понеделник, май 29, 2023
НачалоВодещи новиниСавската царица: Най-загадъчната жена на Стария Завет

Савската царица: Най-загадъчната жена на Стария Завет

Древните времена са се характеризирали с патриархат. Мъжете са управлявали всичко, никой не е чувал за феминизъм. Затова е особено интересно да се чете за великите жени от миналото, които са успели да оставят името си в историята.

Савската царица е една от личности. Споменава се в Корана, Библията, еврейските традиции и африканските легенди.

С какво е известна Савската царица?

Според библейските текстове Савската царица дошла при владетеля на Израел Соломон и донесла със себе си богати дарове: тамян и скъпоценни камъни.

Писанието не казва защо владетелката е предприела толкова дълъг и опасен поход. Еврейските текстове казват, че пътуването й отнело около три години. Източници твърдят, че царицата е чула за мъдростта на Соломон и е решила да го изпита с гатанки.

Според друга версия царицата се заинтересувала от юдаизма и дошла в Йерусалим, за да го приеме. Библията съдържа препратки към търговските отношения, които били сключени по време на посещението.

Йемен или Етиопия?

В историческите документи не споменаване за кралицата. Учените обаче са склонни да вярват, че владетелката наистина е съществувала – нейният образ е описан в легендите на няколко народа.

Савската царица може да управлява в царството Аксумит (Етиопия) или в щата Саба (Йемен). Предположението се основава на тамяна, който владетелката е донесла. През описания период и двете държави са били считани за центрове на търговията с тамян.

Археологът Николас Клап предполага, че царицата на Саба е владетелка на Йемен Билкис, а причината за посещението е установяване на търговски отношения.

Имало ли е роман?

Библията не споменава романтичните отношения между Соломон и кралицата. Еврейските източници обаче изрично заявяват, че тя е станала наложница на Соломон и му е родила син.

Царицата на Сава пристига при цар Соломон

Савската царица пристига при цар Соломон

Етиопските легенди поддържат подобно мнение. Страната вярва, че синът им е дал началото на императорската династия, управлявала до 20 век.

Между другото, в Библията не се споменава за красотата на кралицата, истории за това се появяват в по-късни източници.

Източник: zen.yandex.ru

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular