неделя, юли 3, 2022
НачалоВодещи новиниУкрайна е големият победител на Евровизия 2022 (Видео, снимки)

Украйна е големият победител на Евровизия 2022 (Видео, снимки)

Украйна е големият победител на Евровизия 2022.

Песента на „Калуш Оркестра“ – „Стефания“, получи най-много гласове от зрителите.

Те благодариха за подкрепата.

„Тази победа е за всеки украинец. Слава на Украйна!“, заявиха победителите. На второ място се класира Великобритания, следвана от Испания и Швеция.

Украинската хип-хоп група „Калуш Оркестра“, която съчетава етнически мотиви с модерни звуци, спечели сърцата на публиката и на журитата.

По време на изпълнението си на финала „Калуш Оркестра“ отправи емоционален призив за освобождаване на хората, блокирани в металодобивния завод „Азовстал“ в Мариупол.

След редица концерти за украински бежанци и победата на „Евровизия“, „Калуш Оркестра“ ще се завърнат в Украйна.

Какво е да пееш за родината и близките си по време на война – гледайте в ексклузивното интервю за БНТ в „Денят започва с Георги Любенов“.

25 песни и техните изпълнители се впуснаха в надпреварата за любовта на публиката и националните журита. Участие във финала взеха Чехия, Румъния, Португалия, Финландия, Швейцария, Франция, Норвегия, Армения, Италия, Испания, Нидерландия, Украйна, Германия, Литва, Азербайджан, Белгия, Гърция, Исландия, Молдова, Швеция, Австралия, Обединеното кралство, Полша, Сърбия и Естония.

Конкурсът започна с дефилиране на сцената на всеки един от участниците, представящи държавите част от финала.

Последваха изпълненията на кандидатите за първото място. Всяка песен беше предшествана от кратка визитка на държавата и интересни факти за изпълнителя.

След изпълненията започна и гласуването за всеки един от фаворитите. След обявяването на номерата за гласуване с ексклузивна премиера на новото им парче на сцената се качиха миналогодишните победители на „Евровизия“ – италианската рок група „Манескин“.

И „Манескин“ с песен в подкрепа на Украйна

12-те точки от България получи Гърция.

Резултатът беше представен от журналиста на Българската национална телевизия Джанан Дурал.

С най-много от гласовете от телевота на публиката Украйна спечели първото място.

Българското жури беше в състав: председател Здравко Желязков (дует Ритон), Нели Рангелова, Мария Мутафчиева (Мери Бойс Бенд), Венцислав Роланд – Venzy, Георги Симеонов – JJ.

Източник: БНТ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular