понеделник, август 15, 2022
НачалоCOVID-19Затягат противоепидемичните мерки в още осем области

Затягат противоепидемичните мерки в още осем области

В още 8 области на страната от 22 юли се въвеждат временни мерки, свързани с повишаване на заболеваемостта от COVID. Tова са Пловдив, Благоевград, Кюстендил, Монтана, Перник, Разград, Стара Загора и Хасково. Властите в Пловдив се възползваха от правото да затегнат дори още повече предпазните мерки, затова там носенето на маски на обществените места вече е задължително.

От 19 юли временните противоепидемични мерки действат на територията на областите София град и Бургас, от 20 юли – в Софийска област, Добрич и Ямбол, а от 21 юли – в Габрово, Варна, Враца, Сливен и Силистра. От 23 юли противоепидемични мерки ще бъдат въведени и на територията на област Ловеч.

Ето какво включват те:

– носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, обекти за предоставяне на социални услуги и др.;

– спазване на физическа дистанция от минимум 1,5 м в места със струпване на хора;

– хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности, редовно проветряване;

– работа от разстояние при възможност;

– провеждане на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести.

– провеждане на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.

Към 22 юли броят на областите, попадащи в Етап 1, е 19. В тези населени места се наблюдава нарастване на интензивността в разпространението на COVID-19 и увеличаване на заетостта на болничните легла от пациенти със SARS-CoV-2, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular