неделя, май 28, 2023
НачалоБургасУченици от Музикалното училище в Бургас ще се изявят като солисти на...

Ученици от Музикалното училище в Бургас ще се изявят като солисти на Симфоничния концерт в сряда

Интригуваща концертна програма, в изпълнение на талантливи млади участници, е подготвила Държавна опера – Бургас за 10 май, сряда, от 19 часа в залата на културния институт. Симфоничният концерт, в който като солисти ще се изявят възпитаници на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – гр. Бургас, носители на многобройни национални и международни награди, е поредната вълнуваща изява на артистичните състав на Бургаската опера. Зад диригентския пулт застава доайенът в съвременното българско културно пространство – маестро Йордан Дафов, носител на наградата „Златен век“ на Министерството на културата. Именитият диригент преди по-малко от месец бе зад пулта на изключителния Великденски концерт, на който – пред многобройна възторжена публика, бяха изпълнени „Недовършената симфония“ от Франц Шуберт и величественият „Реквием“ от В. А. Моцарт – с участието на солисти, откестър и хор, като на сцената бяха над 100 певци и музиканти. Концертмайстор на оркестъра на Бургаската опера ще бъде Ваня Златева, носител на „Кристално огърлие“ – най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци /СБМТД/.

Плеяда солисти ще очароват бургаската публика утре – с изпълнителско майсторство и типичната несравнима творческа енергия, характерна за младото поколение. На сцената на Операта в 19 часа в сряда ще излязат: Вирджиния Спиридонова – пиано, Милана Кан – цигулка, Олга Дойкова – цигулка, Йоана Задикян – флейта, Мария Петкова – обой, Стелян Николов – ударни, Антония Мутафова – сопран, Йоана Дафова – сопран.

В програмата на Симфонични концерт под палката на маестро Дафов утре ще прозвучат: Волфганг Амадеус Моцарт – Концерт за пиано и оркестър №11 във фа мажор, KV 413 – първа част; Макс Брух – Концерт за цигулка и оркестър №1 в сол минор, оп.26 – втора и трета част; Камий Сен-Санс – Концерт за цигулка и оркестър №3 в си бемол минор, оп.61 – част първа; Франсоа Борн / Жорж Бизе – Брилянтна фантазия по теми из операта „Кармен“ за флейта и оркестър; Йохан Непомук Хумел – Интродукция, тема и вариации оп.102, фа мажор; Еманюел Сежурне – Концерт за маримба и струнен оркестър – първа част; Волфганг Амадеус Моцарт – Ария на Памина от II действие на операта „Вълшебната флейта“; Джузепе Верди – Ария на Джилда от I действие на операта „Риголето“.

Очаква се на концерта в сряда да присъства съпричастна и разбираща публика, уважаваща всеотдайността на младите таланти, вложен в процеса на изграждането им като музиканти, достойни за голямата сцена и ще се възхити на артистичната харизма на всеотдайните инструменталисти и певци, които бургаската публика ще има удоволствието да види и чуе утре. Присъстващите в залата на Операта ще се уверят, че чудесните възпитаници на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ са носители на най-градивните качества на представителите на младото поколение. И е позитивен факт, че ръководството на Националното училище за музикални и сценични изкуства и Държавна опера – Бургас си протягат ръка в продължаване на традицията при реализирането на подобни амбициозни проекти. А такива прояви на приемственост са с подчертани плюсове и за двете страни.

На добър час на младите изпълнители и успешни изяви на още големи сцени!

Билети за Симфоничния концерт на 10-и май в залата на Държавна опера – Бургас можете да закупите на касата на Операта, каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, както и в мрежите на Eventim – https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1351121/performance.html и Grabo – https://grabo.bg/burgas/simfonichen-kontzert-0twzr.

За диригента – маестро Йордан Дафов:

Йордан Дафов е един от най-емблематичните представители на съвременната българска диригентска школа, познат като диригент с висока музикална култура и уважаван заради неповторимата си техника на дирижиране. Завършва Българската държавна консерватория в София в класа на проф. Константин Илиев. От 1970 до 1971 г. като млад диригент взима майсторски клас по анализ, композиция и естетика при проф. Оливие Месиен в Парижката национална консерватория. През 1966 г. започва като диригент на Варненска филхармония. През 1977 г. е артистичен директор и главен диригент на Бургаска филхармония. В началото на 1981 г. става диригент на Софийския филхармоничен оркестър, като едновременно с това е и главен диригент на Толбухинския камерен оркестър, който под неговата умела диригентска палка успява да си извоюва името на един от най-добрите камерни ансамбли в България. От 1997 до 1999 г. е артистичен директор и главен диригент на Варненска филхармония. Междувременно маестро Дафов води майсторски клас съвместно с Х. Фаберман (САЩ). От ноември 2000 до май 2002 г. е директор и диригент на Софийска филхармония. Познат като диригент във Франция, Италия, Русия, Швейцария, Румъния, Испания, Полша, Унгария. Прави записи за БНТ и БНР, както и за френското и шведското радио и испанската телевизия. Автор е на три симфонии, „Утринна музика и серенади“ (за струнен оркестър), „В профил и анфас“ (за голям симфоничен оркестър), вокална музика за инструментални камерни състави, театрална музика. Маестро Дафов е носител на наградата „Златен век“ на Министерството на културата. Талантливият и уважаван диригент е сред изявените дейци, отличени за приноса си в развитието на културата и утвърждаването на националната идентичност.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular