My Weblog: umraniye elektrikci uskuadar elektrikci usta elektrikci sisli elektrikci

ОСТАНЕТЕ У ДОМА!

Самотни, трудноподвижни възрастни хора от Бургас, които се нуждаят от доставка на храна и лекарства, могат да потърсят помощ на телефони: 0884 46 91 30, 0885 98 56 93 и 0882 129 664
Горд Бургазлия

Община Бургас постави 17 мобилни мивки при някои от големите търговски обекти и автобусни спирки в града, където се струпват повече хора.

По този начин се осигуряват по-добри възможности за поддържането на лична хигиена, което е едно от условията за предпазване от зараза с коронавирус. Мивките са заредени с вода и хартиени кърпи за ръце.

От утре започва поставянето на химически тоалетни и мобилни мивки на КПП-тата при входно-изходните точки на града. Първото подобно оборудване вече е поставено на пропусквателния пункт при кръговия пътен възел за Созопол, комплекс „Меден рудник“ и Средец. 

Ето къде днес бяха поставени мобилни мивки на територията на града:

1. „Меден рудник“ – спирка „Лидл“ (център) – 1 брой;
2. „Меден рудник“ – спирка „Захари Стоянов“ – (център) – 1 брой;
3. Пазар РУМ „Велека“ – 2 броя;
4. Пазар „Зорница“ – до блок 3 – 1 брой;
5. Пазар „Лазур“ – до магазин „Болеро“ – 1 брой;
6. Пазар „Краснодар“ – по две мивки от двете страни – 4 броя;
7. Пазар до у-ще „П. Р. Славейков“ 1 брой;
8. Спирка УМБАЛ – Бургас – 1 брой;
9. Спирка УМБАЛ – Бургас – (парка) – 1 брой;
10. Спирка „Тракия“ – (център) – 1 брой;
11. Спирка „Военна болница“ – 1 брой;
12. Спирката при Професионалната гимназия по строителство – 1 брой;
13. Морска гара – 1 брой.

В първия ден на пролетта в Зоопарк Бургас се родиха бебе от вида лама – алпака и бебе муфлон. Ламата е женска и ще носи името Корона, а муфлончето е мъжко и ще се казва Вируслав, съобщиха гордите стопани семейство Дъбови.

В момента зоопаркът не работи и чака да падне забраната за масови събирания. Когато това се случи, ще можете да видите на живо вече уверено проходилите и укрепнали нови попълнения. 

Вместо костюми за обявената преди дни премиера на балета „Жизел“, която трябваше да се играе на 5-ти април, гардеробиерките и служителите на Държавна опера – Бургас започнаха от днес да шият предпазни маски. Те ще бъдат предоставяни напълно безвъзмездно на общинските екипи за доставка на храна на възрастни хора и на хора, които са под карантина.

Служителите на Операта ще могат да шият по 200 бройки маски на ден и така докато им свърши платът, с който разполагат. Това сподели директорът на Държавна опера – Бургас Александър Текелиев.

Освен това, в сградата се допускат ограничен брой хора, предимно служителите, които също са със защитни костюми и маски. В Операта се спазват и всички останали превантивни мерки като редовно дезинфектиране на помещенията, използване на платчета, напоени с дезинфектант и носене на калцуни.

Толкова добре познатият и обичан глас на Тони Димитрова чуват бургазлиите, които се обаждат на горещите телефони за поръчка на хранителни продукти от първа необходимост и лекарства.
„Сега заведенията не работят, ние също. Чух призива на кмета, че се набират доброволци и искам да съм полезна на моя град. Няма страшно, ще изкачим и тоя баир.“, каза Тони.

Услугата е в подкрепа на възрастни, самотни и болни хора, които нямат възможност да излизат, нито близки, които да им помогнат. Нужно е те или техен роднина да се обадят на 0884469130 или 0885985693, да заръчат какво им е нужно, а после с техни средства то ще бъде закупено и доставено на адрес.

Свръхмодерна апаратура за очна диагностика вече е на разположение на специалистите от МЦ „Оксиком“ – Бургас. Революционният апарат – „Angioplex OCT Cirrus“ на световния лидер в производството на очна апаратура – „Zeiss“, позволява на лекарите да надникнат и изследват невидими досега слоеве в очното дъно на пациентите.

Освен изключителна прецизност и точност в диагностицирането, той дава възможност и за проследяване на заболяването. Очният ангио-скенер намира приложение при пациенти с макулна дегенерация, глаукома, диабетна ретинопатия и ред други коварни очни състояния. С апаратура от толкова висок клас до момента можеха да се похвалят само в София, Пловдив и Варна. Сега вече няма да се налага на пациентите да пътуват стотици километри, а ще могат да получат услугата в Бургас.

„Хората с макулна дегенерация, могат да се изследват в рамките на 10 секунди и да им бъде поставена диагноза. Досега това ставаше посредством флуоресцеинова ангиография чрез поставяне на контрастно вещество венозно. Сега без инвазивни методи на изследване, без разширяване на зениците, ние виждаме и най-малките кръвоносни съдове в очното дъно – слой по слой. Това е като една отворена врата към медицина на изключително ниво“,  споделя д-р Малина Топчийска.

Вградената лазерна технология, с която разполага апаратурата, дава изключително детайлен образ на очното дъно и при възпалителни заболявания на ретината.  Диагностиката и проследяването на пациенти с глаукома също е невероятно улеснена. Информация като степента на увреждане на зрителния нерв от очното налягане, процентуалното отношение на кръвоснабдяване на очния нерв, както и прогресията на заболяването като цяло, се получава мигновено.

Пациентите, страдащи от диабет и диабетна ретинопатия, също могат да се възползват от новата технология при профилактичните си прегледи. Освен очното дъно, с този апарат е възможна снимка на предните отдели на окото като роговица и предна камера. Определяйки тяхното състояние, лекарите могат да предвидят и успеваемостта при една евентуална бъдеща операция за катаракта (очно перде).

„Когато бях млад лекар, преценката за състоянието на очното дъно на пациента беше донякъде субективна и зависеше от изследващия лекар. Знанията за процесите, протичащи в най-скритата и трудна за изследване област – очното дъно, бяха ограничени. А сега, няколко години по-късно, ние имаме обективни методи за изследване, изключително бързи и невероятно информативни за лекаря и най-вече безболезнени и в огромна помощ за пациента“, споделя управителя на МЦ „Оксиком“ д-р Нели Джокова.

Кадрите ще бъдат подредени в специално юбилейно списание за конкурса „Мисис Бургас“ 2020

Най-красивите омъжени жени в Бургас блеснаха в приказна фотосесия за първото по рода си списание послучай 5-годишнината на конкурса „Мисис Бургас“. Във фотосесията взеха участие всички титулувани в конкурса и техните подгласнички от 2016г., 2017г., 2018г. и 2019 г.

Те се превърнаха в истински принцеси в тоалетите от най-новата колекция на бургаската дизайнерка Мария Диомова и модна къща Диома, която засне вечерни рокли в стилно черно и официални в свежи пролетни цветове в розово-лилавата гама.

Блясъка на ослепителните “Мисис”допълни и Силвия Танева от Сватбен център “Брилянтин”. Тя е ексклузивен представител за Източна България на марките Sherri Hill, White One и San Patrick.

Дамите имаха възможността да представят булчински рокли на White One collectоin 2020 Pronovias и San Patrick, collection 2020, Pronovias и официални рокли – Sherri Hill, Spring 2020 Collection.

За прическите се погрижи топ коафьора от SENSE Beauty Salon Димитър Мавродиев от Гранд хотел и СПА „Приморец“, а перфектния грим е дело на make up артиста Рени Радева.

Приказната фотосесия засне бургаският фотограф Наско Иванов в туристически обект номер 1 на България – Замъка „Влюбен във вятъра“ в Равадиново. Снимачния процес пък проследиха от въздух и земя приятелите ни от DronBurgas.

Конкурсът „Мисис Бургас“ 2020 ще се проведе на 23 април в новооткрития Конгресен център. Гостите ще имат възможността да получат брой от специалното издание на юбилейното списание.

Тагове

Спортна зала „Никола Петров“ в гр. Горна Оряховица бе домакин на финалния турнир за Купата на България по хандбал при юношите старша възраст. След квалификации до финала стигнаха ХК „Албатрос Бургас“, ХК „Шумен 61“ и двата горнооряховски тима „Раховец“ и „Локомотив“. Срещите се проведоха по системата всеки срещу всеки.

Още в първия ден бургазлии показаха класа, побеждавайки ХК „Локомотив“ и ХК „Шумен“, с което дадоха сериозна заявка за златото. С две победи бяха и домакините от ХК „Раховец“.

С мъжка игра и желание за победа албатросите поведоха във финалната среща още в началото и през цялото време поддържаха комфортна преднина. Те спечелиха мача с „Раховец“ с 31:21 (16:9) и заслужено вдигнаха Купата на България.

Призът за най-полезен състезател бе за Марио Марев от „Албатрос“, най-добър защитник – Самуил Стоянов от „Раховец“, най-добър вратар – Петър Патарински от „Раховец“. Голмайстор на турнира с 29 попадения е Андрей Жечев от ХК „Шумен 61“.

В идеалната седмица на турнира бяха избрани Кристиян Андонов („Албатрос“), Димо Георгиев („Албатрос“), Александър Мъглов („Раховец“),  Любен Иванов („Локомотив“ ГО), Виктор Каников („Шумен“), Михаил Стоянов („Раховец“ ГО), Кристиян Йорданов („Локомотив“ ГО).

„Доволен съм от себераздаването на момчетата. Имаше дисциплина. Работим в правилната посока“, коментира треньорът на бургазлии Валери Чекичев.

Състав на отбора: Марио Марев, Димо Георгиев, Кристиан Андонов, Георги Боровинов, Валентин Няголов, Костадин Ковачев, Денис Михалев, Веселин Минев, Крис Арабаджиев, Георги Милев, вратари – Виктор Зехирев, Димитър Петков, Виктор Новачев.

Ватерполният „Черноморец“ продължава да бъде един от най-развитите центрове на водната топка в България. И тази година бургаският клуб се представя отлично в държавните първенства, а поредното сериозно постижение записаха юношите старша възраст.

Възпитаниците на треньора Петър Йонов до 19 г. станаха третият отбор от клуба за настоящия сезон, който се класира в Топ 4 на Българя.

По-рано места в Суперфинала извоюваха юношите до 17 г. и мъжете. Присъствието на трета възраст в държавни финали е показателно за ролята на „Черноморец“ в развитието на този атрактивен спорт в морския ни град.

„Труден психологически турнир. Тази възраст – U19, беше под въпрос за участие в настоящия сезон. Момчетата обаче показаха характер и се представиха на ниво. Поздравявам ги с това сериозно постижение. Класирането ни в топ 4 на Българя повдига духа на всички в клуба. Надявам се да излезем достатъчно подготвени във финала“, сподели председателят и главен треньор Петър Йонов.

Във втория турнир участваха шест отбора. „Черноморец“ записа четири победи и зае второто място в квалификацията, даваща право за участие в битката за медалите.

На столичния басейн „Диана“ тимът на „Черноморец“ елиминира  „Тича“ с 22:5, „Комодор“ с 13:12, „Славия“ с 10:8 и „Ботев 2000“ с 11:10. Единствената загуба „акулите“ понесоха от „Локомотив НН“, който зае първо място.

В надпреварата ватерполистите ни са участвали с кадрови проблеми, като се е наложило вторият вратар Александър Раднев да бъде преквалифициран в полеви играч, разкри треньорът на бургаския тим.

Така в Суперфинала се събраха „Черноморец“, „Локомотив НН“ и по-рано спечелилите квалификации №1 – „КПС Варна“ и „Аква спорт“.

Вече е ясен съперникът на „Черноморец“ в полуфинала. Това е „Аква Спорт“. Другата двойка е „Локомотив НН“ – „КПС Варна“. Жребият е повторение на този, който беше изтеглен за полуфиналната фаза в мъжкото първенство през февруари.

Извън първата четворка останаха столичните ЦСКА, „Славия“, варненските „Комодор“ и „Тича“.

По предварителна програма мачовете от Суперфинала за U19 ще се играят на 16-17 май във Варна.

Резултати:

Славия – Комодор 10:11, Черноморец-Тича 22:5, Локомотив НН – Ботев 2000 15:9, Славия – Тича 15:13, Комодор – Ботев 13:11, Черноморец- Локомотив НН 8:12, Комодор – Черноморец 12:13, Тича – Локомотив НН 8:17, Славия – Ботев 16:12, Локомотив НН – Комодор 13:6, Ботев 2000 – Тича 15:8, Славия – Черноморец 8:10, Тича – Комодор 10:21, Ботев 2000 – Черноморец 10:11, Славия – Локомотив НН 9:17.

Класиране: 1. Локомотив НН – 15 т., 2. Черноморец – 12 т., 3. Комодор – 9 т., 4. Славия – 6 т., 5. Ботев 2000 – 3 т., 6. Тича – 0 т.

Бургас почете паметния ден за българските евреи – 10 март, обявен през 2003 г. за Ден на спасяването на българските евреи от Холокоста и Ден за почит пред паметта на невинно загиналите 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот.

С кратка церемония пред Мемориала на благодарността в градинката до Часовника бургаската общественост отдаде заслужена почит към смелите и достойни бургазлии, които през 1943 -1944 години са защитили и спасили своите съграждани евреи от ешeлоните на смъртта.

Венци и цветя пред паметната плоча поднесоха кметът Димитър Николов, председателят на Общински съвет – Бургас проф. Севдалина Турманова, секретарят на Община Бургас Божидар Кънчев, общински съветници, представители на обществени организации, потомци на спасените евреи и граждани.

Потомците на спасените евреи заявиха своята признателност и решимост да не се допусне забрава на героизма и човешката солидарност и те да бъдат пример за бъдещите поколения.

Организатор на почетната церемония бе Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“.

Десети март е обявен с решение на Министерски съвет от 13 февруари 2003 г. като Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството. На тази дата през 1943 г., след активната и решителна намеса на няколко български депутати, православната църква, интелектуалци и граждани, е спряна заповедта за депортиране на българските  евреи към нацистките лагери на смъртта.

Интересен и цветен се оказа кастингът за конкурса „Мисис Бургас“ тази година, съобщават организаторите. 17 са одобрените кандидатки от предварителната селекция, които организаторите допуснаха до следващ етап. Сред тях са доказали се в своите професионални области дами с чар, красота и здрави семейства, което ще направи изборът на журито изключително труден. Най-младата участничка е на 23 години, а дамата с най-дълъг опит е на 49. Организаторът Ваня Кирова допълва:

Много са атрактивни всичките ни участнички тази година. Прави ми впечатление, че имаме много дами свързани с психологията. Имаме дами, които работят в изкуството, имаме арт личности. Четири са дамите от Русия и Украйна. Имаме финансист, химик, както и психолог към затвора в Бургас„.

Миналата година титлата „Мисис Бургас 2019“ спечели Мариана Атертон  – успешна бизнесдама със собствена агенция, собственик на най-голямата туристическа фирма на Сейшелските острови и на о. Мартиника, предлагащи почивки, релакс и забавления за туристите. За изминалата година тя разказва, че е била много вълнуваща.

Имах възможността да участвам в конкурса „Мисис Планета“, на който станах втора подгласничка, като за първи път българка получава това място. След това бях също поканена, като специален гост на „Сейшел фешън уик“, където имах възможността също да се представя с моята титла, като „Мисис Планет България“ и да изляза на сцената„.
Първоначалната идея на Мариана Атертон да се включи в конкурса за най-красива бургазлийка е нейното желание да подпомогне възрастните хора. Кауза, която успява да осъществи, помагайки на пенсионерски клубове. 
Конкурсът „Мисис Бургас“, тази година ще се състои в новооткрития Конгресен център – Бургас на 23 април и обещава незабравими емоции както за участничките, така и за гостите и журито.

Цялото интервю с Ваня Кирова и Мариана Атертон можете да чуете в звуковия файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

От витринатавиж всички

0
Тишина и спокойствие денят е делничен, а по улиците на града няма жив човек. Сякаш живеем в нереален свят, в който скрихме...
Открий ме в спорта