неделя, юли 3, 2022
НачалоВодещи новиниД-р Катя Пенева-любовен психотерапевт: Болната ни любов

Д-р Катя Пенева-любовен психотерапевт: Болната ни любов

Всички се нуждаем от любов, като насъщния, като въздуха, като водата. Но не от тази любов, която можем да си дадем на себе си, а от тази, която считаме, че другите са задължени да ни предоставят. Необходимостта от симбиоза с друг човек е нещо нормално. Тази жажда обаче може да отиде в крайност, до такава степен, че да замъгли съзнанието ни и да се превърне в отрова.

Да, така е зависимостта присъства в голяма част от партньорските отношения. Малко са онези хора, които поддържат връзка един с друг единствено и само заради чувствата си. Много хора увлечени от магията на страстта не могат да направят разлика между опияняващото влюбване и пристрастяването към обекта на своите чувства от който извличат романтична и сексуална наслада.

Запитвали ли сте се дали поддържате своята връзка защото наистина сте влюбени или просто сте станали зависими от някой? Всяко първоначално привличане предизвиква отделяне на вълшебни, опияняващи хормони, които предизвикват силно желание за близост и вълнение от всяка среща. Точно тези любовни опиати ни изваждат от реалността и правят взаимоотношенията ни сладко розови и увеличават желанието ни за близост. Задушавайки реалността ние идеализираме обекта на нашето желание. За съжаление тези усещания по-скоро са задвижени от страха от самота и чувството на изоставяне.

Основната разлика между здравословната любов и пристрастяването ни към конкретен обект се крие в мотивацията. За пристрастените, влюбването е средство за бягство от болката и несгодите в живота, а не възможност за растеж. Понякога това е равностойно на алкохолизма и наркоманията. Вие постоянно се нуждаете от нови и нови дози на удоволствие и положителни емоции с другия. Не успявате да разпознаете границите и ограниченията на обекта на вашето желание.

Ако не дай си Боже влезете в конкуренция и някой друг иска да ви отнеме „щастието“, вие изпитвате силна тревожност, не можете да спите, храната загубва своя вкус. Чувствате се отчаян и гневен. Вие сте фиксиран в желанието си за притежание и все по-малко отделяте време за личните си потребности. Приятелите, забавленията, семейството остават на заден план. Защото сега най-важна е целта-идеалният партньор, към който вие сте целеустремени. Нямате право на загуба, това е пряко свързано с усещането ви за лична стойност. Липсва ви опора, а не ос около която да се въртите. Вие се нуждаете от „истинска любов“ защото това е най-голямото щастие за вас.

А замисляте ли се дали това е изискване или потребност? При всички положения това е зависимост! Зависимост, която не ви позволява да поемете отговорност за емоционалния си живот.

В здравословните любовни отношения липсва зависимостта към романтичния идеал. Макар и в някакъв начален етап да има идеализиране на партньора в последствие това чувство се превръща в уважение, а от там идва и грижата към личността и зачитането на желанията му, на границите и изборите. Другият не е обект, той не е и цел, а личност, която има право да изгражда отношения и с други хора.

В здравословните връзки партньорите израстват заедно в отношенията си. Те не са движени от несъзнателни страхове и егоистични потребности. Здравият партньор преследва целите на живота си самостоятелно, продължавайки да расте като човек във всички области. Колкото по-емоционално независими сте, толкова по-сигурни ще сте в своите чувства. Нещо повече: настроенията ви няма да се мятат нагоре надолу според милостта на някой друг. Ако се научите да обичате себе си, ще имате най-надеждния източник на любов, но за това трябва да решите дали искате да сте независим човек. Всички ние имаме право да постигнем целите си, ако ясно осъзнаваме какви са те и какво е тяхното предназначение в живота ни.

Само по себе си партньорството с друг човек не може да се превръща в цел, в съревнование или в преследване защото любовта е любов, когато е взаимна и когато има пространство по между ни. Разстояние, в което можем да допуснем и други значими хора за себе си и най-вече можем да дишаме, свободни и неограничени и да се обичаме точно такива, каквито сме.

Д-р Катя Пенева тел. за контакти 0897 25 81 81

e-mail: [email protected]

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular