вторник, май 30, 2023
НачалоБургасБезплатен скрининг за бъбречни заболявания ще се проведе през април в Бургас

Безплатен скрининг за бъбречни заболявания ще се проведе през април в Бургас

Безплатен скрининг за бъбречни заболявания ще се проведе в края на април в Бургас, съобщиха от Диализен център „НефроЛайф“. Кампанията е насочена към пациенти с нефрологични заболявания и хронична бъбречна недостатъчност.

Скринингът включва рутинни изследвания на урина и кръвни показатели – уреа и креатинин, както и последващи прегледи от водещия нефролог д-р Светла Стамова.

Датите, обявени за лабораторни изследвания, са 24 и 25 април. Прегледите ще се състоят на 26 април в Диализен център „НефроЛайф“ – ул. „Транспортна“ (зад МОЛ Плаза), след предварително записан час на телефон 056/ 55 55 88 и 0878/ 925 945.

Целта на кампанията е да се обърне внимание на опасността от бъбречните заболявания, важността от ранното им диагностициране и проблемите на хората, чийто живот е белязан от хроничните бъбречни заболявания.

Броят на пациентите с хронични бъбречни заболявания нараства ежегодно в световен план, включително и в България. По данни на Българско нефрологично дружество 13 % от българските граждани страдат от бъбречни заболявания.

На първо място скринингът е това, което води до ранно откриване и по-успешна последваща терапия. За съжаление, голям процент от пациентите нямат клинична изява в ранните стадии на ХББ, когато може най-ефективно да се повлияе болестния процес. Ето защо е препоръчително редовно провеждане на изследвания и нефрологични консултации. Особено важни са те при рисковите групи – пациенти с артериална хипертония и захарен диабет, но също така и при данни за бъбречно заболяване в семейството.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular