четвъртък, март 16, 2023
НачалоБургасБезплатни скрининги за глаукома ще има през март в Очна клиника „Д-р...

Безплатни скрининги за глаукома ще има през март в Очна клиника „Д-р Иванови“

По повод Световната седмица за борба с глаукомата специалистите от Очна клиника „Д-р Иванови“ ще проведат безплатни скрининги за глаукома. Те ще се извършат от 13 до 16 март, след предварително записване на тел. 0892 74 28 28.

Скринингът включва измерване на вътреочното налягане (ВОН), информация и консултация от специалист по въпроси, свързани с глаукомата. Прегледът ще установи дали при съответния пациент има съмнения за тази диагноза. Повишеното ВОН е основният рисков фактор за глаукома, затова при резултати извън референтните стойности и при съмнения за заболяването пациентите ще бъдат насочвани за допълнителни изследвания с цел потвърждаване или отхвърляне на диагнозата. Скринингите са насочени към хора, които до момента НЕ са диагностицирани с глаукома.

Глаукомата е сред водещите причини за слепота в света. Най-често засяга хора над 45-годишна възраст. По данни на Световната глаукомна асоциация около 80 милиона души в света страдат от това заболяване, а данните на Българското глаукомно дружество сочат, че болните у нас са между 70 000 и 80 000 души.

Глаукомата е наричана „тихият крадец на зрение”, тъй като процесът е безболезнен и обикновено напредва незабелязано. Затова и голяма част от хората не подозират, че са засегнати от болестта. По този начин голяма част от зрителния нерв може да се увреди без никакви симптоми. В по-късен етап започва загуба на периферното зрение. Пораженията, които възникват, са необратими. Профилактиката и навременното откриване са от значение, тъй като терапията е много по-ефективна в ранен етап, още преди да са се появили нарушения или заболяването да е прогресирало.

Световната седмица за борба с глаукомата се провежда ежегодно от 2008 г. по инициатива на Световната глаукомна асоциация и Световната глаукомна пациентска организация. Тази година тя се отбелязва в дните от дванадесети до осемнадесети март.

Скринингите ще се извършват само след предварително записване на тел. 0892 74 28 28 (ще бъде активен от 10.30 до 14.00 ч. в работните дни) или на регистратурата на лечебното заведение – гр. Бургас, ж.к. „Славейков“ №174 (до спортна зала „Младост“). Не е необходимо направление от личен лекар.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular