неделя, юли 3, 2022
НачалоВодещи новиниОтбелязваме европейския ден за борба със затлъстяването

Отбелязваме европейския ден за борба със затлъстяването

България е на пето място в Европа по затлъстяване при децата. В Русе изследване сочи, че само за година процентът на подрастващите с наднормено тегло е скочил от 2 на 6 на сто.

Изследването сред близо 26 хиляди деца в Русе и региона сочи, че причината за затлъстяването им е ежедневната консумация на чипсове, снаксове, дюнери и всякакви нездравословни и мазни храни. Влияние оказва и големият брой медицински бележки за освобождавене от часовете по физическо възпитание, където учениците имат шанс да се пораздвижат и да изразходят калории-твърдят експерти.

Ролята на семейството е изключително важна при възпитаването на хранителните навици на децата-смятат медици. Те препоръчват родителите внимателно да насочват малките към здравословните храни, както и към пресните плодове и зеленчуци. Експертите допълват, че в кутията за храна, с която детето тръгва към училище, е добре всеки ден да има поне един нарязан зеленчук или плод.

Ирена Лакова казва, че е много предпазлива при избора на храна за 3-годишното си момиченце.

По повод на Европейския ден за борба със затлъстяването днес в Русе на централния площад и в двора на болница „Канев“ родители и деца ще могат да опитат разнообразна здравословна храна. Те ще имат възможност да си направят профилактични изследвания безплатно, а също да участват в интересни семинари и игри, посветени на здравословното хранене.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular