вторник, август 16, 2022
НачалоБургасБразилският пианист Пабло Роси открива Лятната академия на изкуствата в Бургас

Бразилският пианист Пабло Роси открива Лятната академия на изкуствата в Бургас

Световноизвестният бразилски пианист Пабло Роси ще открие 17-ото издание на Лятна академия на изкуствата. Концертът ще се състои на 7 юли от 19:00 ч. в залата на НХК в Бургас.

Събитието се осъществява със съдействието на Бразилското посолство в София и с личната ангажираност на посланика Н. Пр. Мария Едилеуза Фонтенеле Рейс, която ще бъде официален гост на концерта в морския град. С инициативата ще се отбележи 200-годишнината от независимостта на Бразилия. Концертът се реализира в партньорство с българския клон на „Зенон Културен институт“ – Бразилия.

През годините Лятната академия на изкуствата се е превърнала в притегателен център за хора на изкуството от цял свят. В Созопол и Бургас концерти и майсторски класове са провеждали редица известни музиканти, певци, актьори, писатели, художници, журналисти и др.

„Целта е младите хора да се докоснат до големите имена и да се вдъхновят от тях. Чрез този концерт ние продължаваме нашата мисия да утвърждаваме и популяризираме българската, европейската и други школи в сферата на професионалното музикално, художествено изкуство, актьорско майсторство и т.н.“, споделя Петя Великова – Димитрова, която е създател на Академията.

За Пабло Роси

Пабло Роси е считан от специализираната критика за едно от най-важните имена сред новото поколение бразилски пианисти. Той гради солидна кариера на национални и международни сцени. Бил е солист на Камерните оркестри на Кремъл (Москва) и Оверн (Франция), на Симфоничните оркестри на Киров, Бразилия и Сао Пауло и Филхармоничните оркестри на Минас Жерайс и Гояс.

Роси е лауреат на Първия национален конкурс за млади бразилски таланти “Nelson Freire“ през 2003 година. Спечелил е своята първа награда в конкурс по пиано, когато е бил още на 7 години и оттогава е лауреат на повече от 10 Международни конкурса в Испания, Бразилия и Аржентина.

През 2021 г. Пабло Роси защитава своята втора магистратура в Mannes scholl of mucic” в Ню Йорк. Наред с това е завършил бакалавърска и магистърска степен с високи отличия от Московската държавна консерватория „П. И. Чайковски“, в класа на световноизвестната пианистката Елисо Вирсаладзе.

Албумът му ”Villa-Logos: Complete Violin and Piano Sonatas” издаден от Naxos е признат за най-добрия камерен музикален запис за всички времена от знаменития BBC Music Magazine.

През последните 5 години Пабло Роси е изсвирил повече от 70 рецитала в Европа, Америка, Африка, Латинска Америка и Азия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular