четвъртък, май 19, 2022
НачалоВодещи новиниСъвети от Омар Хаям за жени, които са нещастни в личния си...

Съвети от Омар Хаям за жени, които са нещастни в личния си живот

Източните хора са фаталисти. Те вярвали, че съдбата на хората е записана в Книгата на живота. В ориенталските литературни произведения никога няма да намерите редове за манипулация, съвети как да се държите с мъжете или как да спечелите любовта им.

Всичко това – обичащи мъже, истински чувства – ни се дава от някъде отгоре за нашите успехи в предишния живот. Ако нищо не е дадено, това означава, че такава е кармата, смирете се.

Хаям е живял през XI век, по това време е било напълно нормално да се мисли така. Науката „психология“ се ражда много по-късно и обяснява много от казусите, характерни за отношенията между половете.

Философът и поетът има заключения, на които бих искал да обърна внимание.

Например:

Не вярвайте на този, който говори красиво,
В думите му винаги има игра.
Доверете се на онзи, който мълчаливо твори
красиви дела.

Не всички мислители и мъдреци са убедени, че да изслушваш човек е загуба на време. Че мъжете знаят само как да изграждат златни планини. От речта на човек можете да научите много за неговите преценки, за взаимоотношенията му с други хора, за оценката му за действията на други хора. И приблизително да разберете дали си пасвате на духовно ниво или има пропаст между вас.

Но действията зависят от значимостта на определена жена за определен мъж.

Моя приятелка „отне“ от семейството баща на две деца, съпруг, който беше верен на жена си от 20 години, отдал беше всичко на семейството си, и време, и пари, и други ресурси, а любовта към сина му и дъщеря му беше просто безкрайна. Просто бракът е надживял полезността си, случва се с милиони хора, в това няма нищо необикновено.

Но с това момиче той се държеше съвсем различно. Той не сметна за необходимо да харчи пари за пътувания и подаръци. Тя намекваше, че би било хубаво да придобият недвижими имоти. На което мъжът отговори, че все още не е узрял за тази цел.

„С тях той е мил и щедър. Досега, ако бившата му съпруга се нуждае от нещо, той се втурва и тича да изпълнява. Даже почти й благодари, че може да й бъде полезен “– разказва приятелката ми.

За съжаление се случва, да.

Смятаме, че държим съкровище, но в нашите ръце златната кана се превръща в глинен съд.

Ако ние, жените, искаме да бъдем щастливи във връзките си, трябва да изберем не този, който е по-добър, по-богат, по-успешен. А този, който ни подхожда най-добре. Някой, който ни се възхищава. Жените, от друга страна, предпочитат да „ловят“ тези, на които се възхищават. И те просто не могат да вкусят вкуса на щастието.

Ето как Омар Хаям описва колко важа е съвместимостта между мъжа и жената:

Да, жената е като вино,
А там , където има вино, е важно мъжът да
знае чувството за мярка. Не търси причина
Във виното, ако си пиян – не е виновно то.
Да, в жената, както в книга, мъдрост има. Само грамотният
ще разбере великият и смисъл.
И не се сърдете на книгата,
ако, невежата, не успее да я прочете.

Източник: zen.yandex.ru

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular