петък, март 17, 2023
НачалоБургасМария Гинева: „Юлия Огнянова обичаше много Бургас и се интересуваше от бъдещето,...

Мария Гинева: „Юлия Огнянова обичаше много Бургас и се интересуваше от бъдещето, тя променяше хората!”

На 10 март в Бургас ще бъде открита изложба, посветена на голямата режисьорка

100-годишнината от рождението на легендата на българския театър – режисьорката Юлия Огнянова, станаха повод за поредица събития в цялата страна. Бургас – градът, в който тя дебютира като режисьор с представлението „Майка кураж“, има своето специално място в експозиция, посветена на знаковата годишнина.

Експозицията ще бъде открита на 10 март в зала „Георги Баев” на Културен център „Морско казино” от 18.00 часа.

Изложбата от 17 платна създава своеобразен мост между живота и творчеството на знаменития педагог, чиито ученици са Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Христина Арсенова, Мариета Ангелова, Антония Вирт, Велимир Велев, Нина Димитрова, Петър Тодоров и други.

Представените фотографии в голямата си част са от личните архиви на Юлия Огнянова и не са представяни пред широка публика. Селекцията е подготвена от нейната племенница – Мария Гинева, с партньорството на проф. Владимир Велев.

Фото филмът проследява основните периоди в живота на легендата на българския театър – детство, младежки години, Бургас, спектакли, постановки в чужбина, приятели и ученици.

Фотографиите са придружени от висящи листчета, на които могат да се прочетат мъдри мисли на Юлия. Те са част от житейската ѝ философия и имат силно послание.

„Много е вълнуващо. Пренареждайки архива, открих доста неща, които не знаех. Общувала съм години наред с нея, но едва сега осъзнавам много повече мащаба на нейната личност. Тя имаше редкия талант да променя живота на всеки, който я познава. Умееше да те накара да се взреш в себе си. Ще се радвам много, ако изложбата стигне до младите бургазлии, защото тя много се вълнуваше от бъдещето, от младежите, от своите ученици”. Това сподели Мария Гинева.

*Изложбата по повод 100 години от рождението на Юлия Огнянова е поредната проява в морския град. Припомняме, че на 21 февруари в Кукления театър инициативата „Уроците на Юлия Огнянова – Академия за достойнство” събра нейни студенти, изследователи на преподавателската и творческата й дейност. 

Събитията са по инициатива на Държавен куклен театър – Бургас, Издателска къща „Знаци” и с подкрепата на Община Бургас.

*През 1959 в Драматичния театър, Бургас –  Юлия Огнянова, Вили Цанков, Леон Даниел, Методи Андонов и привлечените от тях актьори, художници, композитори и поети създават славния театър „АБ“, променил българския театър за години напред.

**Журналистът и издател Румяна Емануилуду е автор на 7 книги за работата и живота на Юлия Огнянова, сред тях са „Уроците на Юлия Огнянова“, „Юлия и клоуните“, както и „Завещаното от Юлия Огнянова“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular