неделя, юли 3, 2022
НачалоВодещи новиниМакът – божественото цвете на пролетта

Макът – божественото цвете на пролетта

Разказват, че богинята Флора е създала мака, в една самотна и тъжна нощ. Цветята, с които Флора украсявала земята, радвали всички живи същества. И само Нощта се чувствала нещастна – тя се скитала, обвивайки главата си с черен воал. Опитвала се да разпръсне мрака със звезди и светкавици, но въпреки това хората продължавали да не я харесват. 

Нощта помолила Флора: „Дай ми такива цветя, че когато хората ги видят, да започнат да ме обичат …“ И тогава Флора й дала маковете. Флора накарала Морфей, бога на съня да бди над тях. Когато Морфей иска да приспи някого, трябвало само да докосне листенцата на мака и човекът заспивал, сънувайки сладки сънища

 Около жилището на Морфей се простирали гъсталаци от цъфтящи макове и във всеки от тях лежали леки сънища, които той изпращал на хората. Сънищата били много различни, защото само в един мак има почти тридесет хиляди малки семена. Ето защо макът не става само цвете на мечтите – той става и символ на плодородието. 

Има няколко легенди и митове, свързани с появата на макове. Древните гърци вярвали, че това цвете е създадено от бога на съня Хипнос за Деметра, която била толкова уморена да търси изчезналата си дъщеря Персефона, открадната от Хадес, господар на подземния свят на мъртвите, че вече не можела да осигури растежа на житото. Тогава Хипнос й дал мак, за да може да заспи и да си почине.

През 1915 г., по време на Първата световна война, канадски военен лекар Джон Маккрай пише широко известно стихотворение „В полетата на Фландрия“, като започва със следните редове: „Навсякъде макове, като печални свещи горят, война запечата полетата на Фландрия, между мрачните кръстове, които в редици стоят, там, където пепелта ни наскоро беше погребана “.

Има поверие, че макът винаги расте в изобилие на бойните полета. Основната причина за това е, разбира се, червено-кървавото оцветяване на цвета му. Хората вярват, че това е кръвта на мъртвите, която се издига от земята и, превръщайки се в кървави макови цветя, моли живите да се помолят за почивка на грешните души на покойните. 

Славяните често свързват маковото цвете с глава, връх. Смята се, че думата корона има общ корен с думата мак. Често куполите на църквите се наричат ​​също макове. Кутията с маково семе символизира богатството, щедростта и плодородието, а с маковото семе свързваме всички най-малки и най-незначителни неща. Много християнски обреди имат езически корени, маковите семена, осветени в църквата, се използват в борбата срещу злите духове, разпръсквайки семена в ъглите на къщата с вяра в растителната магия.

Има и християнски празник, наречен Маковей, или мак спаси нас. Историческият му произход е свързан с деня на паметта на седемте старозаветни мъченици – Макавеи, починали през 166 г. преди раждането на Христос. На този ден езичниците изпращали лятото и приготвяли освежителни напитки от мак, пекли постни питки, рула, рулца и джинджифилови бисквитки, с маково семе и мед. 

Вероятно макът е бил открит още в епохата на неолита и хората дори тогава са разпознавали качествата и скритата сила на аленото цвете. В египетските гробници са открити макове, които лежат там повече от 3000 години. Открита е рецепта за лекарство, с помощта на която успокоявали плачещите деца.

Източните народи знаели за мака от древни времена и използвали семената му като хапчета за сън. Легендата за произхода на мака е много трогателна. Когато Венера загубила любимия си син Адонис, тя плакала неутешимо и проливала реки от сълзи. На мястото на всяка паднала сълза разцъфтявали макове. Дори днес венчелистчетата им се отронват лесно, като сълзи.

Какво не знаем за мака?

Нежните млади листа на полския мак имат приятен свеж аромат и се смятат за ароматна трева. Берат се листните розетки, в началото на пролетта, преди да се появят цветоносните стъбла, докато силата на растението се намира още в зелената листна маса.

Представлява неотменна съставка във всякакъв вид традиционни зелени баници. Използва се като ароматна добавка в салати, ястия със спанак и други листни зеленчуци. Участва в традиционната критска хортопита (баница с зеленини), която се прави с 17 ароматни треви.

Листата на мака, заедно с други ядливи треви, след като се сварят в тенджера с вода, се консумират като салата овкусена с лимон и зехтин. Маковите семена се използват за поръсване на различни печива (гевречета, курабийки и др. хлебни изделия).

В народната медицина растението се използва и като билка.

  • Запарка, приготвена от цветовете на полския мак има омекчаващо и противокашлично действие.
  • Отвара от плодовите кутийки помага при болки в корема, кашлица, нередовна менструация, при сърцебиене и др.
  • Масло, в което са киснати макови семена ободрява организъма и помага срещу запек.

Източник: 7dach.ru

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular