неделя, юли 3, 2022
НачалоВодещи новиниОтбелязваме Световния ден на пчелите

Отбелязваме Световния ден на пчелите

На 20 май се отбелязва Световният ден на пчелите. Празникът е установен с резолюция на Общото събрание на ООН през декември 2017 г.

Това беше предшествано от цяла поредица от събития: приемането на Конвенцията и биологичното разнообразие, работата на Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФАО) по въпросите на опрашването, опрашителите, запазването на тяхното разнообразие, безопасността на храните и устойчивото развитие развитие на селското стопанство. През 2016 г. Република Словения, заедно с Международната федерация на пчеларските организации, говориха на срещата на ФАО с предложение за установяване на Световен ден на пчелите, като подчертаха ролята на тези насекоми в опрашването, увеличаването на добивите и в резултат на това храната сигурност.

За дата на тържеството е избран 20 май – в памет на един от изключителните пчелари, новатори на този вид дейност – Антон Янша, който се смята за един от основателите на съвременното пчеларство. Той е роден в Словения на 20 май 1734 г. и след като е превърнал пчеларството в основна дейност, успява значително в тази област, дори успява да напише учебник, публикуван през 1771 г. на немски език.

Установяването на празника има за цел да подчертае приноса на медоносните пчели в процесите на опрашване на растения, включително земеделски култури, т.е. тяхната роля в растениевъдството, градинарството, зеленчукопроизводството и други отрасли на земеделието.

Пчелите, пеперудите и другите опрашители засягат всички нас. Храната, която ядем, като плодове и зеленчуци, е пряко зависима от опрашителите. Свят без опрашители би бил лишен от разнообразие на храните – нито боровинки, нито кафе, нито шоколад, нито краставици. Те не само помагат да се осигури изобилие от плодове, ядки и семена, но и тяхното разнообразие и качество, които са от решаващо значение за човешкото хранене. В допълнение към производството на храни, опрашителите също допринасят пряко за развитието на лекарства, биогорива, текстил и строителни материали.

По-голямата част от цъфтящите растителни видове могат да произведат семена само чрез движение на цветен прашец от тичинките към плодниците. Без тази работа на опрашители много взаимосвързани видове и процеси, функциониращи в екосистемата, ще се сринат.

Опрашването е критичен процес както за селскостопанските, така и за природните екосистеми. Той играе ключова роля в производството на храни и поминъка и служи като връзка между дивите екосистеми и селскостопанските хранителни системи.

Празникът, фокусиран върху пчелите като основен опрашител, информира и за това кои други представители на света на насекомите, както и птиците и бозайниците, са включени в процесите на опрашване. Ролята на пчелите в този случай се откроява, тъй като освен естествения процес на опрашване в процеса на събиране на нектар, тези насекоми носят и много други ползи за хората. На първо място, това е, разбира се, медът – важен продукт сам по себе си, който също е в основата на много други хранителни продукти, лекарства, хигиена и козметика. В допълнение към меда, пчеларските продукти, използвани от хората, включват пчелно млечице, пчелен восък, прополис.


Снимка: Каролайн Трутман, ООН (www.un.org)

Производителността на много растителни видове, които са в основата на диетата на хората и животните, зависи от здравето на опрашителите.

Световният ден на пчелите има за цел да информира населението не само за ползите от опрашителите, но и за проблемите, които възникват по пътя на тяхното съществуване в съвременния свят. Сред такива проблеми са използването на пестициди в селското стопанство, преходът в определени региони към отглеждането на монокултури и др.

Екологичното равновесие, подредено съгласно принципа на тясна взаимовръзка на всички негови компоненти, страда много, когато поне един привидно незначителен елемент е нарушен. По този начин намаляването на опрашителите води до намаляване на хранителното разнообразие.

Всички събития, провеждани в рамките на Световния ден на пчелите, се провеждат с активното участие на ФАО, както и пчеларски организации, представители на земеделието и земеделието.

Мерките, насочени към опазване на разнообразието от опрашители, включват наблюдение на намаляването на популацията на някои видове насекоми, идентифициране и евентуално отстраняване на причините за този спад. Освен това голямо значение се придава на рационалното използване на торове и пестициди в селското стопанство, евентуалното отказване от тяхното използване в случай на заплаха за опрашителите и възстановяването на естествените местообитания на опрашителите.

В Словения на първата дата на честването на Световния ден на пчелите, отбелязан на 20 май 2018 г., беше издадена възпоменателна монета в деноминация от 2 евро.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular