в община Бургас са на работните си места. По нареждане на кмета Николов те трябва да подпечатват служебни бележки на хората, живеещи извън регулациите на града, примерно в село Димчево, но работещи в него, за да нямат проблеми на контролно-пропускателните пунктове.

Утре на Летище Бургас ще кацне самолет от Англия. С него много наши сънародници ще се завърнат в България. На всички ще им бъде измерена температурата, ще попълнят декларации и ще минат през необходимите процедури в правомощията на Полицията, РЗИ и летищната администрация.

Кметът Николов проведе също така разговор с директора на ВиК – Бургас – за монтиране на повече улични чешми, за да бъде обезпечен с достатъчно вода за хигиенни нужди кв. „Победа“.

„Заемаме се със спешния ангажимент да осигурим логистиката на Дом за медико-социални грижи „Вяра, надежда и любов“. Трябва да внесем шест походни легла, график за допълнително снабдяване с храна, по-голямо количество дезинфектанти. И продължаваме с други необходими неща. Медицинските специалисти, които са под карантина заедно с децата, са достатъчно на брой и от всички специалности. Включително, вчера се върна от отпуск и директорът на социалното заведение, който също е там“, каза още кметът. 

Отново бе препоръчано на възрастните хора да пазаруват в диапазона от 8.30 до 10.30 часа сутрин. Тогава е забранено на младите да влизат в магазина, за да бъде средата по-безопасна. 

Ето какво съобщиха и останалите членове на общинския кризисен щаб:

* Доктор Георги Паздеров, РЗИ

Днес в Бургас ще бъде получена доставка от София на лекарството, което се осигурява от Националния оперативен щаб за лечение на заразените. Очаква се градът да бъде зареден допълнително със защитни средства. 

* Доктор Бойко Миразчийски – УМБАЛ – Бургас

От 6-те случая, които са потвърдени с коронавирус в област Бургас, при нас в Инфекциозно отделение на УМБАЛ-Бургас са настанени трима души. Параклиниката им се подобрява, стабилни са в момента. Общото им състояние е много добро.

* Комисар Радослав Сотиров – ОД на МВР

Има ново разпределение на КПП за пропуск от и за града. Две места ще претърпят корекция. Става въпрос за КПП при „Топлофикация“  на ул. „Одрин“ – пътя Бургас – „Долно Езерово“, и второто КПП ще бъде на  „Ромпетрол“, главен път Бургас – София. Корекцията ще е в сила още от днес, за да облекчим пътуващите.

 Автобусната спирка пред магазин „Светомаркет“ ще бъде временно преместена в локалното платно пред магазин „Декатлон“

Във връзка с ремонта на „Транспортна“ и започналата подмяна на ВиК мрежата, в участъка от ул. „Петко Задгорски“ до кръгово кръстовище с бул. „Стефан Стамболов“ ще се въведе променена временна организация на движението за периода от 23.03.2020 г. (понеделник) до 30.04.2020 г. (четвъртък). През този период няма да бъде затваряна цялата улица, а само пътните ленти от страната на магазин „Метро“. Движението ще се осъществява двупосочно в лентите за движение от страната на търговските обекти. Съществуващата автобусна спирка пред магазин „Светомаркет“ ще бъде временно преместена в локалното платно пред магазин „Декатлон“. Община Бургас предварително се извинява за причиненото временно неудобство. Шофирайте внимателно!

В началото на изтичащата трудна за Бургас седмица, по улиците „Хан Крум“, „Шейново“ и „Патриарх Евтимий“ в кв. „Възраждане“ бяха засадени млади дървета от видовете колоновиден дъб, червенолистна слива и дъб зелена кула. Така след края на извънредното положение градът ще продължи напред малко по-зелен.

В к-с „Изгрев“, както и по улиците „Струга“ и „Одрин“ има изкопани гнезда за следващи засаждания, които ще се извършат в подходящ момент.

Stefan Cholakov

Въпреки икономическата криза, пред които са изправени, бургаски фирми се включват със средства и продукти за обезпечаване на медицинска апаратура, предпазни средства и облекла, храна и напитки за справяне с тежката ситуация. В последните дни своето желание за съдействие изразиха десетки представители на бургаския бизнес, всеки според своите финансови възможности.

Днес собствениците на ИТ компанията „Дева Бродкаст“ Тодор Иванов и на фирма „Мастерхаус“ Павел Бошнаков обявиха, че всеки от тях ще дари по 50 000 лв. за закупуване на автохемотрансфузия за държавната болница УМБАЛ-Бургас и за нови апарати за обдишване.

Много бургаски фирми се включиха и с предоставяне на хранителни продукти, а културни институции с шиене на предпазни маски.

На сайта на Община Бургас е изписана банковата сметка за дарения, както и тук:

Община Бургас

Банкова сметка за дарения:

IBAN BG 08SOMB91308424151744

Банка: „Общинска банка“ АД

BiC: SOMBBGSF

Вид на плащане: 445100

Основание: Дарение – коронавирус

Постъпилите в дарителската сметка средства ще се използват за поръчката и обезпечаването на всички здравни заведения с медицинска апаратура, защитни облекла и предпазни средства, както и закупуването на по-големи количества дезинфектанти за обработката на града.

Общинският кризисен щаб благодари на всички фирми и физически лица, които се включват в битката за справяне с тежката криза.

Вашата помощ е важна за всички, които се борят за спасяването на човешки живот!

От витринатавиж всички

0
Тишина и спокойствие денят е делничен, а по улиците на града няма жив човек. Сякаш живеем в нереален свят, в който скрихме...
Открий ме в спорта