неделя, май 28, 2023
НачалоВодещи новиниЧестит празник на българските железничари!

Честит празник на българските железничари!

Днес е Денят на железничаря – професионален празник на работещите в системата на железопътния транспорт. Той се отбелязва от средата на миналия век и всяка година е на различна дата.

Служителите, които работят в системата на българска железница празнуват своя професионален празник всяка първа неделя на август. Причината за това е, че в началото на най-топлия месец от годината преди 128 години е учредена Българската държавна железница.
Всичко се случва през 1888 г., когато линията Цариброд-София-Белово е открита за международни превози, а по същото време държавата откупува и първата жп връзка у нас – Русе-Варна, построена 22 години по-рано.

Историята на БДЖ съдържа множество постижения, предизвикателства, но и трудни моменти. Към днешна дата жп мрежата на България е изградена от 4071 км железен път със стандартното междурелсие, от които 24% е удвоена и 67% електрифицирана линия.

Съществува и теснолинейка между Септември и Добринище, която изминава разстоянието от 125 км, за да свърже Горнотракийската низина, Родопите, Рила и Пирин

dariknews.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular