понеделник, август 15, 2022
НачалоВодещи новиниОтбелязваме Световния ден за борба с хепатита

Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

Днес отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. Доказано е, че вирусните хепатити В и С са основните причини на рака на черния дроб. По данни на Световната здравна организация в Европа 15 милиона души живеят с хепатит В и 14 милиона души с хепатит С. Повечето от тях не знаят, че са заразени.

Тази година тя се провежда под мотото „Борбата срещу хепатит не може да се отлага“ На всеки 30 секунди патологиите, свързани с хепатит, отнемат живота на друг човек, така че не можем да отлагаме борбата с вирусен хепатит, дори при криза, причинена от разпространението на COVID-19. Има пет основни типа вирусен хепатит – А, В, С, D и Е. Хепатитът В и С е най-често срещаният, който заедно убива 1,1 милиона души всяка година и засяга 3,0 милиона нови пациенти. 

Ефективните превантивни мерки срещу заболяването са хигиена, бдителност при кръвопреливане и предпазливост при избора на сексуални партньори. Основната защита срещу хепатит с вирусна етиология е ваксинацията. От съществено значение за превенцията е разпространението на информация за пътищата на заболяването, необходимостта от имунизация, спазването на хигиенните правила и преминаването на медицински преглед.

Борбата с хепатита не може да се отлага

Бъдещето без хепатит е постижима цел, която изисква съвместни усилия. СЗО призовава всички страни да предприемат колективни действия за премахване на вирусен хепатит като заплаха за общественото здраве до 2030 г. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular