събота, юли 2, 2022
НачалоВодещи новиниДнес е Светли Вторник - благославяме Богородица

Днес е Светли Вторник – благославяме Богородица

Светлата седмица, която започва след Великден се нарича така, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички. Съгласно поверието, на Светли Вторник се отдава почит на Света Богородица. В миналото, през Светлата седмица, жените повторно боядисвали яйца, които раздавали. Според древно поверие, раздаването на червени яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване.

По време на Светлата седмица не се пости като не се извършват венчавки, тъй като това са празнични дни, посветени на Христовото възкресение и никакви други тържества не са редни.
През Светлата седмица се благославят светиите: в понеделник апостолите, във вторник и сряда – Богородица, архидякон Стефан и св. Андрей.

На Светъл четвъртък се благославят св. ап. Йоан и Яков, в Светъл петък – св. ап. Петър, а в Светла събота – св. Йоан Кръстител.

Неделя се нарича Томина – чества се апостол Тома, който не повярвал във възкресението на Христос, докато не го видял сам и не пипнал раните му от гвоздеите на кръста. Когато му се явил, Исус му казал: „Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали“.

Християните се поздравяват с „Христос воскресе“ до Петдесетница, когато се е родила Христовата църква. /БГНЕС/

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular