неделя, юли 3, 2022
НачалоБургасАвстрийският музей „Тиха нощ“ ще гостува с изящна експозиция от старинни коледни...

Австрийският музей „Тиха нощ“ ще гостува с изящна експозиция от старинни коледни играчки в Бургас точно преди зимните празниците

Музеят „Тиха нощ“ от австрийския град Ваграйн ще гостува с изящна експозиция от старинни коледни играчки в Бургас точно преди зимните празниците. Приказната изложба, която носи много коледно настроение, включва интересни експонати от началото на миналия век.

Това стана ясно днес на официална среща между зам.-кметът Диана Саватева, Почетния консул на Австрия у нас доц.д-р. Радостина Иванова и австрийска делегация, в чийто състав бяха заместник-кмета на Община Клайнарл, ръководителят на Туристическия съюз Ваграйн, директора на Културния съюз “Blaues Fenster“.

Идеята за гостуването на изложбата и осъществяването на визитата е на Почетния консул на Австрия в Бургас доц. д-р Радостина Иванова.

Посещението се реализира в рамките на проекта „Advent der Kulturen“. Програмата на делегацията включва посещение на музеи, културни институции и остров Св. Анастасия.

„ С този проект за културен обмен е поставено началото на едно чудесно партньорство, което бихме могли успешно да разширим и в други сфери“, заяви по време на срещата зам.-кметът Диана Саватева. Коментирани бяха особеностите на туристическите профили на Бургас и Ваграйн и възможностите за сътрудничество с представителите на хотелиерския бизнес, включени в делегацията.

През 2019г. по инициатива на Почетния консул на Австрия в Бургас доц. д-р Радостина Иванова в рамките на проекта „Advent der Kulturen“, Регионален исторически музей –Бургас е представи с голям успех етнографска, коледна изложба в музея „Тиха нощ“, Ваграйн, провинция Залцбург, Австрия.

Представена беше и програма от фолклорна група от с. Люляково и на ансамбъла „Атанас Манчев“, Бургас. В музея беше показано приготвяне на български коледни ястия. Българската експозиция беше представена в музея „Тиха нощ“ във Ваграйн, посветен не само на живота и творчеството на свещеника Йозеф Мор (1792-1848), който написал текста на песента „Тиха нощ“ през 1816 г., но и на популяризирането песента. Мор прекарва последните единадесет години от живота си като викарий във Ваграйн. Музиката на изключително популярната песен е на органиста Франц Грубер.

В рамките на този проект през 2019 г. пътуваха и учители и ученици от Професионалната гимназия по туризъм, Бургас, които се срещнаха с ученици и учители от училище в община Ваграйн и участваха там в съвместни обучения. Бяха представени приготвени от учениците български ястия на Коледния базар във Ваграйн, които бяха приети много добре от посетителите му.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular