сряда, септември 27, 2023
НачалоБургасД-р Катя Пенева-любовен психотерапевт: Несигурната ни любов

Д-р Катя Пенева-любовен психотерапевт: Несигурната ни любов

Лято е, а желанието за горещи любовни страсти още повече разпалва фантазиите ни.

Тя беше млада и активна, семейна жена пиеща с пълни шепи от извора на извънбрачната си връзка. Разказваше ми за семейния си любовник и за съпруга си. И двамата според нея бяха прекрасни мъже и се надпреварваха да я даряват с мъжките си облаги. Със съпруга си бе през делничните дни, а с любовника прекарваше празничните. С единият делеше битовизмите, а с другия споделяше удоволствията. Била във възторг от паралелните си отношения, до момента, в който съпругата на любовника й се усъмнила в изневяра и му свила сърмите. Той изведнъж спрял да й се обажда. През сълзи ми сподели, колко е влюбена и че не иска тази връзка да свършва току така, почти без причина.

Казват, че изневярата била по-стара и от брака. Дори й в консервативните ни български нрави, хилядолетия преди нас предците ни са се наслаждавали на прелестите на извънбрачните си самодиви. Днес нямаме ограничения и идеята в един брак да съществуват паралелни отношения се приема за нещо нормално и естествено. Запазва се основната семейна връзка, а с нея и необходимата базисна сигурност и се търси емоцията, тръпката, изненадата, страстта в отношения извън нея.

Това, че хората изневеряват защото нещо в брака не им е по-мярка, че се чувстват самотни в клетката или нещастни, поради нестихващи конфликти, отдавна е опровергано.

От личната ми практика, а и от разговорите ми с практикуващи колеги все повече са клиентите, които се опитват да балансират между семейните задължения и поддържането на паралелни любовни отношения. Понякога това е задача с повишена трудност, но не е и невъзможно начинание. Изолирана от бремето на ежедневния ни живот, изневярата се превръща в чудесно наситено приключение. Тя е като сияйна вметната фраза или поетичен антракт насред прозата на живота.

Чудесен брак, прекрасни отношения и хора, които въпреки това преминават границата за да се озоват в прегръдката на непознатото в страстта си към нови открития. За не малко хора изневярата е възможност да преоткрият себе си. Начин да надградят собствената си личност или да трансформират неизлекувана любов. Понякога когато потъваме в чуждият поглед на другия ние не отвръщаме очи от партньора си, а от човека, в който сме се превърнали. Ние се стремим към тази на пръв поглед идеална любов защото никога в реалния си живот не можем да я опитомим, да й сложим чехли и да я напъхаме в сив домашен халат. Тя винаги е фриволна, изкъпана, ароматизирана със скъп парфюм. Тъй като никога не можем да притежаваме любовника си, със сигурност ще продължим да го жадуваме, защото сме устроени да искаме винаги това, което никога не можем да имаме.

Чрез паралелната си връзка можем да преживяваме живот, който е невъзможно да бъде подчинен на определени правила и закони. Тя винаги се движи между ръба на реалното и фантастичното. Предлагам на моята клиентка да си представи, че връзката й с любовника е легитимна и че той е влязъл в ролята на вторият й съпруг. Убедена съм, че изобщо няма да държи телефона  в сутиена си и страстният секс в почивните дни ще се превърне в досадно задължение. Сянката на брака примамва изневярата,  но бракът също живее във фокуса на изневярата.

Един много добър колега психотерапевт казваше, че „Изневярата укрепва брака“, но пък реално ако няма брак не би имало и страстна любовна изневяра, не би имало щастие, копнеж. Когато нарушаваме обета си за вярност с константният си партньор ние отхвърляме веригите на семейната обреченост и влизаме в зоната на свободата, чрез която можем да изграждаме един нов Аз образ различен от тривиалния образ на домашна съпруга.

Колко от вас си спомнят онези тинейджърски щуротии, в които пушехме цигари тайно, правехме секс на плажа и се стремяхме  да нарушаваме всички граници? И всеки път се страхувахме да не бъдем хванати и порицани и всеки път се чувствахме като герои, които могат да си позволят да живеят един вълнуващ живот. До момента, в който всичко влиза в познатия на обществото коловоз. Брак, семейство, деца ииии ….Много скучен живот, но в който копнежа за щастие не приключва, а продължава с извънбрачната любов. Защото всеки път е възможно да сме в различно приключение с различен човек и всеки път ще се влюбваме, а после ще страдаме, когато основната ни връзка е изложена на риск. И това е в реда на нещата. Постоянен е само бракът, любовта изисква динамика и реално постоянно ни носи промяна.

Д-р Катя Пенева

тел. за контакти 0897 25 81 81

e-mail: [email protected]

ПОДОБНИ СТАТИИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular