неделя, юли 3, 2022
НачалоБургасЧестита 119 годишнина на пристанище Бургас!

Честита 119 годишнина на пристанище Бургас!

Най-старото подробно описание на бургаския залив е направено през 1786 г. от австрийския дипломат разузнавач Венцел фон Броняр. Според него той „обхваща от Созопол до Месамбрия около 20 мили и се вдава навътре в сушата почти с толкова.“

За пристанището фон Броняр пише: „Неговата превъзходна търговия се състои наред с дърва и дървени въглища, жито, плодове и масло и в търговия със сол, която се добива при една долина, разположена край самия залив… Земята около цялата северна страна на залива е в по-голямата си част равна, плодородна и приятна и оттук отиват пътища през Созопол към малките крайморски селища, през Анхиало и Месамбрия, след това за Лозенград и Одрин и най-после през Айтос, през дългата 14 часа планина на изток за Варна и северно от Силистра и другите равнинни места към Дунав.“

Пристанище Бургас е основано с Указ №7 на княз Феардинанд от 20 декември 1894г. Строителството започва през 1895 г., съпроводено е с много трудности в техническо отношение и се оказва, че „Кас и Ликенс“ не може да построи пристанището.

През 1898г. правителството възлага довършването на строителните работи на френската фирма „Сосиете дьо конструксион Батиньол“. Сумата за изграждането на пристанището се увеличава на 6 742 300 златни български лева.
Изглед от пристанището

На 18 май 1903 г. в присъствието на княз Фердинанд бургаското пристанище тържествено е отворено за търговско корабоплаване. Малко преди това – през 1899 г. е запален белият бургаски фар – първият български пристанищен фар. При откриването си пристанището представлява басейн с 60 хектара площ, има три кейови стени с общ фронт 590 метра и дълбочина на акваторията 24 фута.

От 1963 г. на три мили южно от основния порт, в района на парк „Росенец“ започна работа и терминалът эа нефт и нефтопродукти. Портът разполага с три корабни стоянки и обслужва кораби с дедуейт до 75 000 тона. Има възможности да претоварва до 18 млн тона петрол годишно.

На 5 септември 1974г. официално е открито пристанището за насипни товари.

През 1980 г влиза в експлоатация пристанище „Запад“ специализирано за обработка на голямотонажни кораби, превозващи черни метали.

При откриването си пристанището представлява басейн с 60 хектара площ, има три кейови стени с общ фронт 590 метра и дълбочина на акваторията 24 фута. През 1941 г. са доставени първите два крана-3-тонни електрически, производство на “Шкода”. Дотогава целият труд е бил ръчен-товарите са се носели на гръб, върху т. нар. самари. Докерите са вървяли с товарите по наклонени скели от кея към кораба.

На 5 септември 1974г. официално е открито пристанището за насипни товари. От 1963 г. на три мили южно от основния порт, в района на парк “Росенец” започна работа и терминалът эа нефт и нефтопродукти. През 1980 г влиза в експлоатация пристанище “Запад” специализирано за обработка на голямотонажни кораби, превозващи черни метали.

Днес „Пристанище Бургас” ЕАД е вторият по големина пристанищен оператор в акваторията на Бургаския залив и работи в условията на конкуренция с още шест пристанищни оператора. На територията му се обработват стоки и товари, които обслужват икономиките на Югоизточна България, съседни балкански страни и всички черноморски държави. Модернизацията и обновлението на терминал „Изток 1” през последните години е осезаема – нова Морска гара, каботажен пасажерски терминал, Марина Порт Бургас, обекти за развлечение и отдих, културните събитията в Зоната за обществен достъп и „Магазия 1”, привличат ежегодно хиляди граждани и гости на града.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

port-burgas.bg/istoriya

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular