събота, юли 2, 2022
НачалоБургасПианистката Инес Симеонова със специално участие в „Салиери“ на 18 април в...

Пианистката Инес Симеонова със специално участие в „Салиери“ на 18 април в Културен дом “НХК“

Представлението „Салиери“, в което музиката има главна действаща роля, ще бъде представено на 18 април, от 19.00 часа в Културен дом „НХК“. Режисьор е Петринел Гочев. Главните роли са поверени на Димо Димов, Таня Йоргова, Петко Петков. Специалното участие в представлението има пианистката Инес Симеонова.

Антонио Салиери е една от най-известните личности на европейската музикална култура от XVIII-XIX век. Една стара легенда, свързва името на Салиери, с това на Моцарт.
В спектакъла ще чуете изповедта на Салиери в последния му ден. Ще видите неговия разказ за желанието да твориш и внезапната среща с гениалността. Представление за съперничество и борба, надпревара с времето и надскачане на човешките граници, ревност и отчаяние, преследване на слава и облог с Бога.
Представление, което ще ви разходи из историята на музиката и ще ви въведе в тайните на музикалната хармония, защото тук главна роля има музиката.
Пианистката Инес Симеонова ще изпълни на две пиана откъси от творчеството на Моцарт – „Дон Жуан“, „Вълшебната флейта“, „Сватбата на Фигаро“, „Реквием“, „Меса“, втора част от „ХХIII концерт за пиано“, част от сонатите.
Освен тях публиката ще чуе изпълнението ѝ на втора част от „Концерт за пиано и оркестър“ от Антонио Салиери, кратки откъси от произведенията на Хендел, Й. С. Бах и Шопен.
„Това не е биографично произведение точно. Знаем всички, че това е една легенда, която е тръгнала още от Пушкин“, казва той. „Темата на Питър Шафър, основният герой, страдащият герой – това е Салиери. Наистина се отваря една много голяма тема за това какво е да си отдаден творец, какво е да си ощетен творец. Това е една много човешка история, с любовна драма вътре, с интрига на властта. Многопластова пиеса, в същото време говори на един много понятен език. В него има поетични моменти,
които ме разплакват“, споделя Гочев.
„Това е театрално представление с музика на живо, което го прави специфично“, допълва Петринел Гочев.

Билети на каса НХК и онлайн на: https://epaygo.bg/2591909631

Тел: 0894 765 338.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular