неделя, юли 3, 2022
НачалобългарияБългарияДнес е Международният ден на музеите

Днес е Международният ден на музеите

Всяка година 18 май музейни работници от различни страни отбелязват своя професионален празник – Международния ден на музеите. И, разбира се, всички, които нетърпеливо очакват следващото пътуване до местния исторически музей на своя град или среща с редките експонати на Ермитажа или Лувъра, също са включени в днешния празник.

Той се появява в календара през 1977 г., когато на редовно заседание на Международния съвет на музеите (ICOM) е прието предложение от руска организация за установяване на този културен празник. 

От 1978 г. Международният ден на музеите се отбелязва в повече от 150 страни.

Както е определено от ICOM, музеите са институции в услуга на обществото и неговото развитие. А самият ICOM, създаден през 1946 г., е световна организация, представляваща музеи и музейни специалисти. Дейностите му са насочени към опазване и популяризиране на природното и културното наследство – минало и бъдеще, материално и нематериално. Днес членовете на тази организация са 40 хиляди членове от повече от 140 страни по света.

Според Жак Перо, бивш президент на ICOM, „музеите трябва да заемат място в сърцето на обществото и да бъдат отворени за обществеността. Развитието на нашите институции зависи до голяма степен от помощта на обществеността и ние трябва да им предложим възможност да подкрепят целите ни и да участват в нашата работа. Поради това е наложително музеите и обществото да работят заедно в дух на творчество и иновации. „

Общоприето е, че чрез музеите обществото изразява отношението си към историческото и културното наследство и е трудно да не се съгласим с това. Събирайки и съхранявайки паметници на материалната и духовната култура, музеите извършват голяма част от научната, образователна и образователна работа.

Всяка година, от 1992 г. насам, празникът има своя специфична тема, посветена на проблемите на музейната дейност, например, като незаконния износ на музейни ценности, ролята на музеите за повишаване на културата на обществото и много други. И така, сред темите от последното десетилетие бяха лозунгите: „Музеи и туризъм“, „Музеи заради социалната хармония“, „Музеи и памет“, „Музеите в един променящ се свят. 

Нови предизвикателства, ново вдъхновение “,„ Музеи (памет + творчество) = социална промяна “,„ Музейните колекции се обединяват “,„ Музеите и устойчивото развитие на обществото “,„ Музеите и културните пейзажи “,„ Музеите и противоречивата история: говорим за трудно в музеите ”,„ Музеите в ерата на хиперкомуникацията: нови подходи, нова публика ”,„ Музеите като центрове на културата: бъдещето на традицията ”,„ Музеят като пространство на равни възможности: разнообразие и приобщаване ”.

2020 г. беше за разлика от никоя предходна година. Кризата Covid-19 засегна целия свят и засегна всички аспекти на обществото. Музеите не правят изключение: културата е по-засегната от кризата, отколкото много други области. Изследванията, проведени от ICOM и други международни организации, показват ужасното положение за музеите и работещите в тях специалисти поради икономическите, социалните и психологическите последици от пандемията – както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Но в същото време тази криза послужи като катализатор за най-важните иновации, които дотогава бяха в етап на развитие. Това важи особено за използването на цифрови технологии, създаването и разпространението на нови форми на културен опит. 

Националната програма за отбелязване на събитието през 2022 г., изготвена от дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ на Министерството на културата, включва тематични изложби, концерти и разнообразни арт прояви, посветени на Нощта. В нея ще участват общо 69 държавни и общински музеи, както и художествени галерии.

Организатори на „Европейска нощ на музеите – София 2022“ са Френският институт в България в партньорство с Министерството на културата и Столичната община.

В София в инициативата ще се включат 48 музеи и галерии с изложби, ателиета, прожекции и многобройни артистични прояви, за които пълна информация има на сайта на Френския институт. Голяма част от събитията ще започнат към 18:00 ч. и е предвидено да завършат до полунощ.

Филиалите на Националната галерия – Двореца и Квадрат 500, Софийската градска художествена галерия, Националният исторически музей, Националният военноисторически музей, Националният археологически институт с музей при БАН, Националният етнографски музей на БАН, Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство, галериите „Васка Емануилова“, „Дечко Узунов“, „Сeрдика“, „Ракурси“, „Plus 359“, са само част от всички, включили се в инициативата галерии и музеи.

По повод събитието, Френският институт в България представя документалния филм „Една нощ в Лувъра: Леонардо да Винчи“. Заснета специално за киното, тази нощна, режисирана и озвучена обиколка на изложбата на Леонардо да Винчи, в празните зали на Лувъра, е в компанията на двамата куратори на експозицията Венсан Дельовен и Луи Франк.

Техните разкази дават възможност за по-доброто разбиране на светогледа и артистичната практика на Леонардо. Билетите за филма са 7 лв. и 4 лв. или вход с абонаментна карта. Лентата ще бъде излъчена от 19:00 ч., в зала „Славейков“.

В Нощта на музеите желаещите ще могат да се запознаят с Micro-folie – френски дигитален музей, който е инсталиран в една от залите на Регионалния исторически музей – София по случай Председателството на Франция на Съвета на Европейския съюз. Замислен от „Ла Вилет“ – Париж, този дигитален музей е отворена врата към многообразните съкровища на човечеството – изобразително изкуство, архитектура, научноизследователски култури, сценични изкуства.

Той ще представи Европейската колекция, която разкрива историята на културата и изкуствата на Стария континент посредством повече от 200 различни творби от престижни институции на 27-те страни членки на ЕС. От Панагюрско съкровище до Версай, от Тициан до Ван Гог, от Моцарт до хип-хоп – колекцията предлага пълна панорама на знаковите творби, белязали Европа и богатата история на народите, които я населяват.

Сред участващите институции ще са и музеите на Българската академия на науките. В аулата на Националния антропологичен музей при ИЕМПАМ – БАН ще бъде представен цикъл от научно-популярни беседи, посветени на интересни и социално значими антропологични и медицински проблеми. Учени ще извършват измервания за определяне на антропологичен тип и плоскостъпие при деца. За гостите ще се организират беседи в обновената постоянна експозиция на Музея.

Националният природонаучен музей при БАН предлага свободен достъп до експозицията си от 18:00 до 23:30 часа. Постоянната изложба на НПМ-БАН представя биологичното и минералогично разнообразие на Земята, а също проби от Луната и метеоритни проби от Марс. Артистите от екипа на „36 маймуни“ канят „В малкия голям свят на прилепите“ – временна изложба във фоайето на музея.

Националният археологически институт с музей при БАН отваря за посещения от 18:00 до 24:00 ч. (последен вход в 23:30 ч.). Посетителите ще могат да разгледат временните изложби „Българска археология 2021″,“Време, материя и дух. Реставрацията в НАИМ-БАН“ и „Доспехите на тракийските воини“.

Националният етнографски музей ще участва с изложбите „Пътят до трапезата“ и „Времена и хора – живите традиции на България“. От 20:00 ч. е планирана прожекция на филма „От „Къщата с куклите“ до жълтите павета“, посветен на Националния етнографски музей. Музеят ще е отворен за безплатни посещения от 19:00 до 24:00 ч. (последен вход в 23:30 ч.).

Националният исторически музей ще работи с вход свободен от 18:00 до 24:00 (в 23:00 ч. спира допускането на посетители). Освен постоянната експозиция на музея, желаещите ще могат да видят изложбите „Вълчитрънското златно съкровище“ и „La Belle Rose. Мистичната сила на малкото цвете“. Музейният обучителен център организира специални ателиета за деца през целия съботен ден.

Националният музей „Земята и хората“ е подготвил нова временна експозиция „Метеорити“, специално за Европейската нощ на музеите. Освен това ще може да се разгледа „Раждането на Луната“ и българският принос за разгадаване на геоложката й история, както и експозициите „Нови постъпления във фондовете на Музея“, „Минерали и скъпоценни камъни във филателията“, „Злати Златев – 40 години посветени на събирането на български минерали“. Предвидени са и специални лекции на учени от катедра „Астрономия“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Ще има и концерт на Росен Драганов и Янко Маринов – изпълнения на орган и пиано, с акцент „Лунната соната“.

Книжна среща с драконче, техника от времето на „Флинстоун до смартфона“ и урок в специалния кабинет по физика са предвидили в Националния политехнически музей (НПТМ). Инициативата НПТМ ще е със свободен вход от 18:00 до 23:00 ч., като приемът на посетители се преустановява в 22:30 ч. 

Лятно кино, добавена реалност и концерт ще има в Нощта на музеите в Националния военноисторически музей. Входът е свободен, а подготвената програма ще насърчи активното участие на посетителите в музейния живот. Екипът на НВИМ ще отправи и предизвикателство към гостите си да станат част от кураторския екип на бъдещата изложба, посветена на 110-ата годишнина от Балканската война, като определят най-интересните теми, които да бъдат включени в нея.

Регионалният исторически музей в София участва в Европейската нощ на музеите за осми пореден път. Включва се с постоянната си експозиция, временни изложби и специални събития. Входът е свободен. Постоянната и временните изложби са отворени от 12:00 до 22:00 ч. (последен час на влизане); Археологическото ниво на базиликата Света София (ул. „Париж“ 2) – от 10:00 до 18:00 ч. (последен час на влизане 17:30);

Основното нещо е, че същността им съответства на принципа: „Музеи са важно средство за културен обмен, обогатяване на културите и развитието на взаимното разбирателство, сътрудничество и мир между хората .

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular