понеделник, май 29, 2023
НачалоБургасХудожникът Петер Поч представя изложба и лекция в Бургас

Художникът Петер Поч представя изложба и лекция в Бургас

По покана на Международното триенале на сценичния плакат в България пристига унгарският автор Петер Поч – един от най-известните съвременни плакатисти. Програмата му включва две самостоятелни изложби, демонстрации, отворени ателиета, срещи със студенти, ученици и колеги.

Инициативата ”Лице в лице с художника ПЕТЕР ПОЧ в България” се финансира по фонд „Култура” на Община Бургас. Основен партньор, съмишленик и домакин на събитията е Националната художествена академия и нейният филиал в Бургас.

Експозициите представят две тематично групирани направления в изкуството на Петер Поч. ПЛАКАТИ ЗА КУЛТУРНИ СЪБИТИЯ е експозицията, която официално ще бъде открита днес, 11 май, от 18.00 часа в НХА – Филиал Бургас, фоайе, Магазия 1, Пристанищен комплекс Бургас.

В същото време изложбата СОЦИАЛНИ ПЛАКАТИ е подредена в зала тераса, Нов учебен корпус на НХА, София.

Изложбите и присъствието на техния автор са повод за съпътстващи инициативи. Днес, преди официалното откриване на изложбата в Бургас, именитият творец ще се срещне със студенти във фоайето на Магазия 1 от 16.00 часа.

Петер Поч дарява внушителна колекция от 135 плаката, представящи творчеството му от последните десетилетия, които постъпват във фонда на Международното триенале на сценичния плакат.

За изкуството на Петер Поч:

Плакатите на Поч изразяват неговата творческа, политическа и социална позиция на художник, ангажиран с най-горещите теми на съвремието. Те създават неповторим диалог със зрителя и заживяват самостоятелен живот на художествени произведения отвъд конкретното си предназначение – живот, по-дълъг от продуктите или събитията, заради които са създадени. В плакатите си Поч развива една много лична и нетипична иконография, населена от зооморфни същества, животни, растения, птици и книги, очи и метрономи, знамена и капани за мишки, демони и мъченици, моливи и колесници, кръстове, знаци и много различни предмети. Скулптирани и ръчно оцветени, всички те се преливат, разменят си местата и се превръщат в мощни символи с цялостно въздействие и неповторима индивидуалност. Петер Поч е визуален драматург, който населява плакатите си с герои и драми, истории и символи.

Чрез своето изкуство авторът коментира сериозно и задълбочено социалната и особено политическата ситуация в Унгария и Източна Европа. За него плакатът е огледало на реалността и катализатор за промяна. Творбите му, фокусирани върху значими социални проблеми, са честни до крайност и безкомпромисни в своите образи-присъди.

Поч избира да се занимава с теми, които го подтикват да изрази личното си мнение и позиция. Техниката на остроумната, гротескна и понякога болезнена импровизация, която е част от характера му, се проявява в темите и изображенията му. Въпреки че използва широк набор от решения, той е майстор, чието творчество може да бъде безпогрешно разпознато и неслучайно е поставян сред най-влиятелните имена в света на съвременния световен плакат.

За автора

Петер Поч е роден на 14 септември 1950 г. в Печ, Унгария.

Дипломира се през 1971 г. като дизайнер на златни и сребърни изделия. От 1972 г. работи като графичен дизайнер, създавайки предимно културни и някои комерсиални плакати. След политическите промени, от 80-те години на XX век до днес, е автор на множество политически плакати.

Като свои духовни учители определя Хенрик Томашевски, Валдемар Швежи и Дьорд Конечни. Творбите му са представяни в най-авторитетните форуми за плакат по света (международни изложби, биеналета, триеналета) и са отличавани с престижни награди. Редовен участник е в международни кампании за плакати с покани: „Почит към Макс Понти“, „13 + Лотрек“, „Комуникация 2000“, „Унгарски милениум“, Toulouse Family, „Децата са ритъмът на света“, „Буквите на България – азбука на Европа“, Сараево 2014, „Чествай земята“ (дизайн x Тайпей). През 1991 г. създава собствено ателие; през 1997 г. получава унгарската награда за изкуство „МихалиМункачи“, а през 2008 г. основава Унгарската асоциация за самотата на плаката.

Организирал е повече от 50 самостоятелни изложби, носител е над 35 международни и унгарски награди и изнася лекции по цял свят. Редовно участва в Триеналето в София и е един от членовете на международното му жури, а със своето дарение от 135 плаката се превръща и в най-щедрия индивидуален дарител на неговия уникален фонд от образци на плакатното изкуство.

Гостуването на Петер Поч в България е подкрепено като проект от научната и художественотворческата дейност на НХА, част е от програмата „Плакатът – проекции и перспективи“, изпълнявана със съдействието на НФ „Култура“ от Международното триенале на сценичния плакат – София, което и през 2023 г. е включено в Календара на културните събития на Столична община. Съмишленик на инициативата е и Унгарския културен институт.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular