сряда, май 31, 2023
НачалоВодещи новиниПсихологът отговаря: Глътката въздух е като глътката вода, утолява организма и внася...

Психологът отговаря: Глътката въздух е като глътката вода, утолява организма и внася спокойствие в душите ни

Психотерапевтката и семеен консултант Катя Пенева отговаря на въпроси на читателите на Burgascity.com. Своите запитвания към нея, както и актуални теми, към които имате интерес, можете да изпращате на [email protected]

Можете ли да броите до десет? Поемете дълбоко въздух и издишайте. Пийнете вода на малки глътки и се успокойте. Но това е само една от многото възможности да постигнем духовен и емоционален баланс. Броейки до десет, до двайсет или петдесет е само способ да забавим и да преосмислим трудната ситуация, в която се намираме в момента. Това е и начин да прекъснем евентуална негативна реакция, давайки си повече време за размисъл. Да установим контрол и да си дадем преди всичко време за мъдрост. Кратка пауза, преди да е станало прекалено късно и действията ни да са вече необратими. Колко често съжаляваме за стореното; „ Ех ако бях помислил, ако бях преброил до десет, преди да вдигна дума или ръка срещу теб“. Този процес на преосмисляне и отлагане на негативното преживяване, много често се свързва и с дишането. А дишането е една от най-важните функции на организма. Човек може да остане известно време без храна, без вода, но без да диша може да прекара само няколко минути. Процесът на вдишване и издишване продължава непрекъснато и от него зависи човешкият живот. При спокойно дишане здравият човек поема около половин литър въздух и изкарва толкова навън. Възрастният здрав човек, твърдят специалистите диша средно около 15 пъти в минута и така той употребява за 24 часа около 10 000л кислород.

                Дишането оказва влияние върху всички функции на живия организъм. Поемането на кислород от белите дробове и издишването или изхвърлянето на въглероден двуокис, освобождават организма от отровните вещества и пречистват кръвта. Това  до голяма степен е свързано и с нашето психично и емоционално състояние.

Някой учения свързват правилното дишане с желанието да се освободим от натрупаното напрежение за да можем по-добре да се фокусираме върху конкретните си задачи. Тревожните мисли, много често водят до учестено дишане и те са знак за безпокойство, за нерешени проблеми. И обратно, когато ритъма на сърцето ви е равномерен, то вие и вашите мисли и преживявания сте в хармония.

 Спомням си единo невероятно преживяване на мой клиент, собственик на верига магазини, който живееше много напрегнат и труден живот. От сутрин до вечер той се занимаваше с недоволни служители и претенциозни клиенти. Дотегнало му и решил да промени живота си и-потърсил помощ при негова приятелка, която се занимавала с медитация. Вместо да го научи да прави медитация, инструкторката му подала една круша. След това, стъпка по стъпка, го научила, как да изяде крушата, бавно и напълно освободен от всякакви странични мисли. Хапка по хапка, спокойно за да може да усети цялото богатство и сладостта на плода. Моят клиент се наслаждавал на преживяването, потопил се изцяло в случващото се в момента, усетил пълнотата на сетивата си. След това, неговата инструкторка го помолила да насочи вниманието си към дишането си, оставяйки всякакви мисли встрани. След тази сеанс, той се почувствал спокоен, като че ли бил рестартирал живота си наново.

Често поемането на въздух-дълбокото вдишване и издишване ни помага да се съсредоточим по-добре върху нещата, които правим. Поемането на въздух ни изпълва с живот и ни зарежда с въодушевление и оптимизъм. Глътката въздух е като глътката вода, тя утолява организма ни и внася спокойствие в душите ни. Вярно е, че не трябва да оставяме днешната работа за утре, а много от проблемите ни, не могат да намерят решение днес. Глътката въздух е глътка спокойствие и свобода. Макар и за кратко, това е времето да се фокусираме върху божествения дух, населяващ телата ни. Не е важно дали можем да дишаме добре или зле. Важното е да изпълваме гърдите си с кислород и живота си със смисъл. А времето през всеки един сезон е благосклонно към нас. Просто трябва да излезем на вън,  да вдишаме и да преброим до десет….Убедена съм, че след това ще е по-добър денят ви. Нека се научим да вдишваме свобода и да издишваме щастие. Само така, ще усетим част от пълнотата на живота си. А сега се отпуснете  и релаксирайте бавно, помете въздух.

Психотерапевт и семеен консултант Катя Пенева

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular