неделя, юли 3, 2022
НачалоБургасДушата, любовта, простора на мисълта и скритите символи в изложбата “Хоризонт” на...

Душата, любовта, простора на мисълта и скритите символи в изложбата “Хоризонт” на Мария Алексиева

Почувствайте с открито сърце скритите символи в изложбата „Хоризонт“ на Мария Алексиева

Осмата самостоятелна изложба на бургаската художничка Мария Алексиева е факт. Експозицията е планирана и работена близо три години и ще бъде открита утре, 18 май /сряда/ от 17.00 часа в галерия „Неси”.

Тя е от онези художници, които ни дават надежда с фината мисъл и композиция на платната си, с прецизното полагане на всеки щрих.

Пастелните цветове, които Мария използва, подсилват усещането за нежност, лекота, вечност и простор, създавайки многопластови художествени произведения, достойни за всеки изискан дом и галерия по света.

Безразлична към ежедневната суета, излишните емоции, думи и претенции, талантливата художничка Мария Алексиева е добре позната на ценителите на изкуството, с над 10 годишната си работа в Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски”. Много талантлив автор, който непрекъснато разширява хоризонтите на своите творчески търсения.

„Мечтая си за самостоятелно ателие и здраве за всичките близки”, споделя Мария с усмивка. И не крие, че времето на изолация, заради Covid 19 оказва влияние върху нея, както и периода на майчинство, раждането на обичания й син.

В галерия „Неси” Алексиева ще подреди пейзажи, фигурални композиции, маслена живопис. Темите са разнообразни – църкви, пътища, символи, преживени и мечтани емоции.

Тя говори с благодарност и уважение за своите колеги от градската художествена галерия, за директора Георги Динев, който я напътства в годините, първият й учител в училище „Св.Св. Кирил и Методий”, сега преподавател в Националната художествена академия – проф. Светозар Бенчев, в чийто съвети се вслушва внимателно, за художника Кольо Кехайов, и неговата великолепна работа като куратор и художник. Мария споменава, че се е вдъхновявала и от по-големия ѝ брат, който също е рисувал, а някои от творбите му тя грижливо пази.

Първата й изложба е през 1999 година в галерия „Балкон”. Споделя, че много хора и събития я формират като творец –това са големи имена в изкуството като Светлин Русев, Стоян Цанев, Иван Вукадинов и др.

Най- силната и безгранична енергия за всеки творец си остава любовта, подкрепата на най-близките, а Мария се радва на такава от страна на момчетата у дома. С много вълнение тя ще посрещне всички гости в галерия „Неси“, където ще се докоснем до една безкрайно интересна и запомняща се изложба.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular