сряда, септември 27, 2023
НачалоБургасСветовният рекордьор Цанко Цанков ще покорява Тихия океан със знамето на Бургас

Световният рекордьор Цанко Цанков ще покорява Тихия океан със знамето на Бургас

Цанко Цанков се готви за поредното си предизвикателство. Световният рекордьор на 12-часово непрекъснато плуване в открит басейн и единственият българин, преплувал Гибралтарския проток, ще води нова спортна битка в открити води.

На 27 август бургазлията ще доказва силата на духа и безкрайната си воля в още един от седемте най-трудни маратона в света – от остров Санта Каталина до бреговете на Лос Анджелис.

Днес кметът Димитър Николов прие плувеца и го надъха за атаката на новия връх в кариерата. Цанко получи знамето на Бургас, което гордо ще развява на американска земя.

„Подготвен съм максимално добре и вярвам, че ще успея да зарадвам моите съграждани и всички българи“, заяви плувецът.

36-годишният бургазлия ще трябва да измине почти 37 километра по права линия в Тихия океан. Трудността на този маратон идва на първо място от дългото разстояние и силните непредвидими течения, но и от ниската температура на водата, около 14 – 15 градуса. Уникалността му е, че се плува през нощта, което на моменти дезориентира участниците. Но за протока Каталина е преценено, че това е най-подходящата част от денонощието. Тогава теченията и вълните отслабват.

Това състезание датира от 127 години. Световният рекорд за преплуване на протока Каталина е 7 часа, 55 минути 16 секунди. Поставен е от Ханк Вайс от САЩ през 2018 година.

Подготовката на Цанко Цанков върви от няколко месеца по график с всекидневни 5-часови тренировки в басейн и в открити води, основно в родния Бургас, включително и през нощта, за да се доближи в максимална степен до екстремните условия по време на самия маратон в Тихия океан.

ПОДОБНИ СТАТИИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular