неделя, юли 3, 2022
НачалоВодещи новиниДнес е Международен ден на вдовиците

Днес е Международен ден на вдовиците

Отбелязва се от 2011 г. с резолюция A/RES/65/189 на Общото събрание на ООН от 22 декември 2010 г. по инициатива на благотворителната фондация „Лумба“ от 2005 г., за да се обърне внимание на социалното положение на вдовиците и техните деца. Фондацията „Лумба“ е създадена на 26 юни 1997 г. в Лондон, Великобритания, от индийското семейство Радж и Веена Лумба, като признание към майката на Радж Лумба, която овдовява на тази дата през 1956 г. и сама отглежда седем деца.

В специално послание генералният секретар на ООН, Бан-Ки-Мун, припомня липсата на социална мрежа за сигурност след брака и невъзможността да се възползват от наследството, от собствеността върху земята, намиране на работа, а понякога дори и липсата на достъп до средства за препитание.

“В местата, където статусът на вдовиците е свързан със съпруга”, се казва в посланието, тези жени ”изведнъж се оказват отхвърлени и изолирани. Бракът, независимо от тяхната воля, е единственият начин за една вдовица да си възвърне социалното положение”. Сред близо 245 милиона вдовици в света, повече от 115 милиона живеят в условия на крайна бедност. Ситуация, която се влошава в страните разкъсвани от конфликти в които жените често остават вдовици много млади и трябва да поемат отговорността за децата си сред войни и премествания, без помощ или подкрепа.

“Всички вдовици трябва да бъдат защитени от правата, провъзгласени в Конвенцията за премахване на всички форми на дискриминация срещу жените и в други международни договори за правата на човека”, добавя Бан-Ки-Мун, който посочва също, как “интерпретациите на традиционните кодове на поведение, като например траур и погребалните ритуали, често отричат почти всички всеобщо признати права на вдовиците. Смъртта е неизбежна“, завършва генералния секретар, “но ние може да намалим страданията на вдовиците като подобрим положението им и им помогнем в това време на нужда. Това ще спомогне за насърчаването на пълното и равноправно участие на всички жени в нашето общество, като ни приближи все повече до премахването на бедността и насърчаването на мира в света”.

archivioradiovaticana.va

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular