сряда, септември 27, 2023
НачалоВодещи новиниПсихологът отговаря: Защо все по често се разделяме, отколкото да се намираме?

Психологът отговаря: Защо все по често се разделяме, отколкото да се намираме?

Burgascity.com започна нова рубрика, в която психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева ще отговаря на въпроси на читатели. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към които имате интерес, можете да изпращате на [email protected]

Защо все по често се разделяме отколкото да се намираме?

Когато сме в началото на една обещаваща връзка всички искаме тя да просъществува по-дълго. Любовните отношения обаче са нещо живо, което постоянно се развива и никой не може да пророкува колко дълго двама души ще останат заедно. Независимо от обещанията за вярност и „любов до гроб“, случва се хората  да тръгнат в различни посоки и обвързаността им  вместо да ги подкрепя, да се превърне в ограничение и болка.

Раздялата е едно ново явление в съвременната действителност. В миналото смъртта е била тази, която е разделяла съпрузите. И до днес смъртта е неизбежна, но раздялата е въпрос на личен избор и решение. Нямаме модели за справяне нито с болката от смъртта, нито с болезнените преживявания на раздялата.

Разлъката е особено болезнена и тежка когато партньорите са се обичали, били са заедно за да споделят живота си през определен интервал от време и след това са решили, че нещата не се получили, разделили са се и всеки е тръгнал в своята посока.

Никой не може да предвиди колко ще продължи една връзка. Хората се женят и се събират по любов с конкретни очаквания и надежди и когато не са задоволени основните им потребности от нежност, ласки и секс,  когато имат финансови претенции един към друг, те постепенно се отчуждават, а в последствие е възможно и да се разделят.

В началото на всяка една връзка, романтичните партньори са толкова влюбени и всеотдайни, че забравят за собствената си личност. С течение на времето в съвместния живот възникват проблеми и тогава идва часът на разочарованието, човек се дистанцира и започва да поставя граници. Границите очертават здравословното пространство на позволените отношения, бариерата през която не можеш да преминеш. И така деликатно, с престорена усмивка, след всяка една обидна дума и конфликт ние увеличаваме разстоянието по между си.

И се изправяме пред собственото си безсилие да върнем думите и времето назад

Колкото и грубо да звучи една връзка има смисъл докато носи наслада и облаги  и за двамата партньори. Тя е пълноценна само когато те взаимно се чувстват добре .

Брака твърди се в Библията е тайнство, но отношенията в двойката не са магия. Ние сме тези които градим и рушим. Всеки сам придава облика на връзката си с другия, обличаме я със смисъл и й вдъхваме благодатен живот. А когато има взаимно уважение, партньорите по-лесно ще намират решения на конфликтите си и ще изпълват пространството около себе си със съдържание.

В брачния съюз няма указание за употреба, но всяка връзка има срок на годност и от нас зависи от какви чувства ще изтъчем съвместните си отношения. И заживели щастливи не е даденост и пожелание, а истинско изпитание пред целия ни съвместен път. Винаги има шанс когато имаме визия за бъдещето си и когато намираме отговор на въпросите си: „Какво ни кара да сме още заедно? Кое е това, което ни прави още щастливи?“

Ако не намираме смисъл в отношенията си с другия, ако се мразим, ако се ненавиждаме или просто от болка нямаме повече какво да си кажем, то по-добре да се разделим, вместо да воюваме. Защото връзката с другия не е война и всеки има право да напусне общото пространство, когато се почувства огорчен, безсилен и ненужен.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular