неделя, юли 3, 2022
НачалоБургасСлави Томов представя: Ван Гог - геният, обсебен от литературата

Слави Томов представя: Ван Гог – геният, обсебен от литературата

Слави Томов представя: Ван Гог – геният, обсебен от литературата. Литературната лекция ще се състои на 29 април, петък, от 18.00 часа, в Дом на писателя. Вход свободен.

„Вечерта, посветена на Ван Гог, не цели да бъде насочена към него като художник, а да го разкрие като страстен читател, както и познавач на Западноевропейски литературни шедьоври. В предстоящото събитие ще се опитаме да сведем нещата до любовта, както и обсебеността на Ван Гог към книгите, която досега е оставала някак скрита и на заден план за по-широката рецепция. Ще се опитаме да отговорим на въпросите, колко езика е говорил Ван Гог? Какви книги е чел? Кои автори са оказвали най-голямо въздействие върху него като художник?“, казва Слави Томов. 

През тази година се навършват 169 години от рождението и 132 години от смъртта на нидерландския художник Винсент Ван Гог, смятан от мнозина за един от най-великите художници в историята на европейското изкуство. Смятан е за един от най-видните представители на постимпресионизма. През последните 10 години от своя живот той развива цялата си художническа дейност – автор е на около 900 картини и 1100 рисунки. Самоубива се на 37 години, като се предполага, че е имал психически проблеми. Приживе остава непризнат, но посмъртно славата му се разнася, особено след като на 17 март 1901 г. в Париж, Франция, са изложени 71 от неговите произведения. През 1973 г. в Холандия е открит музей, посветен изцяло на неговото изкуство, който разполага с най-богатата колекция от негови картини. Ван Гог е подписвал само картините, които е считал за достатъчно завършени, за да бъдат предложени на купувач, като е изписвал малкото си име „Винсент“. Една от най-известните му творби е „Слънчогледите“ (1888, Арл).

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular