понеделник, ноември 28, 2022
НачалоВодещи новиниЕвропейски ден на езиците

Европейски ден на езиците

Чуждите езици са все по-твърдо включени в живота ни и знанията на поне един от тях са желани и необходими. Това се превръща в норма в съвременния свят. Именно с цел разпространение на многоезичието, развитие на преподаване и изучаване на чужди езици не само в училищата, но и в зряла възраст в свободното им от работа време е установен този международен празник.

Европейският ден на езиците се отбелязва ежегодно на 26 септември. Провъзгласена е от Съвета на Европа на 6 декември 2001 г. През 2020 г. датата се отбелязва за 19-ти път.

Кой празнува

Европейският ден на езиците се празнува от държавите-членки на Европейския съюз и от всички хора, които учат чужди езици.

История на празника

Причините за това събитие бяха няколко. Първо, в края на XX век. ЮНЕСКО обяви 21 век за век на полиглоти. И на 6 декември 2001 г., по време на Европейската година на езиците, този празник беше обявен от Съвета на Европа с подкрепата на Европейския съюз. Второ, по това време ЕС обединява 27 държави, а броят на официалните езици на асоциацията възлиза на 23. Освен това имаше още почти 60 регионални и национални малцинствени езика, които бяха забравени и загубени с времето. Това се превърна и в един от мотивите за установяването на празника.

Интересни факти

Европейската образователна информационна мрежа Eurydice, в хода на проучването, установи, че в 30 държави (25 от тях са членки на ЕС) изучаването на чужд език е задължително. 95% от чуждите езици са руски, английски, испански, френски, немски. Най-често срещаният от тях на 1-ви етап от образователната система е английският. Той е и лидер на 2-ри етап. Немският преобладава в Централна, Източна и Северна Европа, френският в Северна Европа. В същото време руският се счита за най-разпространен в европейските страни по отношение на броя на носителите на този език (повече от 105 милиона души в европейската част на Русия, почти 40 милиона в Украйна и до 10 милиона в Беларус).

Учените са установили, че средно на всеки 2 седмици в света умира 1 език.

Най-забележителният полиглот е Д. Мецофанти (кардинал на Италия), който перфектно владееше 39 езика и можеше да разбира речта на повече от 21 езика. Когато трябваше да приеме признанието на чуждестранен престъпник, той научи непознат за него език за една нощ./my-calend.ru

Руският писател Л. Толстой можеше да говори 15 чужди езика.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular