сряда, февруари 1, 2023
НачалоБургасПроф. Кирил Топалов представя в Бургас „Софийски истории”

Проф. Кирил Топалов представя в Бургас „Софийски истории”

Един от най-добрите градски писатели проф. Кирил Топалов ще представи в Бургас книгата си „Софийски истории”. Литературната среща, която ще събере гости в Дома на писателя на 1 декември /четвъртък/ от 18.00 часа, се случва по покана на Дружеството на бургаските писатели и Община Бургас, а уважаваният писател е и един от критиците на годишния литературен преглед на издадените през 2022 година книги на бургаски автори.

Сюжетът на “Софийски истории” се вглежда в драмите на три поколения софиянци – от дядовците, през синовете, до внуците и правнуците. Различни поколения, различни идеали, различни ценности в съдбата на българина.
Някои групи от разказите носят усещане за циклични цялости, в тях, прозират и много автобиографични моменти. Повечето от разказите и новелите се случват в Подуене, около „Оборище“ и „Черковна“, както по-късно и в боянските манастирски ливади – двете места, където са протекли детството и младостта на автора.

Кирил Топалов е роден през 1943 г. в София. Професор по литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, във френски и гръцки университети. Бил е директор на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, посланик в Гърция, Ватикана и Малтийския орден. Почетен гражданин на Атина и София. Член на две световни елинистични академии, на ПЕН, на съюзите на писателите, преводачите, журналистите, кинодейците. Автор на много научни изследвания, на 3 книги с разкази, на 11 романа, повечето многократно издавани – „Бъди благословена“, „Не се сърди, Човече“, „Бягай… Обичам те“ (и трите филмирани), „Нерви“, „Стайна температура“, „Маймунска история“, „Разминаване“, „От тук до хоризонта“ и други, на 20 пиеси, поставяни на български и чужди сцени – „Притча за Философа“, „Вива академия“, „Нерви за любов“, „Игра на мъж и жена“, „Спасителят“, „Маймунска история“, „Бог високо“, „Страшният съд“, „Бизнес“, „Забрадка на слънцето“ и други.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular