понеделник, август 15, 2022
НачалоВодещи новини5 исторически мистерии, които вероятно никога няма да бъдат разгадани

5 исторически мистерии, които вероятно никога няма да бъдат разгадани

В историята на света има въпроси, на които не може да се отговори въпреки огромното ни желание. Причините са различни: материалите от разкопките са изгубени, мястото на разкопките е унищожено или оцелелите доказателства са твърде неясни и няма да е възможно да се получат нови.

Имало ли е истински крал Артур?

Историята на крал Артур е била разказвана и преразказвана много пъти в продължение на над 1000 години. Камелот, рицарите на кръглата маса, магьосникът Мерлин и мечът Екскалибур са добре познати съставки на приказките за Артур.

5 исторически мистерии, които вероятно никога няма да бъдат разгадани

Въпреки това, ако крал Артур наистина е съществувал, реалността най-вероятно не е била толкова магическа. Най-ранните оцелели истории са от девети век и разказват за водач (може би дори не крал), който води няколко битки срещу саксонците. Дори точността на тези сметки е спорна.

Има няколко места във Великобритания, които легендите свързват с крал Артур. Например Тинтагел, крайбрежно място, за което се предполага, че е било домът на крал Артур.

Разкопките не са потвърдили дали Артур е живял там. В крайна сметка изглежда малко вероятно учените някога да узнаят със сигурност дали е имало истински крал Артур или човекът е бил напълно измислен.

Къде е гробницата на Клеопатра?

5 исторически мистерии, които вероятно никога няма да бъдат разгадани

Древните автори твърдят, че Клеопатра и нейният любовник Марк Антоний са били погребани заедно в гробница след смъртта си през 30 г. пр.н.е. Писателят Плутарх (45-120 г.) пише, че гробницата се намира до храма на египетската богиня Изида. Гробницата била „възвишен и красив“ паметник, съдържащ съкровища от злато, сребро, изумруди, перли, абанос и слонова кост.

Местоположението на гробницата остава загадка. През 2010 г. Захи Хавас, бившият египетски министър на антиките, извърши разкопки близо до Александрия. Това място сега се нарича Taposiris Magna, където има редица гробници, датиращи от ерата на Клеопатра.

Въпреки че са направени много интересни археологически открития, гробницата на Клеопатра не е сред тях. Археолозите отбелязват, че дори гробницата на Клеопатра да е оцеляла до днес, тя може да бъде напълно разграбена и вече не е възможно да бъде идентифицирана.

Мина за пари на остров Оук

Повече от два века се разпространяват истории, че на остров Оук, разположен край бреговете на Нова Скотия (Канада), има мина за пари със заровени съкровища. Твърди се, че са били оставени от пиратския капитан Уилям Кид (1645-1701). През това време множество експедиции на стойност милиони долари отидоха на острова в търсене на изгубени съкровища. Уви, без резултат.

Намерена е само една испанска медна монета.

5 исторически мистерии, които вероятно никога няма да бъдат разгадани

Това обаче не спира хората да се опитват да намерят дупка с пари. В чест на новата експедиция History Channel дори има предаване, наречено „Проклятието на остров Оук“, където можете да научите за всички факти и неуспехи в търсенето на съкровище.

Съществувал ли е град Атлантида?

5 исторически мистерии, които вероятно никога няма да бъдат разгадани

През четвърти век пр. н. е. гръцкият философ Платон разказва история за земя, наречена Атлантида, която е съществувала в Атлантическия океан и се предполага, че е завладяла голяма част от Европа и Африка в праисторически времена. В тази история древните атиняни отвръщат на удара на Атлантида в конфликт, който завършва с изчезването на Атлантида под вълните.

Въпреки че никой сериозен учен не вярва, че тази история е буквална, тя може да се основава на реални събития.

Например минойската цивилизация, която процъфтява на остров Крит до около 1400 г. пр. н. е. и след това изчезва, може да е вдъхновила гръцката история за Атлантида. Въпреки че Крит е в Средиземно море, а не в Атлантическия океан, минойските селища претърпяват значителни щети по време на изригването на вулкана Санторини.

Въпреки това някои гръцки градове, разположени на брега, също потъват под вода по време на природни бедствия. Така че гърците са имали много потенциална текстура, за да вдъхновят историята на Атлантида. Но какво точно е било – уви, мистерия и най-вероятно вече няма да бъде разгадана.

Къде е Светият Граал?

5 исторически мистерии, които вероятно никога няма да бъдат разгадани

Свещеният Граал, чашата, от която Исус е пил на последната вечеря с учениците си преди разпятието, никога не е открит. И почти сигурно никога няма да бъде намерен.

Интересът към него възниква едва през Средновековието, след като авторите на истории за крал Артур описват търсенето на Светия Граал като важна кампания. Крал Артур и неговите рицари посвещават голяма част от времето си на намирането на свещения потир. Но дори не сме особено сигурни, че Артур е съществувал.

В днешно време няма сериозни научни опити за намиране на Светия Граал и тази купа е по-скоро произведение на изкуството, отколкото истинската цел на археолозите.

Източник: zen.yandex.ru

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular