понеделник, май 29, 2023
НачалобългарияБългарияОтбелязваме деня на братовчедите

Отбелязваме деня на братовчедите

Денят на братовчедите и братовчедките се отбелязва на 24 юли. Термините, използвани за обозначаване на роднини са многобройни и могат лесно да се объркат. Някои от тях са останали в миналото и вече са забравени, докато други се използват активно и са известни на всички. Понякога е трудно да разбереш тънкостите на семейните връзки.

     По правило термини като братовчед или братовчедка се използват за означаване на децата на чичо или леля. Като цяло има няколко групи роднински връзки: кръвно родство, нероднински връзки и родство по брак. По права линия са братята и сестрите, които имат поне един общ родител, ще бъдат в сходство.

     Братовчедите нямат права линия към кръвната връзка. Поради факта, че тези определения звучат изключително рядко, ако използвате думата „братовчед“, може да ви бъде зададен въпросът: „Кой е този братовчед?“ На този термин може да се даде следното определение: братовчедка, тоест дъщеря на чичо или леля, както по бащина страна, така и по майчина страна.

     Думата „братовчед“ идва от френското «cousine», което означава „братовчед“. През 18 и 19 век представители на руското благородство говорели френски и затова тази дума била широко разпространена. Тогава всички образовани хора знаели кой е братовчед. Обикновеният народ рядко използвал отвъдморски думи, били му чужди и неразбираеми.

     Според обяснителния речник на Ефремова, терминът „братовчед“ или „братовчед“ може да означава всеки далечен роднина, например втори братовчед. Независимо от това, такива имена на роднини като братовчеди и братовчеди са по-приложими към основното им значение – братовчеди.

    Също така думата „братовчед“ в разговорна реч може да се нарече добър приятел. Исторически терминът мон «cousine», който означава „мой братовчед“, се прилага от крал към принц или връстник. /yandex.ru

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular