понеделник, август 15, 2022
НачалоВодещи новиниД-р Катя Пенева-любовен психотерапевт: Искам да съм идеален, искам да съм съвършен

Д-р Катя Пенева-любовен психотерапевт: Искам да съм идеален, искам да съм съвършен

В желанието си да бъдат на ниво, да изглеждат добре, да са финансово стабилни много хора полагат ежедневно огромни усилия и от това се чувстват свръхнапрегнати и тревожни. Налага ти се постоянно да даваш всичко от себе си за да си на онова мечтано, поне средно ниво на стандарт или ако може и по-добре. Перфектният дом, перфектната работа, перфектното ядене с перфектния партньор. И ако нещо не ви се получи, така както вие сте искали се чувствате скапани, защото вие сте неудачник.

Нещастни сте и така се завъртате в центрофугата на амбицията си-да бъдете, да имате. Вие нямате право на провал. Колкото и труд да полагаме, колкото и да воюваме с живота срещу нас, никой не ни е имунизирал срещу поражения. Дори и да успявате да се справяте със загубите в живота си, добре е и да можете да извличате ползи от тях. Човек никога не губи и провалът никога не може да разруши живота ви. Добре е да си даваме сметка, че не можем да бъдем съвършени. Позволете си да се насладите на повечко килограми, на разхвърляната си стая, на преварения ориз в тенджерата.

Кое е по-важно в случая?

Да сте перфектни или да се радвате на вътрешно спокойствие и мир. Давате ли си сметка, че всеки стандарт за съвършенство не съответства на реалността? Тогава защо не се откажете от него? Ако искате да сте постоянно напрегнат и нещастен, то на всяка цена дръжте на перфекционизма си. Обзалагам се също така, че се страхувате да допуснете грешка? Неволни в повечето случаи, тези малки дяволи ви вадят от равновесие и ви карат да се чувствате глупаво. Даваме ли си сметка, че никой от нас не е роден научен, че опита който добиваме е именно през неуспехите, които преживяваме всекидневно. Как иначе бихме могли да осъзнаем своята несъвършена човешка природа ако не си даваме сметка за недостатъците на този живот. Със сигурност всяко осъзнаване на дадено погрешно действие, ни кара да приспособим поведението си така, че в даден момент да получим резултата, който очакваме. В този смисъл грешките в крайна сметка изпълняват функцията да ни правят по-щастливи и чрез тях подобряваме живота си. Ако се страхуваме да правим грешки, то тогава се парализираме и се отказваме от новите възможности, които идват в живота ни, за да не допуснем нови грешки. По този начин постоянно живеем в ограничения, сами си поставяме граници и се затваряме в един свят, в който искаме всичко да ни е познато и ако може да е съвършено.

Ако се замислите какво огромно богатство е всеки ваш недостатък, всяка неточност и неумение. Винаги има какво ново да научите, подобрявайки своите знания и умения. Това, че понякога човек не е в кондиция или е преуморен и в следствие на това, нещата които прави не са на ниво, не го правят глупав или недостатъчен.

Добре е да си даваме сметка, че не сме и от желязо и въпреки желанието ни винаги да сме във форма, ние все пак сме хора. В перфекционизма си вие несъмнено сте страхотни, но се съсредоточавате основно върху нещата, в които не сте идеални.

Имате лошия навик да анализирате това, което не сте направили и да пренебрегвате онова, което сте свършили добре. Прекарвате живота си в каталогизиране на всяка грешка в недостатък и нищо чудно, че се чувствате зле. Това, че сте направили нещо нередно не трябва да ви дава усещане за малоценност. Утвърждаването на правото да допускате грешки по парадоксален начин ще ви направи по-велико човешко същество. Ако някой друг е разочарован от поведението ви, то вината е негова защото си е създал нереалистични очаквания за вас.

Ако не можете да се приемете такъв какъвто сте, как очаквате другите хора да ви приемат с разбиране? Когато сте сбъркали в нещо и се упреквате е добре да се фокусирате върху минали периоди в живота си, когато въпреки трудностите сте се чувствали щастливи. Помислете си дали съвършеният ви живот може да ви донесе повече щастие, от един по-обикновен и не толкова динамичен и натоварващ начин на живот. И никога не се отказвайте от да грешите, защото тогава ще загубите способността си да вървите напред.

Чудя се как ли щяхте да се чувствате ако бяхте идеални и живеехте в един съвършен свят. Със сигурност нямаше да има какво да учите и животът ви щеше да бъде лишен от предизвикателства, нямаше да изпитате удоволствието, което идва при овладяването на нещо, което изисква усилия. Всеки ваш проект ще бъде с гарантиран успех, защото ще правите всичко идеално. Разговорите с хората няма да ви предлагат нищо, защото вече ще знаете всичко. И най-важното: никой няма да ви обича или да изгражда отношения с вас, защото е невъзможно да се изпитва любов към някой който е идеален или безгрешен и знае всичко.

Това звучи, самотно, скучно и нещастно. Още ли сте толкова сигурни, че искате да сте съвършен човек?

Д-р Катя Пенева тел. за контакти 0897 25 81 81

e-mail: [email protected]

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular