неделя, май 28, 2023
НачалоБургасД-р Лорис Мануелян представя “Една провинциална болница” в Бургас

Д-р Лорис Мануелян представя “Една провинциална болница” в Бургас

Документалният филм “Една провинциална болница” ще бъде показан премиерно в Бургас на 7 април от 16:00 часа. Прожекцията е в програмата на 21-вия “София Филм Фест на брега”. Входът е свободен, а филма ще представи д-р Лорис Мануелян. След прожекцията е предвидено време за дискусия.

“Една провинциална болница” с режисьори Илиян Мелтев, Иван Чертов и Златина Тенева, е посветен на Covid-ежедневието в болницата в Кюстендил. Макар че се чуват шеги из коридорите, смъртта е наблизо. Много пациенти живеят в постоянен страх от това, че ще се влошат бързо и ще ги изпратят на „горния етаж“ в интензивното отделение. Постоянният поток от случаи с усложнения се наблюдава и контролира от доктор Попов. Висок, добронамерен и сърдечен, той посреща някои от пациентите с остроумна сентенция, други – с цитат от Кант и сред тихия болничен ужас обгръща всички с човешка топлота…

Екипът на българо-германската копродукция прекарва повече от 70 дни в коронавирусното отделение, за да заснеме този филм.

„Погледът към обстановката в една обикновена българска болница е опит да насочим вниманието към неразвитата и недофинансирана здравна система в страната и чрез заснетите ситуации да документираме реакциите на хората при сблъсъка им с непознатата заплаха“, споделят авторите.

Филмът има Награда на Екуменическото жури на фестивала в Карлови Вари ’22.

*

Илиян Метев е добре познат на българската публика с игралния си филмов дебют „3/4“, който спечели престижния „Златен леопард“ в конкурсната програма „Режисьори на настоящето“ в Локарно през 2017 г., а на следващата година му бе връчена и голямата награда „София – Град на киното“ за най-добър филм на 22-рия София Филм Фест. Премиерата на документалния му филм „Последната линейка на София“ бе в „Седмица на критиката“ в Кан 2012, като няколко месеца по-късно печели приза за най-добър документален филм в Карлови Вари.

„Една провинциална болница“ е дебютен филм за Иван Чертов и Златина Тенева. Продуцент е Мартичка Божилова, „Агитпроп“, чиято филмография включва творби като „Георги и пеперудите“, „Проблемът с комарите и други истории“, „Коридор No.8“. Тя е копродуцент също и на румънския филм „Не ме докосвай“, удостоен със „Златна мечка“ на Берлинале 2018.

*

21-вият “София Филм Фест на брега” се провежда от 30 март до 7 април в Културен дом НХК и се организира от Арт Фест с финансовата подкрепа на Община Бургас. Партньори на фестивала са: Книжарници “Хеликон”, Медицинска лаборатория “Лина”, Порт България Уест АД, “Деметра” ЕООД, Черноморски институт, Триа Сити Център, “Ес Еф Ей Ритейл – Бургас“ ООД, Изворна вода “Китка”, “Черноморско злато” АД, Торти “Марс”, Mezetto PUB, Бистро “При Поли”, Бутиков хотел “Променаде”, Гранд Хотел “Поморие”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular