понеделник, ноември 28, 2022
НачалоВодещи новиниЕвропейски ден без жертви на пътя

Европейски ден без жертви на пътя

26 септември е обявен за Европейски ден без загинали на пътя.

Мотото, под което тази година ще премине Европейският ден без жертви на пътя у нас, е  „Остани жив! Пази живота!“.

Кампанията цели да намали до НУЛА поне за един ден броя на загиналите при пътнотранспортни произшествия.

Министерството на вътрешните работи – Главна дирекция „Национална полиция“ призовават всички участници в движението – шофьори и пешеходци да бъдат внимателни както през тази седмица, така и през цялото време, защото отговорността за намаляване на жертвите по пътищата на България е споделена. Според анализ на Евростат България е на първо място в Европейския съюз по брой загинали при катастрофи с леки автомобили на 1 милион жители.

По данни на новосъздадената Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата” основната причина за катастрофите е отвличане на вниманието на шофьорите най-вече заради мобилни телефони.

Ключовото послание на ROADPOL Safety Days е: ако всеки участник в движението направи малки промени, за да намали собствения си риск и риска за другите участници в движението, тогава заедно можем да направим големи подобрения. Крайната цел е да се премахне броят на убитите хора по европейските пътища.

Кампанията се проведе миналата година в четвъртък, 26 септември . Тази година денят на кампанията се проведе в сряда, 16 септември .

fsc.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular