неделя, юли 3, 2022
НачалоБургасНе изложба, а спектакъл показват нестандартните Дарина Пеева, Дора Славова, Иво Бистрички,...

Не изложба, а спектакъл показват нестандартните Дарина Пеева, Дора Славова, Иво Бистрички, Симеон Шивачев и Стойко Даскалов

Петима художници се обединяват, за да ни разкажат за своите моментни състояния, за провокациите в съвремието ни, за неконвенциалните изразни средства в изкуството, което се цели в модерността и промените. Те са Дарина Пеева, Дора Славова, Иво Бистрички, Симеон Шивачев и Стойко Даскалов. В годините са имали десетки съвместни изяви в различни комбинации, но точно в тoзи екип се срещат за втори път. Първият е преди година, когато подредиха дебютната изложба в модерния Център за съвременно изкуство и библиотека в Бургас. Сега, 12 месеца по-късно, отново ще изпълнят най-новото арт пространство с енергия за сетивата, обединена в проекта „Селфи”.

Интересната експозиция ще бъде открита на 5 април /вторник/, от  17.00 до 19.00 часа, в зала „Проф. Димитър Аврамов“, ет. 4. Входът е свободен.

Куратор и идеолог на изложба „Селфи” е Иво Бистрички. Проектът е сред пилотните, финансирани по най-новия механизъм на Община Бургас – Фонд Култура.

Съпоставянето на творчеството на петимата автори в „Селфи” изглежда логично и търсено, най-малкото, защото са от едно поколение и следват сходна посока на изразяване. След зададената тема всеки автор работи самостоятелно и няма никаква идея за визията на своите колеги. Това превръща овладяването на пространството в истинско предизвикателство.

Дора Славова: „Когато разбрах за проекта, си казах много добре, ще се впиша, защото точно в този момент имах нужда да се изразя, а изкуството има нужда от свой остров във времето”.

Авторката ще представи два обекта, като символ на мъжкото и женското начало, които образно нарича „семеен автопортрет”. Творбата е вдъхновена от вечната тема за човешките отношения. Личността, вглъбена в себе си, която се опитва с всички сили да гради отношения с околните.

Дарина Пеева: „Всички мои творби са създадени през последните два месеца. Многопластови произведения, които крият друга структура под повърхността, както много често се случва в живота. Комбинирала съм с черно – бели пробиви, което създава напрежение, точно както събитията в световен мащаб”.

Пеева представя триптих на принципа на колажа върху холографски листове, които променят структурата си според светлината. Публиката ще се срещне и с двуизмерната инсталация – динозавър. Той наднича през стъкло и вместо да буди страх и агресия, навява страх и безпомощност, което го прави абсурден.

Стойко Даскалов: „Моето платно е апокалиптично. В този проект излизам извън себе си и показвам нещо съвсем различно от всичко досега. Моето селфи на цялата ситуация, на войната, на страха у хората и дори смъртта.“

Даскалов ще представи пано с размери 1.80 x 2.40 метра.

Иво Бистички: ”Ние и петимата работим активно в посока съвременно изкуство, поддържаме една актуалност, която е съпоставима с новостите в Европа. Модерното изкуство винаги е имало своята смела публика. В последните години стига много естествено до младия зрител, защото той приема и разбира провокациите.“

Иво Бистички ще представи инсталация, инспирирана от картината на един от най-видните представители на романтизма – немският художник Каспар Давид Фридрих. Картината „Странник над море от тъга” е завършена през 1818 година.

Симеон Шивачев: „Макар да определят творбите ми като скулптури, аз не се възприемам като такъв. Миксирам с готови форми, така че съм по-скоро диджей. В настоящия проект представям две композиции, които с визията си говорят повече, отколкото аз бих могъл да кажа.”

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Most Popular