четвъртък, март 16, 2023
НачалоВодещи новини31 януари - Международен ден на бижутера

31 януари – Международен ден на бижутера

Международният ден на бижутера се чества на 31 януари. За тези, които особено усещат красотата на камъните и металите.

Идеята за раждането на този празник се появява през 2002 г. на фестивала „Златният пръстен на Русия“, който се провежда в Кострома. Официално този фестивал е създаден през 2008 г. на фестивала на младите бижутери в Ташкент.

На този ден традиционно се провеждат презентации на нови продукти и уроци по най-високи професионални умения от експерти в своята област. Учениците от училището по изкуства подаряват на своите учители изделия, изработени в собствен авторски стил. Бижутерийните магазини провеждат промоции: отстъпките на стоките са широко разпространени.

Бижутерът е майстор, който изработва и ремонтира бижута. Той трябва да притежава умения за работа с различни видове метали и техните сплави. Той трябва да може да свърже съставните части на продукта, да му придаде форма и да го приведе до продаваем вид. Характеризира се с трудолюбие, търпение, самообладание, филигранност и креативност.

Интересни факти

  • Те не произвеждат бижута от чисто злато и сребро, тъй като имат ниска здравина. Ето защо сплавите се използват в занаятите. Чистотата е процентното съдържание на злато и сребро в един благороден метал. Например, проба 585 показва, че продуктът се състои от 58,5% злато.
  • Светите Козма и Дамян са покровители на ювелирите и ковачите в Православната църква.
  • Професията бижутер се предава по наследство. Като правило, ако родителите се занимават с този бизнес, децата следват стъпките им.
  • Археолозите смятат, че древна Гърция е станала родното място на този занаят – тук предците на съвременните бижутери първо са издълбали камък.
  • Тази професионална дейност не допуска невъздържани и избухливи хора. Преди да започнат обучение, бъдещите специалисти са длъжни да преминат психологически тест и да преминат лекар-нарколог. Тези процедури бяха предоставени с цел спестяване на пари – скрупулезната работа включва голям емоционален стрес и следователно хората със слаба психика могат да развалят скъпите суровини.
  • Карл Фаберже е най-богатият и най-бедният бижутер. Неговите продукти са известни в цял свят и са много търсени сред колекционерите. Яйцето на Фаберже, направено от този велик занаятчия, беше продадено на търг за 18,5 милиона долара. Изненадващо, Карл умира в несъстоятелност – след революционните движения от 1917 г. цялото му състояние е взето под арест и той трябва да напусне страната.

Източник: calend.online

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular