вторник, август 16, 2022
НачалобългарияБългария4 април - ден без тролове в социалните мрежи. Да си чуем...

4 април – ден без тролове в социалните мрежи. Да си чуем мислите!

Не може твърдението, че 2+2=43 да се приеме за истина, защото някой имал право да го изразява, посочват авторите на капманията Любомир Аламанов, Александър Христов и Даниел Киряков

„Трябва да си го кажем ясно. Намираме се в състояние на комуникационна война. Жертва сме на целенасочена агресия от страна на враждебна армия, която атакува устоите на обществото ни. И спешно имаме нужда от национална стратегия за комуникационна сигурност. За да спаси душите и разума на хората. „

С този мотив специалисти по кризисни комуникации предлагат 4 април, следващият понеделник, да бъде обявен за ден без тролове – ден без коментари в социалните мрежи.

Любомир Аламанов, Александър Христов и Даниел Киряков подеха инициатива за „подписването“ на Нов обществен договор за комуникации в социалните медии, обръщайки се към „всички медии, всички партии, всички групи и страници в социалните медии, всички инфлуенсъри, но най-вече всички профили на реални хора, искащи да има нормална комуникация, да подкрепят идеята за борба с троловете – на 4 април да изключат възможността за коментари под постовете си. Само за ден. Да си чуем мислите.“

„При липсата на ясни и фиксирани правила, насилници нахлуха в социалните медии и наложиха свой начин на говорене от позицията на по-шумния и кресливия, на по-нахалния. Обиди, присмех, лични нападки, всичко това стана част от техния инструментариум. От истеричното крещене на тролове и агресивни личности не можем да чуем собствените си мисли, камо ли да проведем нормален разговор. За съжаление, тази практика се превърна в „норма“, която поради нежелание за по-добра модерация от страна на социалните мрежи и поради нежеланието на възпитани хора да влизат в тона на насилниците, започна да завладява онлайн общуването. За тази тенденция допринесоха и не една или две политически формации и отделни лидери – както в България, така и по света“ – заявяват в призива си си специалистите по комуникация.

Според тях резултатът е, че така се е стигнало до „сериозно замърсяване на информационната среда, което рефлектира в нарастване на напрежението, а доверието както в социалните мрежи, така и в източниците на информация като цяло, спада“.

„Ескалацията на агресивните комуникатори и тролове в социалните мрежи получи своя връх с началото на войната и жестоката агресия в Украйна“, подчертават Аламанов, Христов и Киряков.:

Ето и текста на предлагания Нов обществен договор за комуникации в социалните мрежи:

Ние, участниците в разговора, като приемаме и уважаваме принципите на доброто възпитание в комуникацията и отчитаме промените, настъпили в света и у нас, както и зловещите опити на тролове и вербални насилници да окупират разговорите в социалните мрежи, и очевидната им неспособност или нежелание да се държат възпитано, приемаме този нов Обществен договор за комуникация в социалните мрежи.

Чл. 1. Всеки в социалните мрежи има право да изразява:

 • мнение;
 • позиция;
 • идея;
 • твърдение;
 • друга форма на дигитална комуникация.

Чл. 2. Успоредно с това, всеки в социалните мрежи има отговорността:

 • да е възпитан;
 • да не обижда;
 • да уважава отсрещната страна и да очаква реципрочно уважение;
 • да показва емпатия и съпричастност към чуждото страдание;
 • да не упражнява вербално насилие;
 • да се подготвя поне малко за разговора, в който влиза;
 • да прави разлика по кои теми може да има мнение и по кои трябва да има познания;
 • да не разпространява човеконенавистни учения като насилие на хора, ксенофобия, антисемитизъм, комунизъм, нацизъм, фашизъм, маоизъм и други заклеймени от международни институции режими и идеологии, довели до гибелта на милиони хора по Земята;
 • да не разпространява конспиративни теории, особено ако могат да навредят на хора;
 • да прави разлика между причина и следствие и да може да ги подрежда правилно;
 • да не се крие в анонимност, освен когато това е мярка против насилие;
 • и да спазва всички други правила на комуникацията, които ни правят хора, и които са валидни в офлайн реалността.

Чл. 3. Правото на мнение и свободата на словото от Чл. 1 не отменят отговорностите по Чл. 2. Ако някой не си изпълнява отговорностите, то няма проблем той/тя в социалната мрежа да бъде блокиран, докладван, баннат, изваден от групата и всичко друго, което ще му попречи да продължи да бъде вербален насилник.

Източник: clubz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular