сряда, септември 27, 2023
НачалоБургас„Кино под звездите” продължава с полски филми на сцена „Охлюва”

„Кино под звездите” продължава с полски филми на сцена „Охлюва”

Две безплатни прожекции са включени в програмата на „Кино под звездите” през следващата седмица на 28 и 29 август. Това са „Икономът” и „Проклетият Борнхолм”. И двете прожекции започват 20.30 часа.

Филмът „Икономът” с реж. Филип Байон (2018, 113’) представя историята на пруското семейство фон Краус през годините 1900-1945 г. Разказ за сложната съдба на три нации, обитаващи бившата полско-германска граница в Северна Кашубия. Новата линия на границата, начертана след Първата световна война във Версай, разделя не само земя, но и хора: германци, кашуби и поляци и е причина за вражди и омраза. Филмът ни превежда през четири десетилетия, като показва сложните нагласи и избори, които живеещите тук хора са принудени да направят.

Награди: 2018 Гдиня (Фестивал на полското игрално кина) – Сребърни лъвове; награда за музика; награда за грим; за главна мъжка роля – Адам Воронович; 2018 Торун (Mеждународен филмов фестивал „Tofifest“)-„Златен ангел“ в конкурса за полски филми „From Poland“.

„Проклетият Борнхолм” представлява съвременна комедийна драма-портрет на поколението на днешните 40-годишни, която засяга темата за идентичността във време, в което познатите ни досега модели вече не са актуални. Група приятели отиват на традиционно пътуване с децата си през дългия уикенд, който от години прекарват на датския остров Борнхолм. Инцидент между децата предизвиква криза в отношенията им. Всяка от двойките създава впечатление, че е щастлива, но дали това наистина е така.

Награди: 2022 Карлови Вари – Международен филмов фестивал – награда Europa Cinemas Label.

ПОДОБНИ СТАТИИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular