сряда, септември 27, 2023
НачалоВодещи новиниДен на природните паркове в България

Ден на природните паркове в България

Европейският ден на парковете е обявен от Европейската федерация на националните и природни паркове EUROPARC. Избраната дата е свързана с 24 май 1909 г., когато в Швеция са създадени първите в Европа девет национални парка. 24 май е обявен за „Ден на парковете“ от Генералната Асамблея на Европейските паркове през 1999 г.

Същата година, по решение на Министерство на околната среда и водите у нас, датата 28 май е определена за Ден на парковете в България. Взети заедно, 11-те природни парка на България представляват най-голямата защитена територия в страната.
Националните и природни паркове се обявяват с цел да се защитят и запазят области със специфична биологична, естетична и културна дейност.
Един от най-важните аспекти на националните системи от защитени територии е процентът, който те заемат от общата територия на страната. Средно за света той е около 5,19 % а за България 4,95 %.

11-те природни парка на България са: 
Беласица, Българка, Витоша, Врачански Балкан (природен парк), Златни пясъци, Персина, Сините камъни, Странджа, Рилски манастир, Русенски Лом и Шуменско плато.

dariknews.bg

ПОДОБНИ СТАТИИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular