сряда, септември 27, 2023
НачалоВодещи новиниЧестит ден на прегръдката!

Честит ден на прегръдката!

На 21 януари по целия свят празнуват един от най-милите и красиви празници – Международният ден на прегръдката! На този ден е обичайно да се прегръщаме. Не само на близки и приятели, но и на напълно непознати хора. По пътя с прегръдки можете да им кажете мили, приятни думи, да споделите своята топлина и добро настроение.

Той се е зародил в САЩ през 1986 година и за негов инициатор се смята пастор Кевин Заборни. В САЩ денят е известен като Национален ден на прегръщането. Той е признат официално от американското Бюро за патентите и за търговските марки.

Датата 21 януари не е случайна, а е избрана от пастор Заборни, защото се пада между коледните и новогодишните празници и Свети Валентин, отбелязван на 14 февруари. Смята се, че около 21 януари хората се чувстват изчерпани след коледните празници и все още не са се заредили с необходимата енергия за Празника на влюбените. Според пастор Заборни на днешния ден хората имат нужда от прегръдка от техен близък или дори от непознат човек.

Друга версия е, че в средата на 70-те години млад мъж на име Хуан, пристигайки в град Сидни, е бил толкова разстроен, че никой не го посреща. Тогава, от отчаяние, на летището написва на лист „Прегръдките са безплатни“ и ги раздаваме на всички.

Първоначално хората го гледали с изненада и го подминавали. Но изведнъж една жена се приближила и казала, че спешно има нужда някой да я прегърне, така че от този момент това движение започва в Австралия, след което традицията се разпространява по целия свят.

Денят на прегръдката се отбелязва и в други страни като Германия, Великобритания, Китай.

Учени припомнят, че прегръдките имат положително влияние върху човешкото здраве. Прегръдките, както и всеки физически контакт между хората са от съществено значение за здравословното, социалното, психическото и физическото развитие на човека. Те помагат и за укрепването на имунната система и намаляват нивата на хормона на стреса кортизол при жените, както и рисковете от сърдечносъдови болести.

Специалисти са доказали, че двойките, които се прегръщат дори само за 20 секунди, имат по-високи нива на окситоцин, хормона на любовта и на насладата от секса.

Според американското Психосоматично дружество прегръдка или 10-минутно държане за ръце намалява стреса и неговото неблагоприятно въздействие върху организма. Хората, които не се докосват достатъчно често, страдат от по-високо кръвно налягане и от аритмия, твърдят още специалистите от дружеството.

Някои експерти смятат, че най-благоприятно въздействие имат прегръдките на сексуалния партньор, а не тези на обикновените приятели.

ПОДОБНИ СТАТИИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular