неделя, юли 3, 2022
НачалоВодещи новини20 май - Европейският ден на морето

20 май – Европейският ден на морето

Европейският ден на морето се отбелязва ежегодно на 20 май. Този празник има за цел да повиши осведомеността на европейските граждани за моретата и тяхното значение в живота на човечеството. Европейският морски ден е създаден съвместно от Европейския съвет, Европейския парламент и Европейската комисия през 2008 г. като част от морската политика на ЕС.

Целта на създаването на Европейския морски ден беше възможността в такъв ден да се подчертае важната роля, която океаните и моретата играят в ежедневието не само на хората от крайбрежните райони, но и на всички граждани на ЕС. Освен това Европейският морски ден има за цел да насърчи устойчивото използване на ресурсите на крайбрежната зона, моретата и океаните за всички граждани и участници.

По традиция, като част от честването на Европейския морски ден, се провеждат конференции между членовете на ЕС, тематични изложби, концерти и различни социални събития.

Основното събитие за деня е конференцията на Европейския морски ден (EMD). Всяка година се провежда в нов град. На събитието присъстват политици, работници от морската индустрия, водещи представители на морски организации, екологични активисти, учени.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular