понеделник, май 29, 2023
НачалоUncategorizedДървото на Божествения плод

Дървото на Божествения плод

Древните гърци украсявали с венци от маслинови клонки главите на олимпийските шампиони. За елините маслината символизира мира и благополучието. Интересна е легендата за даване името на града Атина, която е свързана с това растение. Според древния мит, между Посейдон, бога на морето и Атина, богинята на мъдростта, се разгорял спор кой от тях да даде името си на областта Атика и главния ѝ град. 

Повелителят на боговете Зевс наредил всеки да даде на жителите на оспорваната територия дар и в зависимост от неговата полезност, хората сами да направят своя избор. Посейдон създал солен извор и от неговите води се появило чудно животно – прекрасен кон. Атина сътворила сладък извор и от него израснало маслиново дърво. Хората предпочели дара на Зевсовата дъщеря. Богът на морските стихии не се разсърдил на атиняните и приел техния избор. От този момент маслината символизира помиряването и безсмъртието. Древните елини свързвали това растение с плодовитостта. Маслината е дървото на Зевс, Атина и Аполон.

Заслужава внимание факта, че от клона на една маслина Херакъл (Херкулес) направил любимия си боздуган. В този случай маслината се свързва с победата над враговете.

В Древен Рим маслиновите клони са знак на богинята на мира Пакс. По време на триумф, когато по улуците на Рим дефилирали победоносните армии, войниците носели маслинови клонки в чест на победата и на богиня Атина (Минерва). Когато се изпращали пратеници да молят за мир или защита, носели вейки от маслина, привързани с панделки.

Египтяните свързвали маслината с богинята Изида и за тях дървото било символ на справедливостта. Християните вярват, че гълъб с маслинена клонка в човката ще извести примирието между Бога и хората.

Почитта към маслиновото дърво вероятно се дължи и на неговото дълголетие. Маслината расте много бавно и се предполага, че някои дървета са на повече от хиляда години. Сред много народи съществува поверие, че маслиновото дърво е безсмъртно.

Плодовете на “вечното” дърво могат да бъдат различни. Някои сортове имат размер на вишна, други са с големината на слива. В процеса на узряване те променят цвета си. Зелените маслини придобиват розово-кафеникав оттенък, а като узреят напълно, стават черни.

Общото за всички сортове маслини е, че те не могат да се ядат пресни. Току що откъснатите от дървото плодове са много твърди и горчиви. За да станат вкусни, те трябва по-дълго да се обработват, а след това се осоляват или мариноват. Осолените стават по-твърди от маринованите.

За здраве

Легендарният Авицена е смятал маслините за лекарство срещу почти всички болести. Прочутият лекар е имал до голяма степен право, защото тези плодове са изключително полезни.

Маслините съдържат много витамини от групата В (важни за мозъка и нервната система), витамин А ( за добро зрение), витамин D (за здрави кости и зъби), аскорбинова киселина (укрепва имунитета), витамин Е (предпазва от вредното въздействие на околната среда, предотвратява сърдечно-съдовите заболявания, преждевременното стареене и злокачествените тумори).

Но най-щедрият дар на маслините е зехтинът. В зависимост от зрелостта съдържанието на тази мазнина в тях е от 50 до 80%. Колкото по-узрели са плодовете, толкова повече е зехтинът в тях.

Зехтинът е наистина уникален продукт. Той е много богат на ненаситени мастни киселини. Те понижават лошия холестерол в кръвта, което предпазва от заболявания на сърдечно-съдовата система и от атеросклероза.

Маслините подобряват вкуса на храната и възбуждат апетита и затова се предлагат като предястие. А ежедневното приемане на 10 маслини предпазва от заболяване от гастрит и язва на стомаха.

Учените установиха, че жените от Средиземноморието боледуват по-рядко от рак на гърдата заради олеиновата киселина: като основна съставка в зехтина тази киселина присъства в повечето ястия на местната кухня.

Изследвания на учени от Чикаго показват, че олеиновата киселина понижава риска от образуването на злокачествени тумори, а ако вече са се появили, повишава ефективността на тяхното лечение.

Установена е също, че рискът от инфаркт намалява, ако повечето калории за организма се доставят от зехтина, а не от други продукти. В изследването са взели участие 342-ма пациенти, от които 171 – преживели един инфаркт на миокарда.

Според резултатите от друго изследване, зехтинът може да облекчи главоболието не по-зле от аналгина. Веществата в зехтина имат действие, подобно на ибупрофена, който е една от съставките на обезболяващите лекарства.

Маслините помагат за неутрализиране на токсичните вещества. Прибавени към много алкохолни коктейли, те не само овкусяват напитката, но и предпазват от махмурлук на следващия ден.

Има поверие, че маслините и зехтинът увеличават мъжката сила. Досега това твърдение не е доказано, но жителите на средиземноморските страни, в които маслините са част от ежедневното меню, наистина се славят с горещия си темперамент.

В магазините се продават зелени маслини, пълнени с аншоа, лимон, чушка, кисела краставичка и други пълнежи. Черните маслини не се пълнят, защото се смята, че техният вкус е достатъчно силен и не си струва да се разваля с добавки.

Единствено може да им се извадят костилките, но кулинарите са убедени, че тази манипулация разваля качеството и вкуса им.

За красотата

Австралийски учени открили зависимост между консумацията на зехтин и появата на бръчки. Олеиновата киселина в маслините и студено пресования зехтин прониква през мембраната на кожните клетки и ги изпълва, от което се заглаждат по-фините гънки и бръчки.

Размерът има значение

Когато купувате консерви с маслини, непременно обърнете внимание на техния размер. Той е обозначен с числа в дроби, например: 70/90, 140/160 или 300/220. Тези числа показват количеството плод на килограм сухо тегло. Колкото по-голямо е числото, толкова по-дребни са маслините. Например надписът 240/ 260 показва, че в 1 килограм има не по-малко от 240 и не повече от 260 маслини.

Плодовете в консервата трябва да са с еднаква форма и големина – това показва качеството на продукта. И разбира се, кутията не трябва да е деформирана и очукана.

Източник: frognews.bg

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular