понеделник, май 29, 2023
НачалоВодещи новиниМагическата сила на пролетните цветя и мястото им в народните вярвания и...

Магическата сила на пролетните цветя и мястото им в народните вярвания и медицина

От векове българите вярват и използват силата на билките и цветята. Цвете се дава за здраве, за обич, за хубост, за дълголетие, за радост. Пролетните цветя са носители на специална позитивна енергия в българската традиция. Момите вплитали във венци не само цветя, но и пожелания, вярвания за сбъдване на мечти, преклонение към красотата на природата. Върбата е сред най-използваните в народните традиции растение. Осветената в църквата върбова клонка има магическа сила, затова се пази пред иконата през цялата година. С върбова клонка се препасвали момите и невестите на Гергьовден, за да бъдат здрави.

На Лазаровден също се берат върбови клонки, които се използват за закичване и правене на венци на следващия ден – Цветница или Връбница. На този празник в църквата се отслужва молитва и се благославят върбовите клонки, които след това вярващите отнасят в дома си здраве. С тях се закичват портите или входните врати. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос. В българската фолклорна традиция са преплетени елементи от езическите ритуали и християнската религиозна система, но съществуването им е синхронно и доказано устойчиво във времето. Навръх най-цветния ден в годината ето 10 цветя и мястото им в народните вярвания.

1. Босилек

С босилека са свързани много поверия и легенди. Той е широко представен в поетичната традиция и обредите на българите. Заради употребата му през цялата година народът вижда в босилека вечнозелено растение, символизиращо непреходността. Често китка босилек се носи на родилката заради вярването, че гони злите сили и болестите, пречиства и оздравява.

Преданието гласи, че Александър Велики донесъл билката от Персия. С босилекът са свързани много легенди. В Индия босилекът е „обречен“ на бог Вишну, защото предпазва от ужасната митична змия, която „убива с очи“.

В Египет е използван като съставка при балсамирането на мумиите.

В Рим славата на босилека била по-романтична – той бил знак на влюбените.

У нас, преди петдесетина години, е бил засяван на големи площи, заради търсенето му на международния пазар (от него се получава етерично масло).

Босилекът е с противоспазматично, болкоуспокояващо, противовъзпалително, потогенно и леко възбуждащо действие. Прилага се при инфекциозно-възпалителни процеси на пикочно-половите и дихателни пътища, при умора, и при депресия.

Приеман в големи дози е токсичен, затова трябва да се употребява по лекарско предписание.

2. Невен билката чудо за здраве и красота

Невенът е цвете, което, както мнозина знаят, има лечебни свойства и се причислява към най-лековитите билки, познати на човечеството.

Лечебните свойства на невена са признати и използвани от векове. За католиците невенът е свещено цвете и е важна част от церемониите по време на празници, почитащи Дева Мария. В Хиндуизма невенът се използва за украса на свещените статуи в храмовете. Египтяните пък ценили високо лечебните и разкрасителни свойства на невена и го използвали широко.

В медицината и козметиката се използват всички надземни части на невена, като най-популярни за масова употреба са цветовете. Някои ги използват пресни, други – сушени. От тях лесно може да се приготвят в домашни условия мехлем, масло, запарка или чай.

Невенът се носи от момите и невестите за да не ги напакостят змейове и самодиви. Предпазва от лоши мисли.

3. Здравец

Здравецът е символ и на спокойствието и хармонията. Символ на здраве, възпят в не една народна песен. Присъства в повечето празнични ритуали: раждане, изпращане на път, посрещане на булка, годежи и сватби.

Здравецът действа успокоително на нервната система и по това си прилича изцяло с валерианата. Чаша чай преди сън гарантира спокойно заспиване. При нервна превъзбуда – отново чаят ще помогне.

Регулира кръвното налягане. Това е действието, с което е най-известен. Понижава високото налягане по щадящ начин и способства за успокояване на сърдечния ритъм

Протиовъзпалително на стомашния тракт – особено при язви и гастрити. Има мек ефект върху лигавицата и регулира производството на стомашни киселини.

4. Иглика

Игликата  пази от лоши очи и магии. Тя е символ на чистотата и обичта между младите хора, на пролетта и надеждата. В народните традиции китка сплетена от иглика изпълнявала ролята на амулет.

Освен сред най-ранно цъфтящите пролетни цветя лечебната иглика попада и сред най-полезните билки. Обилният й цъфтеж в настоящия период от годината е удобна възможност да се възползваме от полезните й свойства.

5. Божур

Божурът е почитано моминско цвете, пазител на доброто. Според народните обичаи предпазва от лоши хора.

Хората вярват, че императорското цвете гони духовете и предпазва от зли очи. Наричат го също „срамежливо цвете“, защото легендите разказват, че в цветовете му се криели нимфи. В Китай носят цвят от божур като талисман за здраве и късмет, а букет от божур се подарява за щастливи поводи като знак за признателност и приятелство. Освен това ароматното растение е символ на успех и просперитет, привлича богатството и помага в професионалното израстване.и мисли и погледи, от злини и уроки, от магии. Подарява се за здраве, красота и дълголетие.

6. Трендафил, Ружа

Трендафилът се кичи за хубост, младост и радост. Носи се и се подарява при раждане, кръщене, сватба, годеж и др.

7. Омайниче

В народните вярвания Омайничето се почита като билката, която омайва човека в несвястна любов. Това е най-добрата билка за отслабване. Добре е тази билка да се използва от хора, които имат проблеми с  храносмилането, диария, хемороиди, както и главоболие, кашлица, безсъние. Билката е много полезна и за хората, които имат проблеми със съня или страдат от липса на апетит. Външно билката може да се използва при възпаление на клепачите или възпалени венци.

Съществуват четири вида омайниче: червено, ручейно, родопско и градско.

За отварата: Накисвате една супена лъжица от корените в 400мл вряла вода и оставяте така за около час. След това прецеждате и пиете преди хранене по 100мл, три пъти дневно.

8. Перуника –  “самодивска билка”

Според народните поверия, която мома има китка от перуника, тя омагьосва всички момци.

Перуниката е една от така наречените “самодивски билки”, които са се използвали в миналото от русалии, кукери, шамани и знахари в магически ритуали за постигане на здраве и благоденствие на хората. Съществува поверие, че перуниката носи щастие, успех и победа и когато човек е вземе в ръце, тя му носи сила и енергия. Хората вярвали, че коренът на перуниката изпълнява всякакви желания и помага на човек да постигне набелязаното, правили го по- целеустремен. Това може да се обясни с положителното въздействие на перуниката на вълново ниво върху аурата на човека, което се изразява в повишаване на дължината на жизнената му вълна. Сигурно не случайно перуниката се слави и като любимото цвете на Христос.

9. Тинтява

В традиционните вярвания Тинтявата има много голяма магическа сила за раздяла.

10. Разковниче

В народната митология Разковничето има положителна магическа сила и пред него се отварят железни врати и тежки ключове. Носи любов, щастие и късмет на този, който го открие. Веднъж откъснато, не бива да се пречупва, за да не изгуби магическата си сила./Владислав Иванов

10te.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular