понеделник, май 29, 2023
НачалоВодещи новиниД-р Катя Пенева-любовен психотерапевт: Неразбраното ни щастие

Д-р Катя Пенева-любовен психотерапевт: Неразбраното ни щастие

Животът ни сякаш е тъжен, много динамичен и все по-неустойчив. Пандемия, война, финансова криза. Лошите новини не спират. Студена зима и колеблива в температурите си пролет. Като прибавим и личните си проблеми да се чуди човек на какво да се зарадва. Чувстваш се потиснат, напрегнат, депресиран. Нещастен? Става все по-трудно да намериш нещо на което да се зарадваш.

За много от нас щастието е в това да преживяваш наслада, да се забавляваш с приятели, да си с любим човек или да похапваш нещо вкусно. Но дори и това е твърде за кратко време, защото все нещо ти стяга душата. Понякога замисляли ли сте се от какво е направено вашето щастие и какви са вашите представи за него?

Нашето настроение, като че ли все повече е подвластно на външните фактори на средата и все по-малко зависи от вътрешното ни духовно пространство, в което господарите сме само ние.

За какво всъщност живеете? Една от основните водещи нишки на човешкото ни съществуване е смисълът, който намираме в дните си. За да го постигнем е необходимо да се осмелим да погледнем навътре в себе си да открием негаснещите искрици радост. Това има връзка с чувството ни да бъдем полезни за себе си и близките си от това, което вършим всеки ден. Да заспиваш вечер с наслада и да се събуждаш сутрин със същото усещане за удоволствие, че денят ти е изпълнен с дейности, които изискват твоята компетентност.

Зная, че за много хора това понякога е напрягащо, но от друга страна дава възможност да са по-организирани и гъвкави, постоянно развиващи своя човешки потенциал. Това  е радостта да си постоянно зает и чрез това да принадлежиш на някой, който се нуждае от твоето присъствие.

Когато човек има ясен и определен житейски път, а с това и посока, която да следва се чувства доволен. Това е страст, огън, който те изгаря от вътре и не ти дава покой нито за миг. Копнеж, да направиш следващата стъпка за да се насладиш на сътвореното от теб. Да имаш много приятели и да можеш да разчиташ на тях. Това е особено ценно за самотните хора, които живеят сами. Да знаеш, че всеки един момент има някой на който можеш да се обадиш за съвет, за подкрепа. За тези, които имат партньор в живота си е много ценно усещането да са част от едно цяло, на което можеш да отдадеш своята положителна енергия и да се насладиш на взаимно разбирателство. Да имаш способността да управляваш времето си разумно, което от своя страна намалява стреса. Огромен принос за усещането ни за радост има и чувството ни за свобода. До колко се чувстваме свободни да бъдем себе си и да правим онова, което на нас ни се иска без да има ограничения.

На човек могат да му вземат всичко, но не могат да му отнемат свободата да избере по какъв начин, ще посрещне конкретните обстоятелства. Ако вие застане лице в лице с проблемите си и превърнете целите си в действия, остарявайки ще може да гледате назад и ще усещате вътрешен мир. Няма да завиждате на младостта и на онези, които все още я притежават, защото ще има множество преживявания, които доказват, че сте живели за нещо и заради нещо.

Днес здравеопазването ни е на много добро ниво, а продължителността на живота се е увеличила поне два пъти в сравнение с началото на миналото столетие. Желаем да живеем повече, но това никак не е достатъчно без да си даваме сметка, какво изобщо можем да правим в тези години, които имаме дадени като живот на тази земя. С течение на времето натрупваме опит и преставаме да се възхищаваме на света около себе си. Губим естественото си човешко любопитство. Спираме да търсим промяната защото това увеличава безпокойството ни и ни изважда от зоната ни на комфорт. Но точно тези хора, които приемат добронамерено трудностите и търсят нови предизвикателства и работят усърдно за постигане не успехите си, живеят повече от онези, които избират по-спокоен начин на живот. Зорлен се живее, зорлен не се умира, казваше една моя приятелка. Но най-добре се живее с мерак, с усещането че и днес можеш да направиш още една нова крачка напред в живота си. Не с нежелание, а с удоволствие. С радост, че посаденото от теб пониква и се развива въпреки студеното време на закъснялата пролет. Трудно, но сладко и с мерак-така живота ни може да се превърне в щастие.

Д-р Катя Пенева тел. за контакти 0897 25 81 81

e-mail: [email protected]

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular