сряда, май 18, 2022
НачалоВодещи новиниХепатит С: причини, симптоми, диагноза и лечение

Хепатит С: причини, симптоми, диагноза и лечение

Хепатит С е вирусна инфекция, която причинява възпаление на черния дроб, което често води до тежко увреждане на черния дроб. Вирусът на хепатит С се разпространява чрез заразена кръв.

Вирус на хепатит С.jpg

Доскоро лечението на хепатит С изискваше ежеседмични инжекции и перорални лекарства, които много хора, заразени с вируса, не можеха да използват поради други здравословни проблеми или сериозни странични ефекти.

Днес ситуацията се промени – разработено е ново поколение лекарства и с тяхна помощ може да се лекува хроничен хепатит С.

Въпреки това, около половината от хората с хепатит С не знаят, че са заразени, тъй като заболяването често протича безсимптомно.Следователно скринингът за хепатит С трябва да се прави редовно, особено при наличие на рискови фактори за инфекция.Причини за хепатит C

Заболяването обикновено се разпространява, когато кръвта на човек, заразен с вируса на хепатит C, попадне в тялото на незаразен човек. Това е особено вярно сред наркозависимите.

Застрашени са хората, които често получават кръвопреливания и са били на хемодиализа дълго време.

Новородените са податливи на инфекция, ако майка им е болна от хепатит С.

Освен това има редки, но все пак възможни ситуации на заразяване с вируса:

 1. Споделяне на предмети за лична хигиена, които биха могли да влязат в контакт с кръвта на болен човек (бръсначи, ножици или четки за зъби).
 2. Сексуален контакт с лице, заразено с вируса на хепатит С.
 3. Татуировки или пиърсинг, направени при неподходящи санитарни условия.

Вирусът на хепатит С не се предава чрез споделяне на прибори за хранене, кърмене, прегръдки, целувки, държане за ръце, кашляне или кихане или ухапвания от насекоми. Освен това не се разпространява чрез храна или вода.

Класификация на заболяването в зависимост от продължителността на заболяването:

 1. Остър хепатит С е ранен стадий, когато хепатитът продължава по-малко от шест месеца.
 2. Хроничният хепатит С е дългосрочен тип, при който заболяването продължава повече от шест месеца.

До 85% от случаите на остър хепатит в крайна сметка стават хронични.Хепатитът се отличава с активността на патологичния процес:

 1. Минимална активност (чернодробните трансаминази (ALT и AST) в биохимичния кръвен тест се повишават с не повече от 3 норми)).
 2. Умерена активност (3-10 норми на чернодробни трансаминази).
 3. Висока активност (> 10 норми).

Според степента на фиброза, тоест заместването на нормалната чернодробна тъкан със съединителна тъкан по време на възпалителния процес:

 1. F0 – няма фиброза.
 2. F1 – портална фиброза без прегради (съединителнотъканни прегради).
 3. F2 – портална фиброза с единични прегради.
 4. F3 – множество прегради без цироза.
 5. F4 – цироза (пълно заместване на нормалната чернодробна тъкан с фиброзна тъкан. Води до тежка дисфункция на чернодробните клетки, а също така значително забавя движението на кръвта и жлъчката през черния дроб).
Етапи на хепатит С.jpg

Симптоми на хепатит С

Хроничният вирусен хепатит С обикновено е „тиха“ инфекция в продължение на много години, докато не увреди черния дроб достатъчно, за да причини признаци и симптоми на тежко заболяване.През първите 6 месеца от началото на заболяването човек може дори да не подозира, че е болен, чувствайки само необяснима умора, лош апетит, тежест в десния хипохондриум, редовно главоболие и световъртеж.В същия период цветът на изпражненията (от светъл до бял) и урината (от тъмно жълт до кафяв) може да се промени. Някои пациенти казват, че ги болят ставите.

С напредването на заболяването към първоначалните симптоми се присъединяват спонтанно кървене (назално, маточно, кървене от венците), пожълтяване на кожата, склонност към хематоми, сърбеж, натрупване на свободна течност в коремната кухина (асцит), подуване на краката . Освен това пациентите започват да губят тегло, паметта намалява, появяват се проблеми със зрението, образуват се паякообразни вени по кожата.

Мъжете могат да получат гинекомастия (уголемяване на млечните жлези), намаляване на либидото и намаляване на размера на тестисите.Симптомите на остър хепатит С включват жълтеница, умора, гадене, треска и мускулна болка. Появяват се 1-3 месеца след заразяването с вируса и продължават от две седмици до три месеца.Острата инфекция с хепатит С не винаги преминава в хронична фаза. При някои хора вирусът изчезва след острата фаза в процес, известен като спонтанно вирусно изчистване (лекуване). При проучвания на пациенти, диагностицирани с остър хепатит С, честотата на спонтанния вирусен клирънс варира от 15 до 25%.

Диагноза на хепатит С

Диагнозата се поставя въз основа на оплакванията и анамнезата на пациента. Ако подозирате вирусен хепатит С, лекарят непременно ще разбере дали е имало кръвопреливания, хирургични процедури през живота, дали пациентът е инжектирал наркотици, дали е имал татуировки и пиърсинг, имало ли е незащитени полови контакти.

За изясняване на диагнозата може да са необходими следните изследвания:

 1. Клиничен кръвен тест с разширена левкоцитна формула.
 1. Биохимичен кръвен тест за оценка на тежестта на чернодробното увреждане (общ протеин, протеинови фракции, С-реактивен протеин, ALT, AST, LDH, GGT, общ билирубин, директен билирубин, холестерол, креатинин, глюкоза, електролити: калий, натрий, хлор, калций).

No28 Протеини и аминокиселиниОбщ протеин (в кръвта) (Общ протеин) и др.

Към кои лекари да се обърнете

Когато се появят първите симптоми или ако подозирате възможността за инфекция с вирусен хепатит С, трябва да се консултирате с общопрактикуващ лекар . Лечението на вирусен хепатит С се извършва от хепатолози и специалисти по инфекциозни заболявания. Лечение на хепатит С Основната терапия е използването на антивирусни лекарства – в 90% от случаите има излекуване. Изборът на антивирусна терапия зависи от степента на чернодробно увреждане, възрастта на пациента, наличието на съпътстващи заболявания и генотипа на вируса на хепатит С, причинил заболяването (има шест генотипа, всеки от които реагира на определени лекарства) .

Придържането към здравословна диета може да облекчи лечебния процес и дори да намали симптомите на хепатит С.

Предотвратяване на хепатит C

Няма ваксина за предотвратяване на хепатит C. За да избегнете заразяване с вируса, трябва да използвате бариерна контрацепция, да не използвате инжекционни лекарства, да извършвате козметични и други процедури, които нарушават целостта на кожата само в лицензирани салони и редовно да проверявате за вируса на хепатит С.

Източници:

 1. Н.И. Кузнецов, Е.С. Романова, Г.Ю. Старцев. Съвременни принципи на антивирусна терапия на хепатит. Руски семеен лекар. 2018 г. No3.
 2. Алмяшева Р.З., Архипова Л.В., Амплеева Н.П., Маркосян Н.С., Павелкина В.Ф., Игнатиев В.Н. Странични ефекти от антивирусната терапия за хроничен вирусен хепатит. Медицински алманах. 2012. No3.
 3. Клинични указания „Хроничен вирусен хепатит С (ХХС) при възрастни“. Разработено от: Национално научно дружество по инфекциозни болести. – 2018 г.

ВАЖНО!

Информацията в този раздел не трябва да се използва за самодиагностика или самолечение. В случай на болка или друго обостряне на заболяването, само лекуващият лекар трябва да предпише диагностични изследвания. За диагноза и правилно лечение трябва да се свържете с Вашия лекар.

Източник: invitro.ru

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular